Kansanedustaja, perussuomalaisten 1. varapuheenjohtaja Leena Meri vaatii rangaistusten ns. ”paljousalennuksia” pois rikoslaista. Useamman rikoksen tulisi olla koventamisperuste eikä nykyisenlainen alennusautomaatti, Meri linjaa.

Rikoslaissa on luetteloitu rangaistuksen mittaamista määrääviä säännöksiä, joilla tuomioistuinten rangaistuskäytäntöä ohjataan. Viime aikoina esimerkiksi katujengien rikollisuuteen liittyvissä tapauksissa on tuomittu yhteiseen rangaistukseen kahdesta tai useammasta vakavasta rikoksesta samanaikaisesti. Näissä tapauksissa nykyisen oikeuskäytännön ongelmallisuus on noussut jälleen esiin.

– Rangaistusten paljousalennuksista on luovuttava. Ei voi olla niin, että mitä enemmän rikoksia teet, niin sitä suhteellisesti lievemmän rangaistuksen saat. Useamman rikoksen pitäisi olla rangaistuksen koventamisperuste eikä nykyisenkaltainen ”tee kolme, kärsi yksi”- alennusautomaatti, perussuomalaisten 1. varapuheenjohtaja Leena Meri linjaa.

Toistuvista törkeistä rikoksista ei pidä palkita

Myöhemmin julkaistavassa perussuomalaisten kriminaalipoliittisessa ohjelmassa, jota Meri on valmistellut, ehdotetaan niin sanotuista paljousalennuksista luopumista. Jokaisesta rikoksesta tulee tuomita se rangaistus, joka siitä annettaisiin yksittäisenä tekona.

– Esimerkiksi otsikoissa olleen someräppärin tuomiossa todetaan suoraan, että laskennallisesti hän olisi saanut varovaisenkin arvion mukaan huomattavasti yli 15 vuoden vankeustuomion. Nyt lain ja oikeuskäytännön mukainen tuomio oli 10 vuoden vankeusrangaistus. Tässä on selvä ristiriita, jossa tuomion lainmukaisuudesta huolimatta oikeudenmukaisuus ei toteudu, Meri toteaa.

– Henkilö, joka syyllistyy toistuvasti törkeisiin rikoksiin, ei ansaitse nykyisen lainsäädännön kaltaista palkintoa teoistaan. Nythän someräppäri sai esimerkiksi pahoinpitelyn ja huumausainerikoksen ”anteeksi”, kun huomioon otettiin vain kolme vakavinta rikosta.

– Mittauskäytännön muuttamisen lisäksi tulee pidentää yhteisen rangaistuksen enimmäiskestoa, joka on nykyisellään 15 vuotta. Näin suunnitelmallisesti ja toistuvasti lakia rikkovien rangaistukset kovenisivat oikeudenmukaisella tavalla.

Suomen Uutiset