

KUVAKAAPPAUS/YLE
Sisäministeri Rantanen esittää tehostettuja alueellisia tarkastuksia katuväkivallan kitkemiseksi: Tarvitaan uusia toimia, jotta emme ajaudu Ruotsin tielle
Nuorten raaistunut katuväkivalta ja rikollisuus on huolestuttavasti paisunut eri puolilla maata viime vuosina. Sisäministeri Mari Rantanen esittää tehostettuja, pistokokeena tehtäviä tarkastuksia ongelma-alueilla uutena keinona hillitä katurikollisuutta, jotta Suomi ei ajautuisi Ruotsin tielle. – Ruotsissa asioita peiteltiin jopa 15-20 vuoden ajan ja keskustelu katuväkivallasta pyrittiin vaientamaan, Rantanen huomautti Ylen A-studiossa.
Pääministeri Petteri Orpon hallitusohjelmassa tunnistetaan nuoriso- ja jengirikollisuuden lisääntymisen olevan vakava ongelma. Hallitusohjelmaan onkin kirjattu, että hallitus on sitoutunut ottamaan käyttöön tarvittavat keinot nuoriso- ja jengirikollisuuden määrätietoiseksi torjumiseksi ja vähentämiseksi.
Sisäministeri Mari Rantanen esittää tehostettuja, pistokokeena tehtäviä ruumiintarkastuksia uutena keinona hillitä katurikollisuutta. Pohjoismaista vastaava malli on jo käytössä Tanskassa. Rantasen mukaan myös Ruotsissa harkitaan samaa keinoa käyttöön.
– Kyse on siitä, että tietyillä alueilla, missä tapahtuu paljon ryöstöjä ja pahoinpitelyjä, voitaisiin määritellä alueellisen tehostetun valvonnan alue, jossa poliisi voisi tiettynä aikana tarkistaa ihmisiä ja autoja etsiäkseen vaikkapa ampuma-aseita ja teräaseita, Rantanen kertoo.
Hän oli maanantai-iltana Ylen A-studiossa yhdessä vihreiden puheenjohtajan Sofia Virran kanssa.
Rantanen toteaa, että katurikollisuuteen vastaamiseksi tarvitaan uusia lähestymistapoja.
– Jotta emme ajaudu Ruotsin tielle.
Poliisilta löytyy ammattitaitoa
Vihreiden puoluepomo Virta nosti huolestuneena esille perusoikeusulottuvuuden, jolla voi toki argumentoida, mikäli henkilötarkastuksien käyttöä laajennettaisiin. Virta myönsi kuitenkin, että tavoite – katuväkivallan ja rikollisuuden torjuminen – on tärkeä.
Rantanen korostaa, että Suomen poliisiin luotetaan ja poliisivoimista löytyy ammattitaitoa.
– Poliisi varmasti osaa kohdentaa toimet sinne missä tarvitaankin. Jos jollain alueella on esimerkiksi huomattavan runsaasti teini-ikäisten ryöstöjä, niin valvonta pitää kohdentaa sinne.
Suomessa pitää toimia nyt
Nuorten raaistunut rikollisuus on paisunut huolestuttavasti viime vuosina eri puolilla maata. Rantanen korostaa, että tilanteeseen pyritään etsimään hallitusohjelmassa ratkaisuja useilla muillakin keinoilla.
– Hallitusohjelmassa myös esimerkiksi korostetaan kotien kasvatusvastuuta sekä kasvatuksen tukemista, maahanmuuttopolitiikan tiukennuksia ja paljon muuta siltä väliltä, kuten myös koulujen ja lastensuojelun toimintaa.
– Itse katson kuitenkin, että meidän on otettava käyttöön sellaisia uusia keinoja, mistä muissa maissa on hyviä kokemuksia, kannattaa siis pyrkiä olemaan hieman etukenossa nyt. Ruotsin-vierailulla minulle sanottiin, että Suomessa kannattaa toimia nyt, koska Ruotsissa asioita peiteltiin jopa 15-20 vuoden ajan ja keskustelu katuväkivallasta pyrittiin vaientamaan, Rantanen sanoo.
Maahanmuuttajille velvoitteita
Maahanmuutto on yksi keskeinen nuoriso- ja jengirikollisuuden syy. Hallitusohjelman kirjauksien mukaan jatkossa pyritäänkin lisäämään maahanmuuttajien velvoitteita esimerkiksi kotoutumisen ja kielitaidon osalta.
– Jos meillä on esimerkiksi kielitaidottomia vanhempia, jotka eivät ole mukana yhteiskunnan toiminnassa, niin herää kysymys, millä tavoin he edes voivat tukea omia lapsiaan kouluttautumaan ja kiinnittymään yhteiskuntaan. Velvoittavuudella tähän pyritään vastaamaan, Rantanen sanoo.
Sisäministeri katsoo yleisemmin, ettei löysä linja vakavista rikoksista rankaisemisessa ole toimiva keino.
– Esimerkiksi rikoksissa, joissa on aiheutettu vakavaa terveydellistä tai jopa hengenvaaraa toiselle ihmiselle, niin on parempi että toisille ihmisille varallinen henkilö on vankilassa – sen sijaan että hän olisi kadulla.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- Sofia Virta henkilötarkastukset katuväkivalta ryöstöt pahoinpitelyt Jengirikollisuus Hallitusohjelma Mari Rantanen Turvallisuus Ruotsi Poliisi maahanmuutto
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Mäkelä: Jengirikollisuudessa on rasistisia piirteitä

Vigelius: Suomeen eivät jatkossakaan ole tervetulleita Isis- tai katujengiosaajat

Jengisota jatkuu Ruotsissa, virkavalta voimaton – päihtyneet lapset tulittavat huumerikollisten sukulaisia

Sisäministeri Mari Rantanen: ”Hallitus ottaa vakavasti nuorten rikosten kasvun ja jengiytymisen”

21-vuotias palkkamurhaaja Skånesta: ”Ammun kenet vaan ja mitä vaan”

Hallitukselta merkittäviä panostuksia sisäiseen turvallisuuteen ja katurikollisuuden torjuntaan: Poliisin määrärahoihin tuntuva korotus

Edellisen hallituksen tekemät menolisäykset ja velanotto sekä korkomenojen kasvu paisuttavat julkisen talouden alijäämää vielä vuosia

Peltokangas: Hallitus ei tingi turvallisuudesta

Kaksi ihmistä ammuttiin taas hengiltä Ruotsissa – toinen uhreista sivullinen
Viikon suosituimmat

Teemu Keskisarjan kolumni: Luonnonsuojelijat vastaan ilmakehäkiihkoilijat

Antikainen: Purra pisti komission herroille luun kurkkuun Brysselissä
Euroopan komissio on jälleen nostanut esiin ajatuksen uudesta EU:n yhteisvelasta. Toisin kuin vuonna 2021, jolloin valtiovarainministerinä toiminut keskustan Annika Saarikko hyväksyi EU:n elpymispaketin mukisematta, nyt valtionvarainministerinä on Riikka Purra, joka pisti Brysselissä EU-herroille luun kurkkuun ja sanoi: ei käy.

Päivän pointti: Vanha valtamedia torjuu avoimen keskustelun – vetäytyi turvalliseen tilaan suojelemaan omia kehyskertomuksiaan

Päivän pointti: Missä Suomi-median logiikka Teksasin tulvauutisoinnissa? Väittää ehdotettujen menoleikkauksien vaikuttaneen ennen kuin niitä on tehty

Antifaa epäillään aseellisesta hyökkäyksestä viranomaisia vastaan Teksasissa
Vasemmistolainen vihapuhe on johtanut aseelliseen väkivaltaan Yhdysvalloissa. Rajaturvallisuutta valvovia viranomaisia vastaan on viime päivinä tehty kaksi aseellista hyökkäystä. Ensimmäisen suoritti Antifan iskuryhmä, jossa oli mukana useita transnaisia. Toisessa yhteenotossa yksittäinen hyökkääjä menetti henkensä.

Valtiovarainministeri Riikka Purra: Suomi ei hyväksy uutta EU-yhteisvelkaa – ”Me emme kannata tällaisia järjestelyjä, me vastustamme niitä”
Valtiovarainministeri Riikka Purra sanoo, että epävirallista yhteisvelkakeskustelua on jo käyty tällä viikolla euroryhmässä. Purran mukaan Suomen hallituksen kanta asiaan on selvä: uutta yhteisvelkaa ei hyväksytä. - Jo hallitusohjelmaan on selvästi kirjattu, että Suomi edellyttää jokaisen jäsenmaan kantavan vastuuta omista veloistaan ja taloudestaan.

Poliittinen myrsky Teksasin tulvien ympärillä yltyy: Lastenlääkäri sai potkut mauttoman somepäivityksen vuoksi
Teksasin tuhoisat tulvat ovat synnyttäneet Yhdysvalloissa paitsi valtavan inhimillisen tragedian, myös kiivaan poliittisen keskustelun. Useat liberaalit vaikuttajat ja demokraattisen puolueen keskeiset henkilöt ovat joutuneet rajun arvostelun kohteeksi syytettyään presidentti Donald Trumpia ja republikaanipuoluetta tulvien aiheuttamista vahingoista ja kuolemista.

Riippumattomalta medialta yläpeukkua Teemu Keskisarjan ehdotukselle Yle-veron uudelleenohjauksesta – pitkällä tähtäimellä kaiken median tulisi kuitenkin toimia markkinaehtoisesti
Aidosti riippumattomat ja itsenäiset media-alan tekijät pitävät ongelmallisena nykyistä Yle-veromallia, jonka turvin Yleisradio syö tilaa mediakentältä. Kansanedustaja Teemu Keskisarjan esitys Yle-veron uudelleenkohdistamisesta toisi mukaan kilpailua mediakentälle, sekä palauttaisi osittaisen protestoinnin mahdollisuuden kansalle.

Jengipomon pidätys Turkissa enteilee huumemarkkinoiden uusjakoa Pohjolassa – valtatyhjiö täytetään tavalla tai toisella
Rikollispomon pidätys Turkissa johtaa valtatyhjiöön Pohjoismaiden ja ennen kaikkea Ruotsin huumekaupassa. Myös kilpailevan jengin johtaja on maanpaossa, joten järjestäytyneen rikollisuuden mannerlaatat ovat liikkeessä. Tyhjiöillä on tapana täyttyä, tavalla tai toisella.

Euroopan parlamentti äänesti Bulgarian liittymisestä euroon – Tynkkynen ainoa suomalaismeppi, joka äänesti vastaan
Euroopan parlamentissa äänestettiin tiistaina Bulgarian hyväksymisestä euroalueen jäseneksi. Mepit antoivat maan eurojäsenyydelle tukensa äänin 531‒69. Tyhjää äänestäneitä oli 79. Paikalla olleista suomalaisista mepeistä ainoa, joka vastusti Bulgarian eurojäsenyyttä, oli perussuomalaisten Sebastian Tynkkynen.
Uusimmat
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 2/2025

Lue lisää
PS Naiset 1/2025

Lue lisää