Rikollisjengit rekrytoivat mielellään lapsia ja teettävät näillä kauheuksia, koska lapset eivät joudu rikollisoikeudelliseen vastuuseen teoistaan. Varsinainen konna voi pysytellä piilossa lapsen selän takana. Nyt Ruotsin poliisi kokeilee saksalaista ”Kurve kriegen -toimintamallia kääntääkseen kehityksen suunnan.

Lopettaakseen jo vuosia maata piinanneen väkivaltaisuuksien aallon Ruotsin keskusrikospoliisi on kääntänyt katseensa Saksaan. Ruotsalaiset ovat jo muutaman vuoden ajan tehneet yhteistyötä Saksan poliisin kanssa taistelussa klaaniperäistä järjestäytynyttä rikollisuutta vastaan.

Nyt on päästy tositoimiin ja pilottiprojektin kestoksi on arvioitu kolme vuotta. Projektissa ovat mukana myös sosiaalitoimi, rikostorjuntaneuvosto sekä eri yliopistoja.

Käyrät laskuun vanhempien tuella

Vuoden 2022 aikana Saksan poliisi on lähettänyt edustajiaan kouluttamaan paikallisia ruotsalaispoliiseja valituilla alueilla Linköpingissä, Södertäljessä ja Göteborgissa.

Tarkoituksena on kartoittaa suurimmassa jengiytymisvaarassa olevia 8–12-vuotiaita lapsia, ottaa yhteyttä heidän vanhempiinsa ja pyrkiä päästä sopimukseen näiden kanssa.

Ruotsissa tarvitaan Saksaa enemmän toimenpiteitä suurimmassa syrjäytymisvaarassa olevien lasten kartoittamiseksi. Poliisin, sosiaalitoimen ja mahdollisesti myös koulujen pitäisi listata rikosten imuun joutuneita lapsia.

Räätälöity ohjelma ongelmalapselle

Ja kuten Saksassa, lasten vanhempien on allekirjoitettava suostumus kaksivuotisen ohjelman läpiviemiseksi.

– Emme vielä ole päättäneet, miten valinta tehdään. Teemme joka tapauksessa sosiaaliviranomaisten kanssa kotikäyntejä, jossa kerromme vanhemmille huolemme lastensa tilanteesta, kertoo koillisen Göteborgin vt. poliisipäällikkö Erika Hallenbo Dagens Nyheterissä.

– Poliisi ei työskentele lasten kanssa vaan varsinaisen työn tekevät sosiaalipedagogit, jotka räätälöivät ohjelman erikseen kullekin lapselle.

SUOMEN UUTISET