Ruotsin ongelmalähiöiden kasvavan kaaoksen ja jengiväkivallan juurisyyt ovat Expressenin pääkirjoituksen mukaan demarien kahdeksan vuotta kestäneessä hallituskaudessa. Ennalta ehkäisevät toimenpiteet jäivät suunnittelun asteelle. Ruotsidemokraattien tukemalle oikeistohallitukselle jää nyt ainoaksi mahdollisuudeksi tarttua tuumasta toimeen.

Vuonna 2016 Örebron kunta päätti lähestyä perinteisin sosialidemokraattisin aikein mutta uusin keinoin maahanmuuttajia. Kunta perusti konttorin keskelle Vivallaa, joka kuuluu maan pahimpiin ongelmalähiöihin. Tarkoituksena oli helpottaa asukkaiden pääsyä sosiaalipalveluiden piiriin.

Heti kättelyssä sosiaalikonttori yritettiin polttaa kaksi kertaa, ikkunoita rikottiin kivillä ja virkahenkilöitä solvattiin lähiön raiteilla.

Ennakkoluulot kuitenkin rauhoittuivat ajan myötä. Sosiaalitoimen sijainti kohdealueella johti uhkausten kuihtumiseen, virkailijoiden vastaanotoilta ei jääty pois ilmoittamatta ja ylipäänsä asukkaiden keskinäinen yhteenkuuluvuus kasvoi. Yhteistyö toimi koulun, poliisin ja vuokrataloyhtiöiden kesken.

Uhkailijat seuraavat sosiaalityöntekijöitä kotiovelle

Kunnes ääri-islamistit aloittivat ulkomailta johdetun kampanjansa, jonka mukaan Ruotsin sosiaalitoimi on olemassa vain siksi, että virkailijat kaappaavat maahanmuuttajien lapsia. Vuoden 2022 lopulla Vivallan 13 sosiaalityöntekijästä 10 otti lopputilin.

– Kuka haluaa työskennellä sosiaalityöntekijänä, jos se tarkoittaa uhkausten ja väkivallan siivittämää arkea sekä jatkuvia syytöksiä? Lähes 70 prosenttia ongelmalähiöissä työskentelevistä ammattiliiton jäsenistä ilmoittaa joutuneensa uhkailujen kohteeksi, kirjoittaa politiikan toimittaja ja toimituksen esihenkilö Anna Dahlberg Expressenin pääkirjoitussivulla.

– Sosiaalityöntekijöistä julkaistaan ​​videoita, joissa heidän henkilötietonsa paistavat kaikille. Uhkailijat seuraavat virkailijoita kotiovelle muistuttaen samalla tietävänsä, missä näiden lapset käyvät esikoulua.

Jäljet johtavat sylttytehtaalle

Sosialidemokraatit olivat vallan kahvassa kahdeksan vuotta, ja heillä olisi siten ollut hyvinkin aikaa laittaa maahanmuuton ongelmat ja niihin liittyvät sosiaalitoimen tarpeet kuntoon. Demarihallitus sai aikaan yhden tulevaisuusselvityksen, joka julkaistiin vuonna 2020.

– Sitten ei tapahtunutkaan mitään. Ruotsin kuntaliitto patisteli hallitusta siinä toivossa, että uudistukset pantaisiin toimeen. Vastaus kuului, että juristeja ei ole nyt tarpeeksi vapaana sorvaamaan lakiehdotusta, Dahlberg muistelee.

– Uuden oikeistohallituksen tehtävä on nyt todistaa, että se pystyy toteuttamaan sen, missä punavihreä hallitus epäonnistui. Sosiaalilain uudistus nopeasti voimaan, lisää panostusta ennalta ehkäisevään työhön. Jengirikolliset ja kasvava henkisesti kodittomien joukko (strukturellt hemlösa) on saatava pois sosiaalityöntekijöiden niskasta ja vielä suojeltava työntekijöitä uhkauksilta sekä väkivallalta.

SUOMEN UUTISET