Vaalit ovat Ruotsissa viikonloppuna ja ruotsidemokraattien nousujohteinen kannatus ei osoita laantumisen merkkejä. Väkivalta ja sen uhka saavat äänestäjät miettimään valintojaan myös perinteisissä, Göteborgin kaltaisissa punavihreissä linnakkeissa. Ruotsidemokraatit ovat oikealla asialla.

Sosialidemokraattien kannatus on pudonnut suurkaupunki Göteborgissa kolme prosenttiyksikköä 23,3 prosenttiin juuri sunnuntain vaalien alla. Vasemmistopuolueen kannatus on runsaassa 16 prosentissa, tuplasti valtakunnallista enemmän. Vihreiden kannatus on sekin suurempaa kuin keskimäärin koko maassa eli 5,9 prosenttia ja moderaatit ovat samalla tasolla kuin valtkunnallisestikin.

Ruotsidemokraattien kannatus on noussut samassa mittauksessa monikulttuurisella alueella historialliseen 11,1 prosenttiin.

Koko perhe äänestää ruotsidemokraatteja

Edellisissä, vuoden 2018 vaaleissa ruotsidemokraattien kannatuksen kehto Göteborgissa oli Järnbrottin lähiö, jossa joka neljäs äänestäjä veti viivan muutoksen puolesta. Nyt tunnelmat puolueen kannattajien piirissä ovat vieläkin korkeammalla.

– Haluan hallituksen ottavan kovat keinot käyttöön, joku järjestys tähän maahan on saatava. Räyhääjien on paras palata kotimaahansa, heille ei ole täällä sijaa. Meidän pitää tehdä kädet savessa työtä leipämme eteen ja muita on autettava. Se on minun juttuni, sanoo maahanmuuttajana Ruotsiin tullut Merced Modig.

– Olen ollut töissä Göteborgin kaupungilla 39 vuotta. Tiedän monia, jotka eivät halua tehdä työtä vaan elävät tukien varassa. Eihän se ole mitään elämää, jäät vaan yhteiskunnan ulkopuolelle. Kyllä, äänestän ruotsidemokraatteja ja koko perheeni tekee niin.

Ampumiset herättävät pelkoa kaikkialla

Järnbrottin lähiössä useimmat asuvat vuokralla ja ansiot ovat keskimääräistä pienemmät. Valtiopäivävaaleissa vuonna 2018 ruotsidemokraatteja äänesti Järnbrott Östran vaalipiirissä 24 prosenttia. Kunnallisvaaleissa puolueen kannatus oli 19,2 prosenttia.

Mielipidetiedusteluiden mukaan ruotsidemokraattien kannatus nousee valtakunnallisesti ja sama kehitys heijastuu myös Göteborgiin. Huoli on kautta maan kaikilla sama.

– Kaikki nämä ampumiset, pelkään henkeni edestä. Jonain päivänä satumme olemaan väärässä paikassa väärään aikaan ja saamme luodin päähämme, toteaa lähiöasukas Göteborgs Postenille.

SUOMEN UUTISET