Ruotsin uudella maahanmuuttoministerillä on selvä näkemys tehtävästään juuri alkaneen vaalikauden aikana. Haitallinen maahanmuutto pyritään lopettamaan kokonaan ja Ruotsissa luvatta oleskelevat karkotetaan maasta. Varjoyhteiskunnasta pitää päästä eroon.

Ruotsin oikeistohallituksen edustajat puhuvat ahkerasti alkaneella vaalikaudella tapahtuvasta suunnanmuutoksesta. Maahanmuuttoministeri Maria Malmer Stenergardin osalta se tarkoittaa unionin alhaisimpia pakolaiskiintiöitä, tiukkaa maahanmuuttopolitiikkaa ylipäänsä sekä luvatta maassa olevien palauttamista lähtöruutuun.

– Kunnianhimoinen tavoitteeni on saada maasta pois heidät, joilla ei ole oikeutta olla täällä, ministeri tiivistää Expressenin haastattelussa.

– Onko tavoite sitten realistinen, vaikea sanoa. En kuitenkaan hyväksy varjoyhteiskuntaa, joka meillä nyt on.

100 000 laitonta oleskelijaa

Hallituksen laskelmien mukaan Ruotsissa oleskelee luvatta yli 100 000 henkilöä. Jotta heidät voitaisiin karkottaa, heidät on ensin löydettävä. Hallituspuolueiden ja ruotsidemokraattien yhteisessä Tidö-sopimuksessa on mainittu useita keinoja, miten tämä tapahtuu.

Eräs askel yhteisesti päätettyyn suuntaan on kattava väestönlaskenta, joka on budjetoitu suoritettavaksi vaalikauden aikana. Poliisin tulee myös panostaa maan rajojen sisäpuolella tapahtuviin, henkilöön meneviin tarkastuksiin ja julkisen sektorin työntekijöiden on ilmiannettava työssään kohtaamat paperittomat henkilöt.

Ilmiantovelvollisuus on herättänyt voimakasta julkista keskustelua ja ristivetoa viranomaisten välillä. Ministerin mukaan ehdotus on kuitenkin ”erittäin tärkeä”, koska nykyisin viranomaisten keskinäisessä kanssakäymisessä on vakavia kipupisteitä.

Vastahankaiset viranomaiset kuriin

– Tänään viranomaiset ja oikeuslaitos tekevät omalta osaltaan päätöksen, jonka mukaan henkilöllä ei ole tarvetta suojeluun, ja hänen on poistuttava maasta tietyn ajan kuluessa.

– Samaan aikaan meillä on viranomaisia, jotka ovat kielteisestä päätöksestä tietoisia, mutta eivät välitä eteenpäin tietoa päätökten toimeenpanemiseksi. Tilanne on kestämätön, jos viranomaiset kampittavat toisiaan.

Stenergard ei halua suoraan vastata kysymykseen vastahankaisille virkamiehille koituvista seurauksista, jos nämä eivät tee ilmoitusta maassa laittomasti oleskelevista henkilöistä. Asiaa pitää vielä selvittää.

– Seurauksia on varmasti tulossa, muutenhan koko uudistus olisi hampaaton.

SUOMEN UUTISET