Viikonloppuna eskaloitunut ammuskelu Tukholman seudulla on kirvoittanut kansalaiset ja poliitikot keskustelemaan taas kerran keinoista väkivallan suitsemiseksi. Perinteisten rangaistusten koventamisten ja karkotusten ohella huomiota on saanut ehdotus, joka laittaisi rikolliset maksamaan itse tekojensa seuraukset.

Eräänlainen pohjoismaisen hyvinvointiyhteiskunnan paradoksi on sekin, että veronmaksajien varoilla kasvatetut lapset ja nuoret voivat luottaa yhteiskunnan tukeen myös silloin, kun ampuvat ja haavoittavat toisiaan huumekaupan reviiritaisteluissa.

Ammuskeluissa loukkaantuneiden hoito maksoi vuosina 2020–2021 pelkästään Tukholman alueella 60 miljoonaa kruunua. Ja ampumisten määrä on edelleen kasvussa.

Veronmaksajien rahat peruskansan hoitoon

Perinteisen länsimaisen oikeustajun mukaan kyseessä saattaisi olla ainakin epäkohta ja tähän on puuttunut moderaattien Tukholman alueen oppositiopoliitikko Irene Svenonius:

– Veronmaksajien rahojen pitäisi mennä kunniallisten (hederlig) ihmisten hoitamiseen, eikä tilittää niitä jengiläisten toisilleen aiheuttamien ampumahaavojen paikkaamiseen, Svenonius sanoo SVT:n haastattelussa.

Moderaattien ehdotuksen mukaan rikollisen, joka on tuomittu toisen, sairaalahoitoon joutuneen henkilön ampumisesta, pitäisi maksaa korvausta uhrin lisäksi uhria hoitaneelle sairaanhoitoalueelle.

– Haluamme tehdä lainmuutoksen, Svenonius tarkentaa.

Tukholman aluetta hallitsevat sosialidemokraatit, keskusta tai vihreät eivät ole kommentoineet ehdotusta, vaan ohjaavat pyynnöt Tukholman alueen lakiosaston puoleen.

Kannatusta ruotsidemokraateilta

Ajatus on tietty saanut vastakaikua myös somessa. Tässä asiaa pohdiskellaan ruotsidemokraattien valtakunnallisen Facebook-ryhmän ketjussa:

– Annetaan tuomion saaneiden maksaa uhriensa hoitokulut. Paljon menee veronmaksajien rahaa tuohon.

– Juuri noin, miksi veronmaksajien pitää kustantaa tämä hulluus. Tavan ihmiset jonottavat leikkausta samaan aikaan, kun rikollisia hoidetaan. On aivan selvää, ettei veronmaksajien pitäisi tätä maksaa.

– Ongelmahan on siinä, ettei heillä ole tuloja. Muuten olen kanssasi täysin samaa mieltä.

SUOMEN UUTISET