Raiskaustuomioiden keskipituus Suomessa on puolitoista vuotta ja yli puolet niistä tuomitaan ehdollisina. Tämä linja eroaa muista Pohjoismaista, sillä esimerkiksi Ruotsissa raiskauksen minimirangaistus on kaksi vuotta ja Norjassa vastaavasti kolme vuotta vankeutta. Tällöin tuomiot annetaan poikkeuksetta ehdottomina, toisin kuin Suomessa, jossa minimirangaistus on vain yksi vuosi.

Hallituksen esityksessä seksuaalirikoslainsäädännön kokonaisuudistuksesta raiskauksen vähimmäisrangaistuksia ei esitetä korotettavan, eli ehdolliset tuomiot mahdollistava linja jatkuu.

Rangaistusasteikon alarajaa korotettava

Eduskunnan lakivaliokunta on viime kuukausina käsitellyt hallituksen esitystä rikoslain 20 luvun eli seksuaalirikoslainsäädännön uudistamiseksi. Opposition eli perussuomalaisten, kokoomuksen ja kristillisdemokraattien ryhmät jättivät valiokunnan lausuntoon yhteisen vastalauseen, jossa vaaditaan erityisesti seksuaalirikosten vähimmäisrangaistusten korotuksia.

– Halusimme korottaa seksuaalirikosten rangaistusasteikon alarajaa, sillä ilman lainsäätäjän tahtoa rangaistukset eivät todellisuudessa nouse, lakivaliokunnan puheenjohtaja Leena Meri kertoo.

Suomi on turvaton maa naisille

Vastalauseessa esitetään raiskauksen vähimmäisrangaistusten korottamista nykyisestä yhdestä vuodesta kahteen vuoteen vankeutta ja törkeän raiskauksen vähimmäisrangaistuksen korottamista nykyisestä kahdesta vuodesta kolmeen vuoteen vankeutta.

Tällä muutoksella varmistettaisiin, että entistä useammin seksuaalista itsemääräämisoikeutta rikkovasta teosta seurauksena on ehdoton vankeusrangaistus.

– Lähisuhdeväkivallasta ja raiskauksista annetuista tuomioista yli puolet on ehdollisia ja ei olekaan ihme, että Suomi on Euroopan toiseksi turvattomin maa naisille. Raiskauksen vähimmäisrangaistuksen korotus kahteen vuoteen ilmentäisi sitä, että yhteiskuntamme oikeasti paheksuu raiskausta tekona ja ymmärrämme seksuaalisen itsemääräämisoikeuden loukkauksen kohteiksi joutuneiden uhrien fyysisiä ja henkisiä vaurioita. Raiskauksesta ei tule päästä ehdollisella, vaatii kokoomuksen valiokuntaryhmän puheenjohtaja Pihla Keto-Huovinen.

Lapsia suojeltava erityisesti

Opposition vastalauseessa vaaditaan myös, että lapsiin kohdistuvien seksuaalirikosten vähimmäisrangaistukset nostetaan riittävän ankariksi suhteessa tekojen vakavuuteen. Esityksessä vaaditaan vähintään yhden vuoden minimirangaistusta kaikissa lapsiin kohdistuvissa seksuaalirikoksissa ja kolmen vuoden vankeutta törkeissä tekomuodoissa. Tämä olisi merkittävä korotus nykytilaan, sillä tällä hetkellä osasta teoista vähimmäisrangaistus on vain neljä kuukautta vankeutta.

Vastalauseessa esitetään myös lapsiin kohdistuvien seksuaalirikosten rangaistusasteikon muuttamista siten, että entistä useampi rikos täyttäisi törkeän rikoksen määritelmän. Opposition mukaan ankarammat rangaistukset vastaisivat paremmin tällaisten rikosten vahingollisuutta ja moitittavuutta.

Hallituspuolueet eivät halua kiristyksiä

Hallituspuolueilta eli sosiaalidemokraateilta, keskustalta, vihreiltä tai vasemmistoliitolta ei tullut tukea rangaistusten kiristyksille.

– On valitettavaa, että tärkeä uudistus jäi puolitiehen, eikä hallituspuolueilla ollut rohkeutta kiristää rangaistuksia riittävästi, mikä oli uudistuksen keskeisin tavoite, kiteyttää Antero Laukkanen (kd).

SUOMEN UUTISET