Tukholmassa pidettiin taannoin kokous, johon osallistui Foxtrot-verkostosta irtautuneita sekä muita kilpailevien rikollisverkostojen jäseniä. Agendalla oli käytännössä vai kaksi asiaa: Rawa Majidin syrjäyttäminen ja sitä seuraava huumemarkkinoiden uusjako. Tämä on mahdollinen syy, jonka seurauksia nähdään Suomessakin.

Rawa Majidin eli Kurdiketun huumekauppa on ollut ylimieleistä ja lyhytnäköistä jopa rikollismaailman mittapuussa. Foxtrot-verkoston rikollispomo myi ensin huume-erän arvoketjussa seuraavalle, joka maksoi tavaran sovitusti.

Tämän jälkeen Majid järjesti asiat siten, että toinen jengi ryösti huumeet kyseiseltä kuriirilta. Win-win ratkaisu, joka osaltaan johti siihen, että Foxtrot hajosi ensin kahtia ja muodonmuutos on saamassa jatkoa.

Jengirikollisten vuoropuhelu käynnistyi

Etelä-Tukholmassa pidettiin äskettäin harvinaislaatuinen tapaaminen, johon osallistui useampia eri rikollisjengien edustajia. Asialista oli lyhyt: Rawa Majid on syrjäytettävä ja häntä on estettävä rekrytoimasta uusia jäseniä riveihinsä.

Samoin jengirikollisten sukulaisten ja tuttavien tappaminen täytyy lopettaa.

– Vuoropuhelussa oli kyse sotimisen lopettamisesta, vahvisti tapaamisen sisällön tunteva lähde Svenska Dagbladetille.

Ei rekrytointeja ilman ampumisia

Useat itsensä uhatuksi tunteneista huumerikollisten sukulaisista ovat menneet maan alle eli vaihtaneet osoitetta tai jopa muuttaneet ulkomaille. Nyt väkivallan osapuolet yrittävät kilvan saada selville mahdollisten kohteiden olinpaikkoja. Ampumisten loppuminen on epätodennäköistä.

Niinpä huumerikollisten kokoontumisessa esitettiin eriäviä mielipiteitä aselevon mielekkyydestä. Se uhkaa jengien dynamiikkaa ja mahdollisuutta laajentaa reviiriään niin kotimaassa kuin ulkomaillakin.

– Jos jengi lopettaa ampumisen, miten pystyt rekrytoimaan uusia jäseniä, kuului eräs kokouksessa käytetty puheenvuoro.

– Tämähän on itsestään selvää.

SUOMEN UUTISET