Ruotsin suunta ratkeaa tänään valtiopäivävaaleissa ja suunnan näyttää ruotsidemokraatit. Puolue on mielipidemittauksissa selkeästi toisena ja kirkkaasti moderaatteja edellä. Oikeiston voittaessa pääministerin nimestä on tiedossa mielenkiintoinen kisa.

Ylen uutisissa maalailtiin lauantaina illansuussa, kuinka Ruotsin vaalikamppailu on äärimmäisen tasaista oikeiston ja vasemmiston välillä. Pääministerin posti menee joko demareille tai moderaateille.

Kirjeenvaihtaja hehkutti haltioituneena, kuinka vihreät näyttäisivät pysyvän äänikynnyksen yläpuolella ja näin käyden pelastaisivat valtiopäivien vasemmistoenemmistön.

Aikuisten oikeassa maailmassa ruotsidemokraatit on kaikissa viimeisimmissä mielipidetiedusteluissa moderaatteja muutaman prosenttiyksikön edellä ja jos mentäisiin kuten tapana on ollut, valtiopäivien puhemies ehdottaisi oikeiston voittaessa puheenjohtaja Jimmie Åkessonia selvittämään hallituksen muodostamista.

Siinä taasen on perääkin, että vihreät näyttäisivät gallupien mukaan todellakin ylittävän 4 prosentin äänikynnyksen.

Ruotsidemokraattien kannattajat ratkaisevat hallituspohjan

SVT:n lauantaisen valitsijabarometrin mukaan sosialidemokraatit saisivat valtiopäivävaaleissa 30,3 prosentin kannatuksen. Toiseksi suurimmaksi puolueeksi kirii ennusteen mukaan ruotsidemokraatit 21,2 prosentin ääniosuudella, nousua edellisiin vaaleihin verrattuna lähes 4 prosenttiyksikköä.

Moderaatit on kolmantena ja kaukana ruotsidemokraattien takana 17,1 prosentin kannatuksella. Seuraavina tulevat peräkanaa vasemmistopuolue (7,8 %), keskusta (7,1 %) ja kristillisdemokraatit (5,9 %). Perää pitävät liberaalit (5,2 %) ja ympäristöpuolue vihreät (4,5 %).

Vasemmiston ja oikeiston punnukset ovat lähes tasan. Vasemmistovaihtoehto on saamassa 49,7 prosentin ja oikeistoblokki 49,4 prosentin kannatuksen. Ruotsidemokraattien kannatus on oikeistopuolueista ainoana plussalla ja sen merkitys saattaa olla ratkaiseva.

Vaalitulos on siten paljolti kiinni ruotsidemokraattien kannattajien äänestysaktiivisuudesta ja siitä, pystyvätkö moderaatit pysäyttämään oman kannatuksensa luisun ja vielä kääntämään sen nousuun aivan kalkkiviivoilla.

Saksalaislehti ennustaa Ruotsiin vallanvaihdosta

”Sosialidemokraattien yli 100 vuotta kestänyt dominanssi on historiaa”, kirjoittaa Handelsblatt ja ennakoi ruotsidemokraattien nousua vaalivoittajaksi sekä hallituspuolueeksi. Saksalaislehden mukaan sekä moderaatit, että kristillisdemokraatit ovat kääntäneet kelkkansa ja hyväksyvät nyt kansallismielisen puolueen kumppanikseen.

Keskisestä Euroopasta katsottuna katujen väkivalta ja ammuskelut siivittävät Ruotsin vallanvaihdosta. ”Tuskin menee päivääkään, etteivät jengit tulittaisi toisiaan”, Handelsblatt perustelee arviotaan. Lehti muistuttaa myös siitä, että Ruotsi on Euroopan surullinen kärkimaa tilastoissa, mitä tulee ampumisten ja uhrien määrään.

Saksalaislehti pohtii ja ihmettelee myös sitä, miksei ulkopolitiikka ja vaikkapa pinnalla oleva Ruotsin Nato-ratkaisu saa minkäänlaista huomiota vaalitaistelussa. Pohjoismaiseen rintamaan Handelsblatt palaa siinä, että lehti ennustaa hallitusneuvotteluista erittäin vaikeita, vaalien voittajasta riippumatta.

SUOMEN UUTISET