Italian hallitus on puuttunut viivyttelemättä ja kovalla kädellä ”kulovalkean tavoin” leviävään nuorisorikollisuuteen. Vanhemmat eivät voi enää kaataa ongelmia pelkästään yhteiskunnan niskaan. Häkki saattaa heilahtaa vanhemmille, jos lapsi ajautuu yhteiskunnan marginaaliin.

Giorgia Melonin johtama Italian oikeistohallitus hyväksyi mennä viikolla lakipaketin, jonka tarkoituksena on puuttua voimalla ilmiöön, jota kutsutaan universaalilla nimellä ”baby gangs”. Kyse on nuoriso- ja ennen kaikkea jengirikollisuudesta.

Uusien lakien myötä asetta kantavien alaikäisten pidättäminen helpottuu ja viranomaiset voivat tietyissä tapauksissa päästä tarkastelemaan matkapuhelinten sisältöä.

Alle 14-vuotiailta voidaan kieltää oleskelu viranomaisten riskialttiiksi katsomilla paikoilla, ja jos lapsi jättää koulun, vanhemmille voidaan langettaa jopa kahden vuoden vankeusrangaistus.

Rikosrekisteri huolettaa

On tosin epätodennäköistä, että häkki heilahtaa koulupudokkaiden vanhemmille, sillä Italiassa alle 4 vuoden vankeusrangaistuksia harvoin sovitetaan vankilassa. Toki joutuminen rikosrekisteriin saattaa joitakin vanhempia huolettaa.

– Nuorisorikollisuus leviää kulovalkean tavoin, Meloni perusteli esitellessään lakipalettia hallituksen tiedotustilaisuudessa. Samalla hän huomautti, että edeltävä hallitus ei ottanut ongelmaa riittävän vakavasti.

Lainmuutokset astuivat periaatteessa voimaan välittömästi. Italian parlamentin on vielä hyväksyttävä lakikokonaisuus 60 päivän sisällä.

SUOMEN UUTISET