Kansanedustaja Ari Koponen on jättänyt hallitukselle 17 kohdan toimenpidealoitteen Suomen ja suomalaisten turvallisuuden lisäämiseksi sekä väkivallan ja rikollisuuden vähentämiseksi. Koposen sanoin maailma on muuttunut ja lainsäädännön on muututtava sen mukana.

– Tämä ei ole populismia vaan konkretiaa ja käyttökelpoisia malleja. Vastaavia toimenpiteitä on jo käytössä, lainvalmistelussa tai harkinnassa muissa Pohjoismaissa, kertoo kansanedustaja Ari Koponen.

Eroon rikollisten ”paljousalennuksista”

Koposen aloitteessa on useita konkreettisia ehdotuksia kriminaalipolitiikan uudistamiseksi, yhtenä esimerkkinä rikollisten ”paljousalennusten” poisto. Suomessa aiemmat ehdottomat vankeusrangaistukset toimivat uutta tuomiota alentavana seikkana, kun ehdottomaan vankeuteen tuomittua syytetään ennen rangaistuksen tuomitsemista tehdystä muusta rikoksesta. Käytännössä tämä tarkoittaa, että esimerkiksi aiempi raiskaustuomio voi lieventää uutta raiskaustuomiota.

– Kenenkään oikeustajuun eivät mene rikollisten paljousalennukset. Tähän on ehdottomasti saatava muutos, Koponen vaatii.

Nuorten turvallisuus edellä

Lasten ja nuorten hyvinvointi ja turvallisuus ovat Koposelle tärkeitä ja sydäntä lähellä olevia asioita. Toimenpidelistauksessaan hän vaatii nyt kovempia rangaistuksia niille, jotka rekrytoivat nuoria rikollisuuteen.

– Nuorten rekrytoiminen rikollisuuteen on tutumpi ilmiö Ruotsissa, mutta uusi Suomessa. Meidän on etupainotteisesti ja järein keinoin valmistauduttava tähän lainsäädäntöä tiukentamalla.

Nyt pallo on hallituksella

Toimenpidekokonaisuus on yksi Koposen ensimmäisen eduskuntakauden isoimmista ponnistuksista. Lisäksi valmistelussa on lakialoite rikoslain muuttamisesta. Koponen on pyrkinyt jo aiemmin vaikuttamaan kriminaalipolitiikkaan: loppuvuodesta 2021 hän laati törkeän pahoinpitelyn vähimmäisrangaistuksen korottamista koskevan lakialoitteen.

– Tätä toimenpidealoitetta on valmisteltu koko kevään ajan kuunnellen alan ammattilaisia, ja onkin hienoa, että se on vihdoin valmis. Haluan olla tekemässä ennaltaehkäisevää ja suomalaisten turvallisuutta lisäävää lainsäädäntöä, ja tämä on juuri sitä. Nyt pallo on hallituksella. Pian nähdään joko aitoja tekoja tai vain kauniita puheita, päättää Koponen.

Suomen Uutiset