Perussuomalaisten kansanedustaja Jussi Halla-aho huomauttaa, että jos aikuiset ehdoin tahdoin rakentavat järjestelmän, jossa väkivallasta ei seuraa nuorelle tekijälle mitään, ei pidä ihmetellä, että ”gangstat” tekevät väkivaltarikoksia.

Jussi Halla-aho kommentoi Facebookissa Iltalehden (13.6.) julkaisemaa artikkelia, jossa katujengien ryöstöjen ja väkivallan uhriksi joutuvia neuvotaan perääntymään tai luovuttamaan suosiolla omaisuutensa.

Iltalehti kertoo, että ryöstörikokset ovat kasvava ongelma:

”Tilastokeskuksen mukaan vuonna 2022 selvitetyissä 2200 ryöstössä alle 15-vuotiaita epäiltyjä oli 269 joista 252 on poikia.

Nuoret tekevät usein ryöstöjä ryhmässä ja anastetun omaisuuden arvo voi olla todella vähäinen suhteessa rikoksen vakavuuteen. Ryöstöstä voidaan tuomita vähintään neljän kuukauden ja enintään kuuden vuoden vankeusrangaistukseen. Törkeästä ryöstöstä taas voidaan tuomita vähintään kahden ja enintään 10 vuotta vankeuteen.”

Ehdolliset tuomiot eivät pelota

Halla-ahon mukaan tätä viestiä toistetaan nyt joka paikassa.

– Se ei kuitenkaan vastaa todellisuutta. Todellisuudessa ryöstöistä ja väkivallasta ei koidu nuorille mitään seuraamuksia, vaikka he jäisivät kiinni.

– Sakkoja ja vahingonkorvauksia he eivät maksa, ja ehdollisille tuomioille ja yhdyskuntapalvelulle he päästävät räkänaurun, Halla-aho kirjoittaa.

Väkivalta jatkuu ilman seuraamuksia

Halla-aho huomauttaa, että ”jos aikuiset ehdoin tahdoin rakentavat järjestelmän, jossa väkivallasta ei seuraa tekijälle mitään, ei pidä ihmetellä, että gangstat tekevät väkivaltarikoksia.”

– Silmitön väkivalta on kustannus-hyöty-näkökulmasta täysin rationaalista. Tieto vakavan väkivallan uhasta tekee tulevista ryöstöistä helpompia, koska uhrit luopuvat vastarinnatta omaisuudestaan.

– Väkivallan pelko myös nostaa sivullisten kynnystä tulla väliin. Toisaalta väkivallasta ei missään oloissa koidu kielteisiä seurauksia gangstalle, joten why not, Halla-aho toteaa.

SUOMEN UUTISET