Eduskunnassa käytiin osin kiivastakin sananvaihtoa opposition katujengi-ilmiöstä jättämän välikysymyksen keskustelussa. Perussuomalaisten kansanedustaja Mari Rantanen ihmetteli keskustalta tullutta vaadetta laittomasti maassa olevien palauttamisesta.

– Keskusta höpisee nyt palautuksista, vaikka olivat juuri takuumiehinä hallituksen päätöksessä laittomasti maassa olevien terveydenhuollon laajentamiseksi. Ilmeisesti vihervasemmisto on syönyt Mikko Kärnän (kesk.) alkukaudella peräänkuuluttamat jalkapannatkin poikki jo ennen kuin niitä on saatu kenenkään jalkaan, Mari Rantanen kertaa salipuhettaan.

Sisäministeri epäonnistunut tehtävässään

Rantanen esitti epäluottamuksensa sisäministeri Krista Mikkosen (vihr.) toiminnalle katujengien ja nuorisoväkivallan hoidossa.

– Tässä olisi ollut aikaa kyllä tehdä monenlaisia toimia ennen kuin koko ongelma räjähtää silmille. Ja kyllä se on niin, että jos te, ministeri Mikkonen, vastaatte tämän maan sisäisestä turvallisuudesta ja se on järkkynyt, niin kyllähän teidän pitää siitä kantaa vastuu, Rantanen kohdisti sanansa ministeriaitioon.

Tarvitaan myös kovia keinoja

Rantanen kiitteli ”pehmeitä keinoja”, joilla on oma vaikuttavuutensa. Viitaten kuitenkin katujengivyyhtiä purkaneeseen Helsingin poliisin tutkinnanjohtajan kirjoittamaan blogiin, olisi Rantasen mielestä nyt aika kokeilla muitakin toimia.

– Tarvitsemme poliisien resursseja ja toimivaltuuksia, tarvitsemme erityisesti tiedonvaihdon helpottamista eri viranomaisten kesken. Me tarvitsemme myös lastensuojelulain kokonaisuudistuksen, ja me tarvitsemme erityisesti muutoksia harjoitettuun maahanmuuttopolitiikkaan, jossa määrä ja laatu näyttää ylittävän suomalaisen yhteiskunnan kyvyn ottaa vastaan enempää, Rantanen luetteli puhujakorokkeelta.

Lisäksi Rantanen peräänkuuluttaa Tanskan mallia, jossa poliisilla on valtuudet tehdä ruumiintarkastuksia ilman rikosepäilyä ja jossa tuomiot jengirikoksista ovat ankarammat.

Suomen Uutiset