Punavihreän vaihtoehdon jääminen Ruotsissa oppositioon ottaa rankasti pannuun ainakin sosialidemokraatteja lähellä olevaa mediaa. Aftonbladetin pääkirjoitustoimittaja näkee rasismia jo lenkkimakkarassakin – ja nimittää mutkan kautta kristillisiä ”ruotsidemokraattien tyttöpuolueeksi”.

Ruotsin sisäpoliittisen keskustelun keskiössä on viime aikoina paistatellut lenkkimakkara, paikallinen falukorv. Entinen pääministeri Magdalena Andersson hyödynsi taannoin tätä kristillisten Ebba Bushin lanseeraamaa mittayksikköä, jolla voi havainnollistaa kustannusten muutoksia tavallisen kansan näkökulmasta.

Demareitten puheenjohtaja Andersson laskeskeli pilkka silmäkulmassaan SVT:n puheenjohtajatentissä, että uuden hallituksen energiapolitiikka merkitsee hänen kaltaiselleen hyvätuloiselle 250 lenkkimakkaraa vastaavaa veronalennusta.

Aftonbladet jatkoi siitä, mihin Andersson jäi ja nosti esiin lenkkimakkaran vakavat yhteiskunnalliset ulottuvuudet, joita tavallinen kansa ei välttämättä heti tulisikaan ajatelleeksi.

”Lenkkimakkara on rasistinen koirapilli”

”Tänään lenkkimakkara viestii jotakin ihan muuta, se ei nimittäin ole arkiruokaa kaikissa ruotsalaiskodeissa. Juutalaiset saatikka muslimit eivät syö sianlihaa sisältävää makkaraa”, painottaa pääkirjoitustoimittaja Jonna Sima.

– Vaikuttaa epätodennäköiseltä, ettei Ebba Buschin kaltainen poliitikko ajattelisi tätä, hän kuitenkin tietää kaiken symbolipolitiikasta”, Sima jatkaa pohdiskeluaan ja sivaltaa, että kristillisiä on nimitelty mediassa myös ”ruotsidemokraattien tyttöpuolueeksi” (SD för tjejer). Rohkeampi voisi kääntää tuon ”pissispuolueeksi”.

– Itse asiassa lenkkimakkara on hänen (Ebba Busch) käsissään puhtaasti rasistinen koirapilli. Tarpeeksi vaaraton, jotta kansan enemmistö ei sitä kuule. Mutta viesti rivien välissä on selvä: makkaransyöjät ovat nykyhallituksen tärkein voimavara, Sima kirjoittaa.

SUOMEN UUTISET