

LEHTIKUVA/KUVITUSKUVA
Köyhä Järnbrott on ruotsidemokraattien teräslinnake monikulttuurisessa Göteborgissa: ”Töitä tehdään ja muita autetaan, räyhääjät voivat painua takaisin kotimaahansa”
Vaalit ovat Ruotsissa viikonloppuna ja ruotsidemokraattien nousujohteinen kannatus ei osoita laantumisen merkkejä. Väkivalta ja sen uhka saavat äänestäjät miettimään valintojaan myös perinteisissä, Göteborgin kaltaisissa punavihreissä linnakkeissa. Ruotsidemokraatit ovat oikealla asialla.
Sosialidemokraattien kannatus on pudonnut suurkaupunki Göteborgissa kolme prosenttiyksikköä 23,3 prosenttiin juuri sunnuntain vaalien alla. Vasemmistopuolueen kannatus on runsaassa 16 prosentissa, tuplasti valtakunnallista enemmän. Vihreiden kannatus on sekin suurempaa kuin keskimäärin koko maassa eli 5,9 prosenttia ja moderaatit ovat samalla tasolla kuin valtkunnallisestikin.
Ruotsidemokraattien kannatus on noussut samassa mittauksessa monikulttuurisella alueella historialliseen 11,1 prosenttiin.
Koko perhe äänestää ruotsidemokraatteja
Edellisissä, vuoden 2018 vaaleissa ruotsidemokraattien kannatuksen kehto Göteborgissa oli Järnbrottin lähiö, jossa joka neljäs äänestäjä veti viivan muutoksen puolesta. Nyt tunnelmat puolueen kannattajien piirissä ovat vieläkin korkeammalla.
– Haluan hallituksen ottavan kovat keinot käyttöön, joku järjestys tähän maahan on saatava. Räyhääjien on paras palata kotimaahansa, heille ei ole täällä sijaa. Meidän pitää tehdä kädet savessa työtä leipämme eteen ja muita on autettava. Se on minun juttuni, sanoo maahanmuuttajana Ruotsiin tullut Merced Modig.
– Olen ollut töissä Göteborgin kaupungilla 39 vuotta. Tiedän monia, jotka eivät halua tehdä työtä vaan elävät tukien varassa. Eihän se ole mitään elämää, jäät vaan yhteiskunnan ulkopuolelle. Kyllä, äänestän ruotsidemokraatteja ja koko perheeni tekee niin.
Ampumiset herättävät pelkoa kaikkialla
Järnbrottin lähiössä useimmat asuvat vuokralla ja ansiot ovat keskimääräistä pienemmät. Valtiopäivävaaleissa vuonna 2018 ruotsidemokraatteja äänesti Järnbrott Östran vaalipiirissä 24 prosenttia. Kunnallisvaaleissa puolueen kannatus oli 19,2 prosenttia.
Mielipidetiedusteluiden mukaan ruotsidemokraattien kannatus nousee valtakunnallisesti ja sama kehitys heijastuu myös Göteborgiin. Huoli on kautta maan kaikilla sama.
– Kaikki nämä ampumiset, pelkään henkeni edestä. Jonain päivänä satumme olemaan väärässä paikassa väärään aikaan ja saamme luodin päähämme, toteaa lähiöasukas Göteborgs Postenille.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- tukien varassa eläminen keskiansio Merced Modig gallupkannatus mielipidetiedustelut Järnbrott Moderaatit muutos laki ja järjestys valtiopäivävaalit 2022 vasemmistopuolue ampumiset rikollisjengit Jengirikollisuus Göteborg maahanmuuttajat Ruotsidemokraatit Köyhyys Ruotsi kunnallisvaalit
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Ruotsin vaaleissa muhii jättiyllätys: Ruotsidemokraattien nousu jatkuu – oikeistoblokki jo vihervasemmistoa suurempi

Ruotsidemokraattien vaatimus vaalien loppusuoralla: 20 miljardia kruunua vuodessa kansalaisten turvallisuuteen

Ruotsissa asuu moderaattien mukaan 700 000 ulkomailla syntynyttä työikäistä, jotka eivät pysty elättämään itseään – huomattava osa heistä äänestää vasemmistoa

Sisäministeri Mikkonen: Maahanmuutolla ei ole mitään tekemistä maahanmuuttajataustaisen katujengirikollisuuden kanssa

“I’m 17 and I can prove it” – hallitus haluaa lisää ankkurilapsia

Ovi demareista ruotsidemokraatteihin on Ruotsin ammattiliitoissa apposen auki: ”On aivan päätöntä, että Metalli tunkee jäsenten rahat demareiden kampanjoihin”

Ruotsidemokraattien äänestysaktiivisuus ratkaisee valtiopäivävaalit – oikeisto- ja vasemmistoblokit tasoissa juuri vaalien alla

Älä äänestä oikeistoa, kehottaa Skandinavian suurimpiin kuuluva sanomalehti ja hyökkää ruotsidemokraatteja vastaan
Viikon suosituimmat

Antikainen: Purra pisti komission herroille luun kurkkuun Brysselissä
Euroopan komissio on jälleen nostanut esiin ajatuksen uudesta EU:n yhteisvelasta. Toisin kuin vuonna 2021, jolloin valtiovarainministerinä toiminut keskustan Annika Saarikko hyväksyi EU:n elpymispaketin mukisematta, nyt valtionvarainministerinä on Riikka Purra, joka pisti Brysselissä EU-herroille luun kurkkuun ja sanoi: ei käy.

Päivän pointti: Vanha valtamedia torjuu avoimen keskustelun – vetäytyi turvalliseen tilaan suojelemaan omia kehyskertomuksiaan

Päivän pointti: Missä Suomi-median logiikka Teksasin tulvauutisoinnissa? Väittää ehdotettujen menoleikkauksien vaikuttaneen ennen kuin niitä on tehty

Antifaa epäillään aseellisesta hyökkäyksestä viranomaisia vastaan Teksasissa
Vasemmistolainen vihapuhe on johtanut aseelliseen väkivaltaan Yhdysvalloissa. Rajaturvallisuutta valvovia viranomaisia vastaan on viime päivinä tehty kaksi aseellista hyökkäystä. Ensimmäisen suoritti Antifan iskuryhmä, jossa oli mukana useita transnaisia. Toisessa yhteenotossa yksittäinen hyökkääjä menetti henkensä.

Teemu Keskisarjan kolumni: Aatu Arjalainen ja Nahom Hagos – kumpi on todempi uhka?

Valtiovarainministeri Riikka Purra: Suomi ei hyväksy uutta EU-yhteisvelkaa – ”Me emme kannata tällaisia järjestelyjä, me vastustamme niitä”
Valtiovarainministeri Riikka Purra sanoo, että epävirallista yhteisvelkakeskustelua on jo käyty tällä viikolla euroryhmässä. Purran mukaan Suomen hallituksen kanta asiaan on selvä: uutta yhteisvelkaa ei hyväksytä. - Jo hallitusohjelmaan on selvästi kirjattu, että Suomi edellyttää jokaisen jäsenmaan kantavan vastuuta omista veloistaan ja taloudestaan.

Riippumattomalta medialta yläpeukkua Teemu Keskisarjan ehdotukselle Yle-veron uudelleenohjauksesta – pitkällä tähtäimellä kaiken median tulisi kuitenkin toimia markkinaehtoisesti
Aidosti riippumattomat ja itsenäiset media-alan tekijät pitävät ongelmallisena nykyistä Yle-veromallia, jonka turvin Yleisradio syö tilaa mediakentältä. Kansanedustaja Teemu Keskisarjan esitys Yle-veron uudelleenkohdistamisesta toisi mukaan kilpailua mediakentälle, sekä palauttaisi osittaisen protestoinnin mahdollisuuden kansalle.

Yliopistonlehtori emerita ajattelee liberaalilaatikon ulkopuolelta: Pakkoinkluusio ei toimi missään – ei kouluissa, työpaikoilla eikä maahanmuuttopolitiikassa
Voiko yliopistolla työskennellä ja luoda uraa, vaikka tunnustautuu kristityksi tai konservatiiviksi? Saako tieteentekijä vastustaa aborttia, pitää Israelin puolta ja puhua ääneen islamisaation luomasta uhkasta länsimaille? Kyllä, se on mahdollista, mutta ei mutkatonta. Ja ehkä siksi niin harvinaista.

Poliittinen myrsky Teksasin tulvien ympärillä yltyy: Lastenlääkäri sai potkut mauttoman somepäivityksen vuoksi
Teksasin tuhoisat tulvat ovat synnyttäneet Yhdysvalloissa paitsi valtavan inhimillisen tragedian, myös kiivaan poliittisen keskustelun. Useat liberaalit vaikuttajat ja demokraattisen puolueen keskeiset henkilöt ovat joutuneet rajun arvostelun kohteeksi syytettyään presidentti Donald Trumpia ja republikaanipuoluetta tulvien aiheuttamista vahingoista ja kuolemista.

Euroopan parlamentti äänesti Bulgarian liittymisestä euroon – Tynkkynen ainoa suomalaismeppi, joka äänesti vastaan
Euroopan parlamentissa äänestettiin tiistaina Bulgarian hyväksymisestä euroalueen jäseneksi. Mepit antoivat maan eurojäsenyydelle tukensa äänin 531‒69. Tyhjää äänestäneitä oli 79. Paikalla olleista suomalaisista mepeistä ainoa, joka vastusti Bulgarian eurojäsenyyttä, oli perussuomalaisten Sebastian Tynkkynen.
Uusimmat
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 2/2025

Lue lisää
PS Naiset 1/2025

Lue lisää