Helsingin käräjäoikeudessa tuomittiin mittavia vankeustuomioita rikollisjengi Mantaqaan liittyvässä huumevyyhdissä. Suomen poliisijärjestöjen liiton puheenjohtaja Jonne Rinne kertoo, että Suomessa toimii 11 katujengiä pääkaupunkiseudulla ja Turussa, joista 95 prosenttia on ulkomaalaistaustaisia.

– On hienoa, että katujengi-ilmiön monikulttuurinen tausta myönnetään, mutta siihen tulisi myös puuttua. Nyt oireita hoidetaan lisäämällä resurssia maahanmuuton palveluihin, kun juurisyy on maahanmuutossa itsessään, perussuomalaisten kansanedustaja Mari Rantanen sanoo.

Jengikäräjillä uhkaava tilanne

Itä-Uudenmaan käräjäoikeuden Vantaan kansliaan kohdistui torstaina vakava uhkaus, joka liittyi katujengien välienselvittelyä koskevaan oikeudenkäyntiin. Pääsyytettynä oikeudessa on helsinkiläisjengi Kurdish Mafian irakilaistaustainen Milan Jaff, jonka raportoidaan käyttäytyneen ylimielisesti raskaista syytteistä huolimatta.

– On selvää, että karkottaminen tulee kysymykseen toistuvasti vakaviin rikoksiin syyllistyneiden ulkomaan kansalaisten kohdalla, etenkin kun vielä osoitetaan välinpitämättömyyttä Suomen oikeuslaitosta kohtaan, Rantanen toteaa.

Asiantuntijat kertovat katujengitilanteen kasvusta

Keskusrikospoliisin mukaan katujengi-ilmiö levittäytyy jo pääkaupunkiseudun ulkopuolelle. Myös ex-katujengiläinen Miika Mehmet pelkää, että Suomessa ollaan pian Ruotsiakin pahemmassa tilanteessa. Lisäksi sosiaalisessa mediassa pyörii ensihoitaja Kari Hautamäen video, jossa hän kertoo Ruotsin jengiväkivallasta ja sen leviämisestä Suomeen.

– Suomi on päinvastaisesta vakuuttelusta huolimatta voimakkaasti Ruotsin tiellä. Kehitys tulisi pysäyttää nyt ja estää ulkomailta johdettujen – ja muiden maiden kansalaisista koostuvien – rikollisjengien jalansija Suomessa. Tässä ei voida välttyä nykyisen maahanmuuttopolitiikan kiristyksiltä, Rantanen kertoo.

SUOMEN UUTISET