Hallitus on eilen lähettänyt lausuntokierrokselle esitysluonnoksen, joka mahdollistaisi oleskeluluvan myöntämisen matkustusasiakirjan, kuten passin, puuttumisesta huolimatta. Perussuomalaisten mukaan taustalla on hallituksen vimmainen halu keksiä maassa laittomasti oleskeleville ulkomaalaisille väyliä jäädä maahan, jopa niille, joiden henkilöllisyys ei ole tiedossa.

– Syksyn tärkeimpien poliittisten teemojen alle jäävät hallituksen monet haitallista maahanmuuttoa lisäävät esitykset. Näitä tuodaan kuin takaovesta. Vahingollista lainsäädäntöä, josta ei viitsitä kansalaisille liikaa hiiskua, ihmettelee perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purra.

Perussuomalaiset vastustaa jyrkästi hallituksen esittelemiä suunnitelmia. Hallituksen tavoitteena on perussuomalaisen mukaan oleskeluluvan myöntäminen jokaiselle maahan saapuneelle ja palaamisen ja palauttamisen entisestään hankaloittaminen.

– Turvapaikkajärjestelmä ei voi toimia uskottavasti, mikäli viranomaisten päätöksillä ei ole mitään merkitystä. Kielteisen päätöksen saaneet tulee palauttaa lähtömaihinsa eikä keksiä aina uusia mahdollisuuksia jäädä, kansanedustaja Mari Rantanen vaatii.

SDP:n ja keskustan toiminta kummastuttaa

Hallituksen kaavailut erityisesti laittomasti maassa olevien laillistamisesta ja maahan jäämisestä ovat puhuttaneet tällä kaudella aiemminkin. Kun perussuomalaiset nosti hankkeet esille, sosiaalidemokraateista ja keskustasta viestittiin, että sisäministeriön suunnitelmat eivät ole hallituksen linja.

– Vielä helmikuussa SDP ja keskusta korostivat, että laittomasti maassa oleville ensisijainen ratkaisu on palauttaminen. Nyt kanta vaikuttaa jälleen muuttuneen. Esitykset murentavat loputkin turvapaikkajärjestelmästä, Rantanen ihmettelee.

– Tällaisissa oloissa hallitus haluaa siis lisätä kustannuksia ja muita ongelmia aiheuttavaa maahanmuuttoa. Erityisesti demarien ja keskustan motiivit ihmetyttävät, kun ne haluavat ajaa tällaista tuhoa. Vihreiden tavoite on selvä, mutta että muut voivat tämän sallia ja sitä tukea. Kyllä on tärkeysjärjestys hukassa Marinin-Saarikon hallitukselta, Purra hämmästelee.

Suomen Uutiset