Ruotsissa on tällä hetkellä enemmän syyttäjiä kuin koskaan aiemmin, mutta silti naapurimaassamme on tehty päätös rekrytoida 25 valtionsyyttäjää lisää. Nämä henkilöt palkataan taistelemaan yksinomaan jengirikollisuutta vastaan.

Kansanedustaja Ari Koponen toivoisi samanlaista panostusta myös Suomeen.

– Poliisin tietojen mukaan järjestäytyneeseen rikollisuuteen liittyvien ryhmien määrä on lisääntynyt viimeisten 10 vuoden aikana Suomessa. Keskusrikospoliisin tiivistys ”kasvaa, kovenee ja kansainvälistyy” on hyvin tilannetta kuvaava ilmaisu.

– Järjestäytyneen rikollisuuden torjunta edellyttää valtavia resursseja sekä laajaa viranomais- ja sidosryhmäyhteistyötä rikosoikeudellisen ja hallinnollisin keinoin. Marinin hallituskaudella asiaan ei ole riittävästi puututtu, moittii Koponen.

Rahavirtoihin iskeminen tehokasta

Koponen muistuttaa, että oikeudenkäynti on vain prosessin jäävuoren huippu. Sitä ennen on pitkiä tiedustelu-, tutkinta-, salaisia ​​pakkokeinoja ja muita asioita, joita syytepäätöksen tekeminen edellyttää. Ruotsissa pelkästään Vårby-verkoston tapaukseen on käytetty yli 5 000 syyttäjätuntia Dagens Juridik verkkolehden mukaan.

Uudet valtionsyyttäjien virat käsittelisivät monimutkaisimmat, vakavimmat ja laajimmat tapaukset maanlaajuisesti ja kirjanpitäjät tukisivat syyttäjiä operatiivisesti yksittäistapauksissa, mutta toimivat myös tieto- ja menetelmätukena kokonaistasolla. Kyse on rikoksen tuottaman hyödyn tutkimisesta, jäljittämisestä ja tunnistamisesta.

– Järjestäytyneen rikollisuuden rahavirtoihin iskeminen on yksi tehokkaimmista keinoista haitata ja vähentää järjestäytynyttä rikollisuutta. Myös Suomessa tulisi resursoida ja rekrytoida vastaavia virkoja. Olen jättänyt tästä toimenpidealoitteen hallitukselle, Koponen kertoo.

SUOMEN UUTISET