Huumeet ovat juurisyy mitä moninaisimpaan kirjoon eri rikoksia varkauksista pahoinpitelyjen kautta palkkamurhaan. Alankomaissa nuoren tietä vakavan rikollisuuden pariin pyritään katkaisemaan mahdollisimman nopeasti langetettavilla tuomioilla, kertoo SvD. Näin yhteys rikollisen teon ja seurauksen välillä säilyy.

ZSM-lyhenne on hollantia ja suomeksi se tarkoittaa ”niin nopeasti kuin mahdollista”. Syyttäjä, poliisi ja sosiaaliviranomaiset työskentelevät yhdessä työryhmänä seitsemänä päivänä viikossa, 14 tuntia päivässä.

Tuomio varkaudesta, huumekaupasta tai pahoinpitelystä on valmis nopeimmillaan muutamassa tunnissa. Syyllinen kohtaa tekonsa seuraukset, kun rikos vielä on tekijän tuoreessa muistissa.

Nopeus on seurausta syyttäjän valtuuksista ja täysdigitaalisesta työprosessista, ilman tuomarin ja epäillyn läsnäoloa.

Lisää panoksia huumerikollisuuden torjuntaan

– Jos tekonsa seurauksia joutuu odottelemaan pitkään, välitön yhteys rikokseen katoaa, selittää Maastrichtissa ZSM-työtä johtava syyttäjä Monique Hogenboom.

– Kyse ei ole ihmelääkkeestä. Se voi kuitenkin rajoittaa sen tyyppistä toimintaa, josta muuten voisi tulla pääsylippu yhä vakavampiin rikoksiin, toteaa puolestaan kriminologi Robin Hofmann.

ZSM-toiminnan etu on Hoffmanin mukaan myös se, että resursseja vapautuu järjestäytyneen rikollisuuden selvittelyyn, kun syyttäjät käsittelevät itsenäisesti lievempiä rikoksia ja päättävät tekojen seurauksista mahdollisimman tehokkaasti ja nopeasti.

Rikoksista tullut yhä raaempia

ZSM on Alankomaissa vain yksi keinoista, joita käytetään yhteiskuntaa jäytävän rikollisuuden ja väkivallan vastaisessa taistelussa. Muita välineitä ovat Euroopan ehkä laajin oikeus televalvontaan ja salakuunteluun, kattava todistajainsuojelu sekä alussa mainitut syyttäjien laajat valtuudet.

Eri toimien seurauksena lieväksi luokiteltu rikollisuus vähenee mutta toisaalta rikoksista on tullut yhä vakavampia ja raaempia. Suurin syy on kokaiinin ja muiden huumeiden salakuljetus, joka on johtanut törkeän väkivallan ennen näkemättömään eskalaatioon suursatamien valtakunnassa.

Vuonna 2013 alkaneen kierteen aikana rikollisjärjestöt ovat murhauttaneet vastustajiaan, jonka jälkeen murhaajia on murhattu. Myös toimittajia on murhattu, kuten myös ”vääriä” henkilöitä puolustaneita asianajajia.

SUOMEN UUTISET