Perussuomalaiset arvosteli eduskunnan kyselytunnilla Sanna Marinin (sd.) hallitusta siitä, että hallitus on päättäväisesti sulkenut silmänsä haittamaahanmuuton vakavilta ilmiöiltä ja kiistänyt maahanmuutolla olevan mitään yhteyttä kasvaneeseen jengirikollisuuteen.

– Haittamaahanmuutolla on kuitenkin merkittäviä negatiivisia vaikutuksia, joista perussuomalaiset on varoittanut vuosikymmeniä, perussuomalaisten kansanedustaja Juha Mäenpää huomautti.

Jengiväkivalta leviämässä

– Väkivallan käyttö on poliisin mukaan arkipäiväistynyt, ja väkivaltaan turvaudutaan yhä useammin jengeissä. Ilmiö on perussuomalaisten mukaan laajenemassa suuremmista kaupungeista koko Suomeen.

– Jengiväkivallan arvioidaan kovenevan, kansainvälistyvän ja kasvavan. Rikoksista epäillyissä nuorissa korostuvat ne, joilla on maahanmuuttajataustaa tai joiden vanhemmat ovat muuttaneet Suomeen muualta, Mäenpää totesi.

Suomi on Ruotsin tiellä

Suomen poliisijärjestöjen liiton mukaan Suomessa toimii jo toistakymmentä katujengiä, joiden jäsenistä jopa 95 prosentilla on maahanmuuttajatausta. Liiton puheenjohtaja totesi, että Suomi onkin jo Ruotsin tiellä.

– Arvoisa sisäministeri, milloin hallitus myöntää, että olemme Ruotsin tiellä ja puuttuu todelliseen juurisyyhyn eli haitallisen maahanmuuton määrään?

Ministeriltä ei toimivia ratkaisuja

Sisäministeri Krista Mikkonen (vihr.) myönsi, että huoli jengirikollisuudesta on todellinen. Asian ratkaisemiseksi Mikkonen totesi, että poliisin resurssit on turvattava ja panostettava muun muassa nuorten ankkuritoimintaan sekä moniviranomaistyöhön. Mikkosen mukaan nämä toimet ovat ennaltaehkäiseviä.

Perussuomalaisista kuitenkin huomautetaan, että erilaisia ”ennaltaehkäiseviä kotoutumistoimia” on tarjottu vuosikymmeniä ja kotoutumiseen on kulutettu satoja miljoonia vuosittain. Silti jengirikollisuus kasvaa vuosi vuodelta kuten Ruotsissakin. Ei siis ole näyttöä siitä, että nämä toimet auttaisivat.

Suomi kehitysmaalaistuu

Perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purra huomautti, ettei väkivaltarikollisuus ole ainoa haitallisen maahanmuuton aiheuttama ongelma.

– Maahanmuutto aiheuttaa kaduilla, kouluissa ja nuorten parissa jatkuvasti sellaisia ongelmia, jotka eivät tule julkisuuteen.

– Maahanmuutto aiheuttaa meidän yhteiskuntamme kehitysmaalaistumista, Purra latasi.

Suomen Uutiset