Ruotsin etsityin ja kansainvälisesti etsintäkulutettu rikollinen pidätettiin Iranissa. Paitsi ettei sitten ilmeisesti lopulta pidätettykään. Kurdikettu katosi kotimaahansa, joka on yhtä virtuaalinen kuin rikollisen oma huumeimperiumi. Tunisian viranomaiset ilmoittivat kuitenkin tiistaina pidättäneensä Foxtrot-verkoston ydinhenkilöitä.

Erilaisten yhteiskuntien yhteentörmäys tuli mahdollisimman selväksi lokakuun alussa, kun pohjoismainen media uutisoi Ruotsin etsityimmän rikollisen pidätyksestä lähellä Pohjois-Irakin ja Iranin rajan tuntumassa. Kansainvälisesti Kurdikettu eli Rawa Majid olisi nyt raudoissa ja saatettaisiin pian Ruotsiin vastaamaan teoistaan.

Toisin kävi. Kiusallinen hiljaisuus valtasi alun tohinan jälkeen median. Uutiset Majidin pidätyksestä osoittautuivat vähintäänkin liioitelluiksi ja oikeasti hän oli jo kadonnut Kurdistanin tai Rojavan vuorten hämärään.

Kurdiketun mahdollista omaakin ääntä kuultiin somessa levinneellä nauhoitteella. Siinä Majid totesi ”äijille”, ettei häntä ole ”turskattu”, vaan matka jatkuu ”tiettyyn paikkaan”. Kurdiketun liittolaiset varmasti olivat otettuja.

Korruptio on katkera kalkki

Miksi näin tapahtui, sitä voi jokainen pohtia sydämessään ja samalla muistaen, että Kurdiketulla on käytössään rahavarat, joiden ohjailulla saattaa olla vaikutusta vähäväkisten rajavartijain tai muun virkakunnan suoriutumiseen työssään.

Tähän suuntaan voisi viitata viiden ruotsalaisen yllättävä vapautuminen turkkilaisen virkavallan otteista. He tiettävästi kuuluvat Rawa Majidin Foxtrot-verkostoon.

Jos niin on, että korruptio ylittää lain ja asetusten toimivallan, ollaan pohjoismaisittain katsoen uudella ja todella vaarallisella tiellä. Kun lahjonnasta tulee maan tapa, niin hyvinvointivaltiolle voidaan heittää hyvästit.

Nyt kuinka ollakaan viisi Ruotsin kansalaista – tiettävästi Foxtrot-verkoston ydinryhmä Majidin ympärillä – on pidätetty Tunisiassa. Miehet otettiin kiinni epäiltyinä huumerikoksista ja aseiden salakuljetuksesta.

Tappamisesta tullut maan tapa

Ruotsin poliisi on viime aikoina pystynyt estämään yli 80 jengien masinoimaa ampumista tai räjäytystä, niistä runsaat 30 syyskuun ensimmäisen viikon väkivaltahuipun jälkeen.

Järjestäytynyt rikollisuus ei viranomaisten mukaan kuitenkaan ole Ruotsissa sen yleisempää kuin muissa Euroopan maissa, väkivaltaisempaa vain. Miksi näin on, sitä ei tiedä kukaan, eivät edes tutkijat. Asia nähdään yleisesti niin, että tappamisesta on tullut normi, monta rajaa on ylitetty ja ennen kaikkea; väkivalta synnyttää väkivaltaa.

Jos näin on, tappamisen huippua ei vielä ole nähty. Median julkaisukynnystä jengiväkivalta ei tosin enää entiseen malliin ylitä, tekijät ja lukijat turtuvat. Aika pelaa Kurdiketun puolesta.

SUOMEN UUTISET