Kaksi maahanmuuttajamiestä tuomittiin Oulussa vankeuteen törkeästä lapsenraiskauksesta. Valtakunnallisen rikoksentorjuntapalkinnon saanut Turvallinen Oulu -hanke ei näytä auttaneen raiskauksia vähentävästi.

Oulun käräjäoikeus tuomitsi tiistaina 21- ja 30-vuotiaat miehet viiden vuoden ehdottomaan vankeuteen törkeästä lapsenraiskauksesta, joka tapahtui helmikuun alussa. Miehet ovat nimistään päätellen Pohjois-Afrikasta tulleita maahanmuuttajia.

Uhri on julkisen tuomioselosteen mukaan alle 16-vuotias lapsi. Tapahtuneen yksityiskohdat koskevat erityisen arkaluonteisia asianomistajan yksityiselämään liittyviä seikkoja, joten ne on salattu 60 vuodeksi. Julkisesta tuomioselosteesta ei käy ilmi, onko uhri tyttö vai poika.

Viinaa parkkihallissa

Julkisen selosteen mukaan toinen tuomituista on tavannut kahden muun miehen kanssa lähellä suojaikärajaa olevan asianomistajan kaupungilla. Seurue on mennyt erääseen parkkihalliin nauttimaan väkeviä alkoholijuomia. Uhri on päihtynyt juomista huomattavasti.

Parkkihallissa vastaaja on tehnyt lapsen seksuaalisen hyväksikäytön tunnusmerkistön mukaisen teon uhrille. Jonkin ajan kuluttua seurue on lähtenyt bussilla erääseen lähiöön vastaajan tunteman henkilön luokse. Asunnolla vastaaja on wc-tiloissa riisunut asianomistajan ja ollut tämän kanssa suojaamattomassa sukupuoliyhteydessä.

Oikeuden mukaan vastaaja on käyttänyt hyväkseen sitä, että uhri on ollut voimakkaan humalatilan vuoksi kykenemätön puolustamaan itseään tai muodostamaan tai ilmaisemaan tahtoaan.

Vastaaja kiisti oikeudessa syyllistyneensä rikokseen. Vastaajan mukaan hän ei ollut tiennyt asianomistajan olevan alaikäinen tai humalatilan vuoksi avuttomassa tilassa. Vastaajan mukaan teko oli tapahtunut yhteisymmärryksessä.

Turvallinen Oulu -hanke palkittiin

Oulussa tuli joulukuussa 2018 ilmi laaja, alaikäisiin tyttöihin kohdistuneiden seksuaalirikosten sarja, jossa tekijät olivat turvapaikanhakijoita tai jo oleskeluluvan tai jopa kansalaisuuden saaneita maahanmuuttajia. Uhrit olivat suomalaistyttöjä.

Näitä rikoksia torjumaan perustettiin Turvallinen Oulu -hanke (2019 – 2021), jonka päätavoitteena oli ennalta ehkäistä alaikäisiin kohdistuvia seksuaalirikoksia Oulussa. Hankkeen budjetti oli 2,6 miljoonaa euroa.

Maahanmuuttajien yliedustus lapsiin ja nuoriin kohdistuvien seksuaalirikosten tekijöissä ei näytä tulleen erityisesti esille hankkeen käytännön toteutuksessa. Hankkeen materiaaleissa ei juurikaan käsitellä eri kulttuurien tai uskontojen eroja suhteessa naisten asemaan ja kohteluun. Projektiin ei näytä sisältyneen maahanmuuttajamiehille annettavaa koulutusta tai tiedotusta esimerkiksi seksin suojaikärajoista Suomessa.

Turvallinen Oulu -hanke sai vuonna 2020 jopa kansainvälistä näkyvyyttä julkaistuaan surullisenkuuluisan TikTok-videonsa. Osaa hankkeen materiaaleista kritisoitiin siitä, että niissä keskitytään enemmän lasten seksualisoimiseen kuin seksuaalisen hyväksikäytön torjuntaan.

Video ei vähentänytkään seksuaalista hyväksikäyttöä

Kaikesta huolimatta Turvallinen Oulu -hanke voitti kansallisen rikoksentorjuntakilpailun 2021. Hankkeen loppuseminaarissa todettiin, että poliisin tilastojen mukaan poliisille ilmoitetut lapsen seksuaaliset hyväksikäytöt olivat lisääntyneet Oulun alueella 50 prosentilla.

Turvallinen Oulu -hankkeen lisäksi palkintoja ovat viime aikoina saaneet myös valtakunnansyyttäjä Raija Toiviainen, joka palkittiin ”ennakkoluulottomasta sananvapauslainsäädännön tulkitsemisesta”, ja ylikomisario Jari Taponen, joka sai kultaisen Helsinki-mitalin siitä hyvästä, että ”Taposen johdolla Helsingin poliisin ymmärrys eriarvoistumisesta ja radikalismista on laajentunut merkittävästi”.

SUOMEN UUTISET