”Ruotsi ei saa sulkea silmäänsä maahanmuuttajien väliseltä rasismilta”, vaatii Expressen pääkirjoituksessaan. Afroruotsalaisiin kohdistuneissa viharikoksissa tekijä ei usein olekaan perinteisesti epäilty, kertoo tuore tutkimus. Rasisti on hänkin usein maahanmuuttaja.

Ruotsin rikostutkimuskeskus (Brå) julkaisi marraskuussa raportin afroruotsalaisten kohtaamasta rasismista ja viharikoksista. Raportissa todettiin, että afroväki joutui viharikosten kohteeksi niin turuilla kuin toreilla, joukkoliikenteessä sekä kouluissa ja työpaikoilla.

– Todella vähissä ovat paikat, joissa ei ole vaaraa joutua tällaisen rikoksen kohteeksi, sanoo Brå:n tutkija Lisa Wallin.

Väkivalta on viharikoksen yksi ulottuvuus, mutta sen lisäksi monet afroruotsalaiset ja yleensäkin maahanmuuttajat potevat mikrostressiä. Sen seurauksena pitää kaiken aikaa olla varuillaan ja odottaa jotakin pahaa tapahtuvaksi. Ihminen ei tunne oloaan turvatuksi oikein missään.

Toimittajat jahtaavat mustavalkoista totuutta

Kansainvälisten mittausten mukaan Ruotsi on eräs maailman vähiten rasistisista maista. Sen sijaan maahan on Expressenin mukaan tullut väestöä useista valtioista, jotka kuuluvat ”maailman rasistisimpiin”. Tämä on saattanut jäädä monelta huomaamatta.

Brå:n raportissa pistää silmään (s. 31) viittaus muiden vähemmistötaustaisten yliedustukseen afroväestöön kohdistuneissa viharikoksissa. Heitä on kokonaista 44 prosenttia tekijöistä. Lukua voi verrata siihen, että Ruotsin väestöstä runsaat 26 prosenttia on maahanmuuttajataustaisia (ulkomailla syntyneet tai Ruotsissa syntyneet, joiden vanhemmat ovat syntyneet ulkomailla).

– Harvat toimittajat seuraavat muuta kuin ruotsinkielistä sosiaalista mediaa. Arabiankielisessä somessa sävy tapaa olla huomattavasti raaempi kuin ruotsalaisessa Twitterissä ja rasismi virtaa monin paikoin vapaasti, kertoo Expressen pääkirjoituksessaan.

Pääkirjoituksen mukaan toimittajalauma on mieluummin jahdannut yksinkertaista mustavalkoista selitystä kuin tutkinut ja kuvaillut rasismia tämän päivän monikansallisessa Ruotsissa.

SUOMEN UUTISET