Ruotsin tilanne on riistäytynyt totaalisesti käsistä, ja Suomessa on vihdoin tunnistettu kasvavan jengirikollisuuden uhka. Kansanedustaja ja sivistysvaliokunnan puheenjohtaja Ari Koponen haluaa käyttöön sekä kovat että pehmeät keinot kuin myös perheiden vastuun jengirikollisuuden torjumiseksi.

Keinoja ongelman torjumiseksi on otettava käyttöön kaikilla saroilla. Tärkeimmäksi keinoksi ongelman kasvamisen ehkäisemiseksi Ari Koponen pitää ennaltaehkäisevää liiallisen maahanmuuton torjumista.

Kovia keinoja tarvitaan, kuten pidempiä rangaistuksia ja poliisien määrän lisäämistä, mutta on myös kyettävä löytämään pehmeitä ja jengien rekrytointiin puuttuvia keinoja.

Viimeinen hetki reagoida on nyt

Koposen mukaan monialaista viranomaisyhteistyötä tarvitaan, ja sen vuoksi hallitusohjelmassa todetaan, että ankkuritoimintaa vahvistetaan. Perheitä ja vanhempia on pystyttävä myös velvoittamaan siihen, että lapsista kasvatetaan yhteiskuntaan kunnollisia kansalaisia.

Oikeusministeri Leena Meren avaus mahdollisista sanktioista myös vanhemmille, mikäli viranomaisten kanssa ei kyetä yhteistyöhön, on Koposen mukaan tärkeä ja kannatettava.

– Ongelma Suomessa ei ole vielä riistäytynyt mahdottomaksi, joten nyt on viimeistään aika reagoida. Kaikki keinot on otettava käyttöön, niin kovat kuin pehmeät, sanoo Koponen.

Vastuuikärajaa alemmaksi

Kansanedustaja Koponen on jo viime kaudellaan tehnyt toimenpidealoitteen liittyen nuorten alle 15-vuotiaiden tekemien rikosten merkittävään lisääntymiseen.

Aloitteessaan Koponen halusi laskea rikosoikeudellista vastuuikärajaa 15 vuodesta alemmaksi. Edustaja näkee edelleen tämän yhtenä keinona monista, jotka tulisi ottaa käyttöön jengirikollisuuden ehkäisyssä.

Suomen Uutiset