Kuolemaan johtaneiden ampumisten määrä laski selvästi alkuvuonna Ruotsissa. Huhtikuussa kuolonuhrien määrä tosin näyttää olevan taas kasvussa. Räjäytyksiä oli vuoden kolmen ensimmäisen kuukauden aikana selvästi viime vuotta enemmän.

Maanantaina iltakymmeneltä poliisi sai useita hälytyssoittoja Eskilstunan Fröslundan lähiöstä. Alueella oli kuultu useita laukauksia. Poliisi löysi paikalta vaikeasti haavoittuneen nuorehkon mieshenkilön. Tämä kuoli myöhemmin yöllä sairaalassa.

18-vuotias surmattiin koulun pihalle

Poliisi on pidättänyt 25-vuotiaan miehen murhasta epäiltynä. Huhtikuussa Ruotsissa on kuollut ammuskeluissa tähän mennessä neljä ihmistä. Kuolemaan johtaneiden ampumisten määrä on siten selvästi kiihtymässä alkuvuoteen verrattuna.

Aiemmin maanantaina Eskilstunassa vierailivat oikeusministeri Gunnar Strömmer sekä kouluministeri Lotta Edholm. He olivat paikalla Eskilstunassa sattuneiden useiden ampumistapausten vuoksi. Huhtikuun alkupuolella ammuttiin hengiltä 18-vuotias mies paikallisen koulun pihapiirissä.

Viime vuonna ammuttiin enemmän

Poliisin tilastojen mukaan vuoden kolmen ensimmäisen kuukauden aikana Ruotsissa on ammuttu hengiltä seitsemän ihmistä. Vuotta aiemmin uhreja kertyi samassa ajassa 18. Ammuskeluita oli alkuvuonna yhteensä 84, kymmenen vähemmän kuin vuotta aiemmin.

– Viime vuonna kuolemaan johtaneiden ampumisten määrä kasvoi dramaattisesti. Kun nousu yhdessä vuodessa on näinkin suuri ja jyrkkä, ei ole epätavallista nähdä luvuissa laskua, toteaa kriminologi Manne Gerell SVT:n uutisille.

Räjäytysrikosten määrä on sen sijaan kasvanut. Maaliskuun loppuun mennessä räjäytyksiä oli tehty Ruotsissa 46, kun niitä vuotta aiemmin tapahtui kaikkiaan 26.

SUOMEN UUTISET