Tukholmaa piinannut väkivallan aalto näyttää vain yltyvän. Viikonlopun alkaessa ammuskeltiin ja räjäyteltiin useassa kohteessa ympäri pääkaupunkia. Yksi henkilö kuoli luoteihin. Tukholman poliisi on julistanut Tukholmaan poikkeustilan (särskild händelse), joka mahdollistaa lisäresurssien saamisen alueelle.

Perjantai-iltana ja lauantain vastaisena työnä Tukholmassa ammuskeltiin ja tehtiin pommi-iskuja useisiin asuinrakennuksiin. Solnassa yksi henkilö ammuttiin kuoliaaksi ja tekoa tutkitaan murhana. Ketään ei ole pidätetty teoista epäiltynä.

-Meneillään on todella vaarallinen konflikti, jossa tapetaan tai tullaan tapetuksi, sanoi poliisin jengirikollisuuden asiantuntija Gunnar Appelgren lauantaina aamulla yleisradion erikoislähetyksessä.

-Kartoitamme osoitteisiin liittyviä henkilöitä selvittääksemme, onko tapahtumilla mahdollisesti yhteyttä muihin viime aikoina tapahtuneisiin törkeisiin väkivallantekoihin, toteaa puolestaan Tukholman poliisin tiedottaja Rebecca Landberg.

Konfliktin päähenkilöt ulkomailla

Poliisi on omien sanojensa mukaan tunnistanut henkilöt, jotka ovat Tukholman jengisodan keskiössä. Järjestäytyneen rikollisuuden johtohahmoista ”Kurdiska räven” pakenee viranomaisia Turkissa ja kilpailevan Dalen-verkoston johtaja ”Greken” ei hänkään tiettävästi ole Ruotsissa.

Viimeaikojen väkivaltaisuudet ovat kohdistuneet usein juuri näiden henkilöiden sukulaisiin tai läheisiin.

Ruotsissa on herännyt keskustelu (maan tapaan) nyt myös jengisotien aiheuttamista sairaalakuluista. Tukholman alueella hoidettiin 200 henkilöä ampumahaavojen takia vuosina 2020–2021 ja kustannukset veronmaksajille olivat SVT:n mukaan yhteensä 60 miljoonaa kruunua.

SUOMEN UUTISET