Nuoriso- ja katujengirikollisuuden torjumisesta keskustellaan eduskunnassa, kun perussuomalaisten ja muiden oppositiopuolueiden yhteisellä välikysymyksellä vaaditaan hallitukselta toimenpiteitä pahenevan väkivaltakehityksen katkaisemiseen.

Suomea on ravisuttanut kuluneen vuoden aikana poikkeuksellinen väkivalta-, ryöstö- ja jengirikollisuuden aalto etenkin pääkaupunkiseudulla, mutta kehitys on huolestuttava myös esimerkiksi Turussa ja Tampereella.

– Hallitus kertoo suhtautuvan kasvaneeseen rikollisuuteen ”vakavasti”, mutta ongelman juurisyylle ei aiota tehdä mitään. Poliisijärjestöjen liiton puheenjohtajan mukaan 95 prosenttia katujengeihin kuuluvista jäsenistä on nimen ja etnisyyden perusteella ulkomaalaistaustaisia. Ruotsi ja Tanska ovat pakon edessä ryhtynyt kiristämään maahanmuuttopolitiikkaansa ja tämä on ennemmin tai myöhemmin edessä myös Suomessa, perussuomalaisten 1. varapuheenjohtaja Leena Meri toteaa.

– Suomi on Ruotsin tiellä. Ruotsin tie tarkoittaa lisääntyviä katuammuskeluja ja lisääntyvää väkivaltaa. Ruotsin poliisilla oli jo viime vuonna käsissään yli 50 selvittämätöntä jengirikollisuuteen kytkeytyvää henkirikosta. Kysymys kuuluu, miten Suomi välttää Ruotsin tien, lisäämällä haitallista maahanmuuttoa vai vähentämällä sitä.

Vakavista rikoksista karkotus

Suomen oleskelulupia, perheenyhdistämisiä ja sosiaalietuuksia koskevat säännökset ovat löyhempiä kuin muissa Pohjoismaissa. Maahanmuuttopolitiikan epäkohtien korjaaminen on perussuomalaisille keskeinen tavoite, jolla parannetaan suomalaisten turvallisuutta.

– Perussuomalaisille suomalaisten turvallisuus on tärkeintä. Haitallinen maahanmuuttopolitiikka on katujengirikollisuuden juurisyy ja turvallisuusuhkien lisääntyessä sitä on muutettava nyt, ennen kuin tilanne on karannut lopullisesti hallinnasta.

– Vakavaan rikokseen syyllistyneet ulkomaalaiset on määrättävä maahantulokieltoon ja karkotettava. Ulkomaalaiset rikolliset eivät kunnioita Suomea tai Suomen lainsäädäntöä, joten he eivät ansaitse olla täällä, Meri sanoo.

Hallitus ei myönnä juurisyitä

Maahanmuuttopoliittisten muutosten lisäksi perussuomalaiset esittää tiukennuksia rikosoikeuteen.

– On syytä huomata, että Suomessa on monien vakavien henkeen ja terveyteen kohdistuvien rikosten osalta löperömmät rangaistukset kuin muissa Pohjoismaissa. Koventamalla rangaistuksia lähetämme rikoksiin syyllistyville selvän viestin siitä, että Suomessa rikokset selvitetään ja niistä joutuu myös vastuuseen. Vastuu on sana, joka vaikuttaa nyky-yhteiskunnassa laajasti unohtuneen, Meri ihmettelee.

– Tämä hallitus ei Suomen suuntaa tule muuttamaan, sillä esimerkiksi sisäministeri Krista Mikkonen (vihr) on pari kuukautta sitten todennut, että ”jengiytymiseen liittyviä ongelmia ei voida pysäyttää tai ratkoa maahanmuuttoa vähentämällä”. Tänäänkin hallituksen puolesta antamassaan vastauksessaan Mikkonen painotti palveluiden ja erityisesti kotoutuspalveluiden lisäämistä, eikä myöntänyt ongelman juurisyytä.

SUOMEN UUTISET