Ruotsin valtiopäivävaalien loppusuora on käsillä ja ensi sunnuntain vaaleihin mennään viimeisimpien mittausten mukaan tasaväkisissä tunnelmissa. Muutosta halutaan, mutta muutos pelottaa sekaisin olevassa maailmassa. Muutoksen nimi on ruotsidemokraatit.

Ruotsidemokraatit lähtee ensi viikonlopun valtiopäivävaaleihin paremmista asemista kuin koskaan ennen. Puolue on mukana hallituskuvioissa ja enää vihervasemmisto jaksaa valtamedian ohella heiluttaa iänikuista rasismikorttia. Kaikki on siis mahdollista.

Mahdollista on myös se, että vaalien lopputulos lässähtää samaksi kuin neljä vuotta sitten, ja taas ollaan sormi suussa kuukausitolkulla etsimässä yhteistä pohjaa uudelle hallitukselle.

Demarit ovat lirissä vasemmistopuolueen sekä vihreiden kanssa ja oikeiston herruudesta käytäneen ruotsidemokraattien ja kokoomuksen välillä kovaa kamppailua sunnuntai-illan tuloslaskentaan asti.

Kansalaisten turvallisuus vakavasti uhattuna

Ruotsidemokraattien puheenjohtaja Jimmie Åkesson esitteli Eskilstunassa loppuviikosta puolueen ”ultimaatumin” eli ehdottoman vaatimuksen hallitusvastuuseen osallistumiseksi. Ruotsidemokraatit vaatii satsauksia oikeustoimeen ja niiden on mentävä kaikkien muiden panostusten edelle.

Oikeustoimeen eli käytännössä valtion sisäiseen turvallisuuteen on satsattava vähintään 20 miljardia kruunua vuosittain, jotta päälle kaatuva rikollisuusongelma saadaan selätetyksi. Åkessonin mukaan kansalaisten turvallisuus Ruotsissa on vakavasti uhattuna.

Esimerkkinä hän mainitsee Årbyn leikkipuiston Eskilstunassa, jossa viisivuotias lapsi ja nuori nainen haavoittuivat, kun he joutuivat rikollisten tulilinjalle.

– Syyttömiä ammutaan tänään jopa leikkipaikoilla. Tällainen peli ei Ruotsissa enää vetele, Åkesson painottaa.

Vankipaikkoja ulkomailta

Åkesson haluaa Ruotsiin lisää poliiseja, joiden on jalkauduttava ongelmalähiöihin. Poliisin on saatava lisää työkaluja, kuten mahdollisuus tarkastaa henkilöitä ilman akuuttia epäilyä rikoksesta, ja anonyymi todistaminen on otettava käyttöön.

– On kyse myös siitä, että vaaralliset henkilöt on saatava lukkojen taakse. Lisää vankipaikkoja on täten rakennettava tai vuokrattava vankipaikkoja ulkomailta siksi ajaksi, että saamme omamme valmiiksi.

Åkessonilta tiukattiin Eskilstunassa siitä, menevätkö satsaukset turvallisuuteen vaikkapa hoivapanostusten tai koulutuksen edelle. Åkessonin mukaan hän on vaalikampanjan aikana – äänestäjiä kuultuaan – tullut siihen tulokseen, että turvattomuus maassa on nyt siinä jamassa, että se on kaikkein ensimmäiseksi saatava kuntoon.

Kansa valitsee pääministerin

Ruotsidemokraatit on tuoreimmissa mielipidemittauksissa ajanut oikeiston perinteisen piikkipuolueen eli kokoomuksen ohitse. Åkessonilta kysyttiinkin, voisiko hän nähdä itsensä pääministerinä vaalien jälkeen.

– Juuri nyt päällimmäisenä on vallanvaihto. Se on kaikkein tärkeintä. Sosialidemokraatit on saatava kahdeksan vuoden jälkeen pois vallan kahvasta ja vasta sitten katsomme, mitä kansa tahtoo.

SUOMEN UUTISET