Rap-jengien ”kilpalaulanta” on johtanut kostotarkoituksessa tehtyjen rikosten kierteeseen, jota on jatkunut jo pitkään. Nyt espoolaisjengiä edustava räppäri on epäiltynä neljästä ampuma-aseella tehdystä tapon yrityksestä. Valtamedia ei ole juurikaan kysellyt, mistä nuoret katujengiläiset ovat saaneet käsiinsä laittomia ampuma-aseita, joita he eivät epäröi käyttää. Hallitus aikoo koventaa ampuma-aserikoksista ja nöyryytyspahoinpitelyistä annettavia rangaistuksia.

Ilta-Sanomien mukaan Kerim Khalid Ahmed Muslah – räppärinimeltään Kerza – on epäiltynä neljästä tapon yrityksestä, jotka ovat tapahtuneet Espoossa maaliskuussa. Kyse on Espoon Karakalliossa sijaitsevassa parkkihallissa tapahtuneista ammuskeluista. Juttukokonaisuuteen liittyy neljä muuta epäiltyä.

Muslah eli Kerza kuuluu espoolaiseen katujengiin nimeltä L-City, jonka jäsenet ovat toistuvasti ottaneet yhteen räppäri Milan Jaffin johtaman itähelsinkiläisjengin kanssa, joka tunnetaan nimillä Kurdish Mafia tai 47.

Vankeustuomio lisää katu-uskottavuutta

Muslah on aiemmin tuomittu siitä, että hän puukotti kesäkuussa 2021 räppäri Milan Jaffin johtaman helsinkiläis­jengin 18-vuotiasta jäsentä Helsingin Itäkeskuksessa Puhoksen kauppa­keskuksen lähettyvillä. Puukotuksesta on olemassa valvontakameran video Ilta-Sanomien sivuilla. Tästä tapon yrityksestä Muslah sai kolme vuotta neljä kuukautta ehdotonta vankeutta, josta hän on jo vapautunut.

Vankeustuomio vain lisäsi Kerzan katu-uskottavuutta räppärinä, joten hänen on nyt helpompi tehdä kansainvälistä yhteistyötä muiden räppärien kanssa. Hän on ollut esiintymässä muun muassa Bakari Diarran vitunleija® -vaatemerkin järjestämällä räp-kiertueella. Musiikkilehti Klangin mukaan Kerzalla on kiinnitys Sony Musicin kanssa. Hän julkaisi uuden kappaleen vain viikko ennen vangituksi joutumistaan.

Yksin tullut alaikäinen turvapaikanhakija kohosi somevaikuttajaksi

Kilpailevan jengin pääräppäri Milan Jaff on Irakissa syntynyt kurdi, joka kertoo tulleensa 16-vuotiaana yksin Suomeen oleskeltuaan ensin ainakin Bulgariassa ja Tanskassa. Hän siis ilmeisesti tuli Suomeen useiden muiden turvallisten maiden kautta vuosien 2015-16 suuren turvapaikanhakijatulvan mukana ja ilmoitti olevansa yksin tullut, alaikäinen turvapaikanhakija.

Muutaman vuoden Suomessa asuttuaan Milan Jaff alkoi striimata someen älyvapaita tempauksia, joissa hän varasti kalliita merkkivaatteita suorassa lähetyksessä tai liukui pitkin metrovaunun lattiaa maidolla valeltuna. Näillä tempuillaan hän sai paljon huomiota ja someseuraajia.

Suosio vain kasvoi, kun Jaff ryhtyi tekemään gangsta rap -videoita. Nyt Milan Jaff istuu vankilassa ryhdyttyään toteuttamaan gangsta-ihanteitaan käytännössä.

Hän on saanut yhteensä yli kymmenen vuoden vankeustuomion lukuisista rikoksista, kuten pahoinpitelyistä, ampuma-aserikoksesta, törkeästä ryöstöstä, raiskauksesta, törkeästä lapsenraiskauksesta ja murhan yrityksestä. Tuomioon sisältyy paljousalennus.

PS varoitteli, Taponen vähätteli

Perussuomalaiset ovat jo pitkään sanoneet, että humanitaarinen maahanmuutto on keskeisin jengirikollisuuden syy ja esittäneet käytännön toimia ilmiön kitkemiseksi. Perussuomalaiset haluavat tehostaa karkottamista: keskeistä on, että vakaviin rikoksiin syyllistyneet tulee saada ulos maasta.

Osa poliiseista on myöntänyt maahanmuuttajajengeihin liittyvien ongelmien olemassaolon jo ainakin kymmenen vuoden ajan. Valitettavasti julkisuudessa poliisin kasvoina on usein ollut ylikomisario Jari Taponen, joka on tullut tunnetuksi katujengiongelman vähättelijänä ja kiistäjänä.

Vielä sen jälkeenkin, kun Milan Jaff ja peräti 14 muuta Kurdish Mafia -jengin jäsentä oli tuomittu vankeuteen erilaisista, osana järjestäytynyttä rikollisryhmää tehdyistä rikoksista, Helsingin poliisin ennalta estävän toiminnon johtaja Jari Taponen yritti vängätä, että Suomessa ei ole katujengejä.

Ampuma-aserikosten tuomioita kovennettava

Räppärijengien ”kilpalaulantaan” on sisältänyt useita ampuma-aserikoksia. Valtamedia ei ole juurikaan kysellyt, mistä nuoret katujengiläiset ovat saaneet käsiinsä laittomia ampuma-aseita, joita he eivät epäröi käyttää.

Sisäministeri Mari Rantanen (ps.) kirjoittaa ministeriönsä sivuilla, että hallitus ottaa vakavasti nuorten rikosten kasvun ja jengiytymisen. Sekä ampuma-aserikoksiin että nöyryytyspahoinpitelyihin liittyvää lainsäädäntöä halutaan uudistaa.

Hallituksen tavoitteena on korottaa törkeän ampuma-aserikoksen vähimmäisrangaistusta neljästä kuukaudesta kahteen vuoteen vankeutta, jotta niistä tuomittaisiin oikeudessa pääsääntöisesti ehdoton vankeusrangaistus. Lisäksi luvattoman ampuma-aseen kantaminen yleisellä paikalla tai kulkuneuvossa tulee rangaistavaksi törkeänä ampuma-aserikoksena.

Hallitusohjelman mukaan myös selvitetään mahdollisuudet lisätä nöyryytys törkeän pahoinpitelyn tunnusmerkiksi tai rikoksen koventamisperusteeksi. Tällaista nöyryyttämistä olisi esimerkiksi teon kuvaaminen ja materiaalin eteenpäin levittäminen tai muu erityisen nöyryyttävä tekotapa.

SUOMEN UUTISET