

Ruotsissa asuu 800 000 luku- ja kirjoitustaidotonta henkilöä
Lukutaidottomuus ei näy päällepäin. Lähes 13 prosenttia 16–65 vuotiaista Ruotsissa asuvista ei omaa riittävää luku- ja kirjoitustaitoa selvitäkseen arjen vaatimuksista. Erityisen heikossa asemassa ovat ikääntyneenä maahan saapuneet.
Koulukuraattori Gulistan Kavak on kirjoittanut huomiota herättäneen lastenkirjan. Sen nimi on ytimekkäästi ”Äitini ei osaa lukea eikä kirjoittaa”. Kirjassaan Kavak haluaa tuoda esiin piilevän ongelman, joka koskee 800 000 Ruotsissa asuvaa.
Lähes 13 prosenttia 16–65 vuotiaista ei omaa riittävää luku- ja kirjoitustaitoa.
Erityisen pahaksi ongelma on usein muodostunut heille, jotka ovat saapuneet Ruotsiin vasta kypsässä iässä.
-Mitä vanhemmaksi tulet sitä vaikeammaksi käy oppiminen. Jos vielä tulet toisesta maasta, käy uuden kielen oppiminen aina vain vaikeammaksi, Kavak sanoo.
Lukutaidottomuus on näkymätön vamma
Gulistan Kavak varttui Tukholmassa perheessä, jossa kumpikin vanhemmista olivat luku- ja kirjoitustaidottomia. Uutuuskirja on omaelämänkerrallinen ja kertoo siitä, kuin kirjailija itse sai olla auttamassa vanhempiaan mitä moninaisemmissa elämän ja arjen käänteissä.
-Kirja kertoo lapsesta, joka menee äitinsä mukana ruokakauppaan. Siellä lapsi saa häärätä tulkkina, jotta tarvittavat tavarat löytyvät ja kertoa vielä mitä pakkaukset sisältävät, jotta äiti sitten voisi laittaa haluamansa ruoat.
Gulak käyttää termiä analfabeetti, joka tarkoittaa luku- ja kirjoitustaidotonta henkilöä. Hän on käsitellyt aihepiiriä ennenkin, muun muassakirjoittaessaan teoksen ”Luku- ja kirjoitustaidottomuus – näkymätön vamma”.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- lapsi äidin tulkkina näkymätön vamma omaelämänkerrallinen luku- ja kirjoitustaito on portti yhteiskuntaan aikuisopiskelu kielen oppiminen arjessa selviytyminen ikääntyneet maahanmuuttajat Gulistan Kavak luku- ja kirjoitustaidoton analfabeetti luku- ja kirjoitustaito kansalaisyhteiskunta maahanmuuttajat
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Leena Meri: Katujengirikollisuus karkaamassa käsistä – Ruotsi ja Tanska varoittavia esimerkkejä

Peltokangas: Hyssyttelyn ja maton alle lakaisun aika on nyt ohi – maahanmuuttopolitiikkaan mallia Tanskasta

Uusi hallitus kiristää otetta: ”Rikollisilla tulee olemaan Ruotsissa todella kurjaa”

Tätä et ehkä tiennytkään: lenkkimakkara on rasismia!

Maahanmuuttajataustaisilla selkeä yliedustus – rasismi on myös vähemmistöjen välistä

Opettajat pukeutuvat Ruotsin kouluissa jopa luotiliiveihin – rankassa työssä jaksamista auttaa kelpo palkkaus

Koponen ehdottaa virikesetelin käytön laajentamista koskemaan kirjallisuuden ostamista: ”Kirjallisuuden ja lukemisharrastuksen myönteiset vaikutukset hyvinvointiin ja terveyteen ovat kiistattomat”

Koponen huolissaan suomalaisten heikentyneestä lukutaidosta: ”Suomalaisista aikuisista joka kymmenes osaa lukea heikosti”
Viikon suosituimmat

Antikainen: Purra pisti komission herroille luun kurkkuun Brysselissä
Euroopan komissio on jälleen nostanut esiin ajatuksen uudesta EU:n yhteisvelasta. Toisin kuin vuonna 2021, jolloin valtiovarainministerinä toiminut keskustan Annika Saarikko hyväksyi EU:n elpymispaketin mukisematta, nyt valtionvarainministerinä on Riikka Purra, joka pisti Brysselissä EU-herroille luun kurkkuun ja sanoi: ei käy.

Päivän pointti: Vanha valtamedia torjuu avoimen keskustelun – vetäytyi turvalliseen tilaan suojelemaan omia kehyskertomuksiaan

Teemu Keskisarjan kolumni: Aatu Arjalainen ja Nahom Hagos – kumpi on todempi uhka?

Päivän pointti: Missä Suomi-median logiikka Teksasin tulvauutisoinnissa? Väittää ehdotettujen menoleikkauksien vaikuttaneen ennen kuin niitä on tehty

Antifaa epäillään aseellisesta hyökkäyksestä viranomaisia vastaan Teksasissa
Vasemmistolainen vihapuhe on johtanut aseelliseen väkivaltaan Yhdysvalloissa. Rajaturvallisuutta valvovia viranomaisia vastaan on viime päivinä tehty kaksi aseellista hyökkäystä. Ensimmäisen suoritti Antifan iskuryhmä, jossa oli mukana useita transnaisia. Toisessa yhteenotossa yksittäinen hyökkääjä menetti henkensä.

Valtiovarainministeri Riikka Purra: Suomi ei hyväksy uutta EU-yhteisvelkaa – ”Me emme kannata tällaisia järjestelyjä, me vastustamme niitä”
Valtiovarainministeri Riikka Purra sanoo, että epävirallista yhteisvelkakeskustelua on jo käyty tällä viikolla euroryhmässä. Purran mukaan Suomen hallituksen kanta asiaan on selvä: uutta yhteisvelkaa ei hyväksytä. - Jo hallitusohjelmaan on selvästi kirjattu, että Suomi edellyttää jokaisen jäsenmaan kantavan vastuuta omista veloistaan ja taloudestaan.

Riippumattomalta medialta yläpeukkua Teemu Keskisarjan ehdotukselle Yle-veron uudelleenohjauksesta – pitkällä tähtäimellä kaiken median tulisi kuitenkin toimia markkinaehtoisesti
Aidosti riippumattomat ja itsenäiset media-alan tekijät pitävät ongelmallisena nykyistä Yle-veromallia, jonka turvin Yleisradio syö tilaa mediakentältä. Kansanedustaja Teemu Keskisarjan esitys Yle-veron uudelleenkohdistamisesta toisi mukaan kilpailua mediakentälle, sekä palauttaisi osittaisen protestoinnin mahdollisuuden kansalle.

Yliopistonlehtori emerita ajattelee liberaalilaatikon ulkopuolelta: Pakkoinkluusio ei toimi missään – ei kouluissa, työpaikoilla eikä maahanmuuttopolitiikassa
Voiko yliopistolla työskennellä ja luoda uraa, vaikka tunnustautuu kristityksi tai konservatiiviksi? Saako tieteentekijä vastustaa aborttia, pitää Israelin puolta ja puhua ääneen islamisaation luomasta uhkasta länsimaille? Kyllä, se on mahdollista, mutta ei mutkatonta. Ja ehkä siksi niin harvinaista.

Poliittinen myrsky Teksasin tulvien ympärillä yltyy: Lastenlääkäri sai potkut mauttoman somepäivityksen vuoksi
Teksasin tuhoisat tulvat ovat synnyttäneet Yhdysvalloissa paitsi valtavan inhimillisen tragedian, myös kiivaan poliittisen keskustelun. Useat liberaalit vaikuttajat ja demokraattisen puolueen keskeiset henkilöt ovat joutuneet rajun arvostelun kohteeksi syytettyään presidentti Donald Trumpia ja republikaanipuoluetta tulvien aiheuttamista vahingoista ja kuolemista.

Euroopan parlamentti äänesti Bulgarian liittymisestä euroon – Tynkkynen ainoa suomalaismeppi, joka äänesti vastaan
Euroopan parlamentissa äänestettiin tiistaina Bulgarian hyväksymisestä euroalueen jäseneksi. Mepit antoivat maan eurojäsenyydelle tukensa äänin 531‒69. Tyhjää äänestäneitä oli 79. Paikalla olleista suomalaisista mepeistä ainoa, joka vastusti Bulgarian eurojäsenyyttä, oli perussuomalaisten Sebastian Tynkkynen.