Viikko toisensa jälkeen Boråsin kunnallinen vuokrataloyhtiö käytti Hässleholmenissa 140 työtuntia taloympäristöjen ja rappujen ylimääräiseen siivoamiseen. Asukkaat kun tuppasivat heittämään jätteensä ja tarpeettomaksi käyneet tavaransa joko suoraan rappuun tai vaihtoehtoisesti pihalle. Koulutus on nyt tuomassa helpotusta ongelmaan.

Pitkin rappuja ja kellareita lojuvat huonekalut ja muu romu ovat esteettisen ja muun haitan lisäksi paloriski. Jätteet saattavat houkutella paikalle myös kutsumattomia vieraita, joten kyse on laajemmassakin mitassa ympäristöturvallisuudesta. Ja kyse on tietysti myös siivottomuuden kustannuksista.

Bostäder i Borås tunnisti toimintatavan ongelmaksi ja ryhtyi toimeen. Koska vuokralaiset eivät välttämättä ole olleet perillä paikallisesta asumisen tavasta, tietoa täytyy jakaa. Niinpä kunta palkkasi Ruotsin radion mukaan käyttäytymiskoulutukseen erikoistuneen yhtiön tuomaan muutosta roskaamiseen.

Käyttäytymisyhtiö loi strategian

Alkajaisiksi pihoille on tuotu roskalavoja, joista suursiivous voi alkaa. Asukkaat saavat itse kantaa tarpeettomaksi käyneet tavaransa lavoille ja matkalle kohti kierrätystä tai kaatopaikkaa. Ja lavan ääreen pääsee helposti, vaikka rollaattorilla.

Käyttäytymisfirma on luonut talon asukkaita varten myös kokonaisen strategian, jonka avulla yhteiselo saadaan viihtyisämmäksi. Tavoitteeseen pääsyä auttanee sekin, että heitteille jätetyt rojut kuvataan ja tekstari itse kustakin tapahtumasta lähtee kaikille asukkaille.

Asukkaiden avuksi ollaan luomassa myös järjestelmää, jonka avulla he voivat saada apua, jos eivät itse syystä tai toisesta toimeen pysty hoitamaan jätelogistiikkaansa.

SUOMEN UUTISET