Ruotsalaisista kaupoista katoaa tavaraa kiihtyvää vauhtia. Näpistysten sekä varkauksien lisäksi henkilökuntaa uhkaillaan ja petokset yleistyvät. Pahimmilla alueilla kauppiaan ainoiksi vaihtoehdoiksi jäävät liikkeen sulkeminen tai muutto muualle.

Rikoksen kohteeksi joutuneiden kauppojen määrä on jatkanut kasvuaan Ruotsissa. Jo lähes puolet kauppiaista kertoo epärehellisyyden lisääntyneen myymälässään. Svensk Handel eli paikallinen Kaupan liitto esittää turvallisuusbarometrissaan huolestuttavia lukuja.

– Kehityskulku on päivänselvä – aivan liian monet kauppiaat joutuvat jatkuvasti kasvokkain varkauksien, uhkausten ja petosyritysten kanssa. Rikosten määrä kasvaa ja monet kauppiaat joutuvat pienentämään tavaravalikoimaansa. On yksinkertaisesti mahdotonta pitää tiettyjä tavaroita esillä myymälässä, toteaa Svensk Handelin vt. turvallisuuspäällikkö Nina Jelver.

Talouden alamäki näkyy kassoilla

SVT jalkautui selvittämään tilannetta kentällä ja haastatteli kaupan työntekijöitä Jönköpingissä. Osa heistä ei ollut havainnut näpistysten tai varkauksien lisääntymistä ja toisten mielestä kyseessä on kasvava ongelma.

Esille nousi esimerkkinä vilppi itsepalvelukassoilla asioitaessa. Yhä yleisemmäksi on käynyt se, että kaikkia ostoksia ei vilautetakaan skannerille, vaan eväs sujautetaan kylmästi suoraan kassiin.

– Meidän täytyy olla yhä tarkkaavaisempia, sanoo Coopin myymäläpäällikkö Frida Gulass.

– Riskinä on vilpin lisääntyminen kasvavan inflaation myötä.

Usko oikeusjärjestelmään horjuu

Viralliset tilastot rikollisuuden kasvusta vähittäiskaupassa eivät välttämättä kerro koko totuutta, sillä kauppiaat eivät enää aina tee ilmoituksia näpistyksistä ja varkauksista.

Se voi johtua siitä, että rikoksen tekijästä ei ole tietoa tai sitten kauppiaan usko oikeusjärjestelmään on murentunut. Tapaukset kun tuppaavat jäämään tutkimatta virkavallan muiden kiireiden takia.

– Uuden hallituksen on otettava vakavasti kauppoja riivaava rikollisuus, Nina Jelver vaatii.

– Jo nyt kauppiaiden on muutettava tavaravalikoimaansa, aukioloaikoja tai jopa pistettävä kauppa kiinni rikosten takia. Muutosta on tultava pian – toimet eivät voi enää odottaa.

SUOMEN UUTISET