Ruotsin vaalihuoneistot avautuvat sunnuntaiaamuna jännittävissä tunnelmissa. Kyse on yksinkertaisesti siitä, vaihtuuko valta Ruotsissa. Ammattiliitot tekevät kaikkensa vanhan vallan puolesta.

Ammattiliittojen keskusjärjestö LO:n varoituksista huolimatta sosialidemokraatit ottivat vaalistrategiansa keskiöön ruotsidemokraattien tökkimisen. ”Uhka demokratialle”, demarit kirkuvat. Loanheitto on saanut työntekijät tehtaiden ja verstaiden lattiatasolla hämmennyksen valtaan.

Sosiaalisessa mediassa demareiden puoluejohto on vetänyt yhtäläisyysmerkkejä Ruotsin ja 1930-luvun Saksan kanssa. Jopa pääministeri Magdalena Andersson on nimittänyt oikeistoa ”siniruskeiksi”. Hallituksen ministerit ovat huudelleet ruotsidemokraattien ”natsijuurista” sekä ”yhteyksistä Putinin Venäjään”.

Sosialidemokraattien yksipiippuinen sanoma on aiheuttanut vastareaktioita puolueen perinteisten kannattajien piirissä ja näyttääkin siltä, että puoluejohdossa muutokset maan poliittisessa kentässä ovat jääneet huomaamatta.

Ruotsin suunta on muutettava

LO:n vaalityöntekijät ovat olleet todistamassa ruohonjuuritason kansainvaellusta demareista ruotsidemokraatteihin. Porukka on saanut tarpeekseen nykymenosta kansankodissa.

– Ruotsidemokraatit eivät heittele lokaa muiden puolueiden suuntaan. Puolue on aikuistunut, kypsynyt. Ei siis tunnu oikealta jatkaa demareiden riveissä tässä maassa, jonka suuntaa on muutettava, toteaa Teemu Koski, Volvon työntekijä Köpingistä.

Miljoonia demareiden tukemiseen

Ammattiliittojen jäseniä suivaannuttaa ruotsidemokraattien mollaamisen lisäksi LO:n vaalityöhön satsaamat miljoonat, jotka ovat jäsenten rahaa. Rahat menevät pääasiassa sosialidemokraattien tukemiseen.

– On aivan päätöntä, että Metalli tunkee jäsenten rahaa miljoonatolkulla kampanjoihin, jotta nämä äänestäisivät sosialidemokraatteja. Siitä huolimatta, että yhä useampi on äänestää muita puolueita. Minunkin työpaikallani asiasta puhutaan siihen sävyyn, että tämä on väärin, sanoo kemian teollisuudessa työskentelevä korjausmies Expressenissä.

”Kyse on lompakosta”

Ammattiliittojen keskusjärjestö on masinoinut 10 000 jäsentä kampanjaansa perinteisen vallan puolesta. Vaalivaikuttajat ovat käyneet loppuviikkoon mennessä 474 000 vänkärikeskustelua ympäri maan. Vaalihuoneistot avautuvat sunnuntaiaamuna ja sitä ennen pitäisi ehtiä käydä vielä 26 000 puhelua.

– Tukholman keskiluokalle ruotsidemokraattien mollaaminen ja arvoristiriidat toimivat hyvin, mutta jäsenillämme ovat muut asiat mielessä. Kyse on lompakosta. Kaikki ovat huolissaan sähkön hinnasta ja puhuvat vain siitä, kertoo nimettömänä pysyvä ay-aktiivi.

Sifo-mittauksen mukaan kaikista Ruotsin työntekijänimikkeen omaavista henkilöistä ruotsidemokraatteja tukee 27,5 prosenttia. Demareita itsensä työläisiksi tuntevista tukee 26,4 prosenttia. LO:n jäsenistä demareita äänestäisi vielä 36,8 prosenttia ja ruotsidemokraatteja jo 29,2 prosenttia.

SUOMEN UUTISET