Ruotsissa maahanmuuttajanuorten muodostaman jengin johtohahmon perhe häädettiin vuokra-asunnosta pojan rikosten takia. Tapaus lienee ensimmäinen laatuaan, mutta Ruotsissa valmistellaan lakia, jonka mukaan vanhemmat voitaisiin helpommin asettaa vastuuseen lastensa tekemisistä ja joka helpottaisi rikoksiin syyllistyneiden vuokralaisten häätämistä.

Somalitaustainen Muhsin ”Sixty” Hussein on Hjulstabarnen (”Hjulstan lapset”) -nimisen nuorisojengin johtaja. Hänet on tuomittu kesällä 2021 tapahtuneesta ammuskelusta 13 vuoden ja 10 kuukauden vankeuteen. Tuomio tuli murhasta ja murhayrityksestä. Tapahtuma-aikaan parikymppinen Sixty välttyi nuoren ikänsä ansiosta elinkautiselta tuomiolta.

Taistelu kerrostalon käytävässä

Ammuskelussa oli kyse siitä, että kaksi ”Filtterittömät jätkät” -nimisen jengin jäsentä tuli Sixtyn kotiin. Aiemmin nämä hassun nimiset maahanmuuttajajengit olivat olleet kavereita keskenään, mutta ilmeisesti heille oli tullut jotain riitaa, koska filtterittömien jätkien tarkoituksena oli tappaa Hjulstan lasten johtohahmo.

Kerrostalon luhtikäytävässä syntyi tulitaistelu, jossa Sixty ja kaksi hänen jengikaveriaan selviytyivät voittajiksi. Toinen vieraan jengin jäsenistä kuoli, toinen haavoittui vakavasti. Sixty on vuosina 2017-2021 ollut epäiltynä kaikkiaan 47 rikoksesta. Vuonna 2017 hänet tuomittiin nuorisohoitoon törkeästä ryöstöstä, jonka yhteydessä ammuskeltiin.

Vuokrataloyhtiö päätti häätää koko perheen

Kerrostalon luhtikäytävässä käydyn tulitaistelun jälkeen vuokranantaja päätti häätää Sixtyn vanhemmat ja viisi sisarusta asunnosta. Sixtyn isä valitti häädöstä vuokralautakuntaan ja hovioikeuteen. Hänen mielestään perhettä ei saisi rangaista pojan toilailuista.

Hovioikeus oli kuitenkin sitä mieltä, että luhtikäytävässä ammuskeleminen aiheutti vakavan vaaran naapurien hengelle ja terveydelle. Kyseessä oli niin vakava häiriö, että se oikeuttaa koko perheen häätämisen.

Uusi laki mahdollistaisi helpomman häädön

Poliisin mukaan perheen koti oli toiminut jengin kokoontumispaikkana ja siellä oli säilytetty aseita ja huumeita. Hovioikeus katsoi, että vanhemmat olivat sallineet jengin toiminnan kotonaan ja laiminlyöneet velvollisuutensa pitää huolta siitä, että heidän poikansa ei häiritse naapureita. Naapurit kertoivat pelänneensä jengiläisiä.

Ruotsissa on jo edellisen hallituksen aikana valmisteltu uutta lakia, joka mahdollistaisi rikoksiin syyllistyneiden vuokralaisten helpomman häädön. Häätöperusteena voitaisiin käyttää myös sellaista rikollista toimintaa, joka ei ole tapahtunut itse asunnossa vaan lähialueella. Tällä tavoin esimerkiksi lähiön torilla tai puistossa tapahtuva huumekauppa olisi häädön peruste.

SUOMEN UUTISET