Rikollisjengit yrittivät heinäkuun alussa saada aikaan aselevon Tukholmassa viime joulukuusta asti riehuneeseen jengisotaan. Aseet eivät kuitenkaan vaienneet. Koko maassa ammuskeluita on edelleen lähes päivittäin ja nyt ruotsidemokraattien tukema hallitus ottaa kovemmat keinot käyttöön.

Tukholman merkittävimmät rikollisverkostot ”Dalen” ja ”Foxtrot” saivat SVT:n mukaan aikaan jonkinlaisen aselevon heinäkuun alussa. Nykyaikaiseen kriisiviestinnän tyyliin rikollisverkostojen jäsenet vastaanottivat joukkotekstarin, jossa kehotettiin olemaan ampumatta ”sukulaisia” (anhöriga).

Aselevosta uutisoitiin 7. heinäkuuta ja jo samana iltana Tukholman Farstassa ammuttiin kohti asuntoa. Aamulla 10.7. Ulvsundassa 30-vuotias mies ammuttiin kuoliaaksi parvekkeelleen ja saman päivän iltana Bandhagenissa tulitettiin asunnon ulko-ovi täyteen reikiä.

Muualla Ruotsissa ammuskeluja sekä räjäytyksiä on sattunut lähes päivittäin.

Viimeisin kuolemaan johtanut ampuminen tapahtui perjantai-iltana 21.7. Eskilstunassa. Ammuskelujen määrä on kokonaisuudessaan hieman edellisvuotta alemmalla tasolla. Loukkaantuneita on enemmän ja kuolleita vähemmän.

Tuplarangaistus jengirikollisille

Ruotsidemokraattien tukema hallitus aikoo vastata yhteiskuntaa jäytävään jengirollisuuteen seitsemällä eri keinolla. Keskiviikon tiedotustilaisuudessa hallitus ilmoitti muun muassa tuplaavansa jengeihin liittyvistä rikoksista annettavat tuomiot.

Rangaistusasteikko on muutenkin tarkoitus kiristää. Tuomioita aiotaan yhdistellä siten, että elinkautinen rangaistus on mahdollinen, vaikka yhdestäkään tuomioon sisältyvästä yksittäisestä rikoksista sellaista ei seuraisikaan.

Uhrin asema ja oikeudet keskiöön

Ehdollisista vankeustuomioista aiotaan päästä eroon enenevässä määrin. Lievästä skaalasta luovutaan ja tuomiot julistetaan keskimääräisen tai ankaran asteikon mukaisesti. Vangittujen määrä tulee kasvamaan ja lisää laitospaikkoja tarvitaan.

Kaiken kaikkiaan rikosten seuraamuksissa pyritään ottamaan huomioon myös uhrin asema ja oikeudet. Siksi rikoksentekijän henkilökohtainen tilanne ei tule enää vaikuttamaan tuomioon lieventävästi.

Selvityksen rangaistusten koventamiseksi tekee valtakunnansyyttäjä Petra Lundh ja sen tulee olla valmis heinäkuun loppuun mennessä vuonna 2025.

SUOMEN UUTISET