Kansanedustaja Mari Rantasen mukaan jatkossa tulee kiinnittää erityistä huomiota siihen, että turvallisuusalalle soveltuvat henkilöt saadaan tarkemmin valikoitua jo opiskeluvaiheessa. Rantanen vaatii soveltuvuustestien pikaista palauttamista.

Espoossa kauppakeskus Isossa Omenassa viikonloppuna sattuneen kuolemantapauksen jälkeen yksityinen turvallisuusala on noussut kiihkeän keskustelun kohteeksi. Nainen menehtyi kauppakeskuksessa kiinniottotilanteessa sen jälkeen, kun vartiointiyritys Securitaksen vartijat ottivat naisen kiinni kohdistaen häneen voimakeinoja. Poliisi tutkii tapahtumia.

Ei pidä yleistää

Eilen Ylen A-studiossa vieraillut perussuomalaisten kansanedustaja, hallintovaliokunnan puheenjohtaja Mari Rantanen huomauttaa, että koko turva-ala rakentuu luottamukselle, koska voimankäyttö-oikeus tuo mukanaan valtavan vastuun.

Vasemmistoliiton kansanedustajan Veronika Honkasalon mukaan turvallisuusalalla olisi muutenkin laajoja ongelmia. Rantanen, joka on entiseltä ammatiltaan poliisi, huomauttaa, että Ison Omenan tapahtumien perusteella ei tulisi tehdä yleistyksiä.

– Pitää pyrkiä olemaan leimaamatta koko alaa, jolla työskentelee yli 50 000 vartijaa ja järjestyksenvalvojaa. tapausta tulee siis suhteuttaa kokonaisuuteen, jotta ei käy niin, että samalla leimataan kaikki muut nuoret, hyvät työntekijät.

Ala kasvaa voimakkaasti

Turvallisuusala on voimakkaasti kasvanut viime vuosina. Rantanen toteaakin, että vaikka kaikki puolueet yleisesti tukevat poliisien määrän kasvattamista, poliiseja ei lähitulevaisuudessa kuitenkaan saada sellaista määrää, että yksityisestä turva-alasta olisi mahdollista luopua.

Turvallisuuspalveluja tarvitaan osaltaan myös vastaamaan esimerkiksi Suomea piinaaviin väkivaltaisiin katujengeihin.

Rantanen esittää uudistuksia turva-alan koulutukseen ja olisi valmis palauttamaan soveltuvuustestit alalle.

– Erittäin huolestuneena seuraan tätä keskustelua ja tilannetta, että soveltuvuustestit ovat turvallisuusalan peruskoulutuksesta monin paikoin poistettu. Näin ei tietenkään pitäisi olla.

– Kaiken a ja o on, että kun annetaan oikeuksia voimankäyttöön, alalle valikoituvien henkilöiden täytyy olla soveltuvia. Soveltuvuustestit tulisi pikaisesti palauttaa. Koulutuksen pituus ei sinänsä ole ratkaisu, koska jos on soveltumaton henkilö, edes kuuden vuoden koulutus ei tehoa, Rantanen sanoo.

Soveltumattomat karsittava

Hän jatkaa aiheesta sosiaalisen median kanavillaan ja painottaa, että soveltuvuustesteihin tulisi liittyä mahdollisuus karsia soveltumattomat henkilöt jo alkuvaiheessa.

SUOMEN UUTISET