

Ylikomissario Jari Taponen ottaa toistuvasti kantaa politiikkaan "ottamatta kantaa politiikkaan".
Halla-aho ei olisi myöntänyt kultaista Helsinki-mitalia Jari Taposelle – teki vastaesityksen kaupunginhallituksessa: ”Palkitseminen osoittaisi huonoa harkintakykyä”
Perussuomalaisten Jussi Halla-aho yritti estää ylikomisario Jari Taposen palkitsemisen Helsinki-mitalilla. Kaupunginhallituksessa tekemässään vastaesityksessä Halla-aho huomauttaa, että Taposen politisoitunut toiminta sosiaalisessa mediassa on omiaan lietsomaan riitaa väestöryhmien välille ja nakertamaan kansalaisten luottamusta viranomaistoiminnan puolueettomuuteen ja riippumattomuuteen.
Suvaitsevaisuudestaan tunnettu ylikomisario Jari Taponen on yksi Helsinki-päivänä 12. kesäkuuta palkituista kaupunkilaisista. Helsingin kaupunki, pormestari Juhana Vartiaisen johdolla jakoi tuolloin kymmenen kultaista Helsinki-mitalia kaupungin hyväksi tehdyistä ansioista.
Palkinnon perusteluissa Taposen kohdalla suitsutetaan näin:
Taposen johdolla Helsingin poliisin ymmärrys eriarvoistumisesta ja radikalismista on laajentunut merkittävästi. Helsingin poliisin ennaltaehkäisevä toiminta tekee tiivistä yhteistyötä kaupungin nuorisopalvelujen ja sosiaali- ja terveystoimialan kanssa.
Taponen kiistää katujengien olemassaolon
Taposen palkitseminen näyttää erikoiselta, sillä Taponen tunnetaan todellisuutta pakenevista lausunnoistaan.
Taponen on muun muassa vaatinut yli-ikäisiä terroristeja koulun penkille, nostanut kierroksia vihapuhejahdissa, verrannut lasten silpomisia ja pakkoavioliittoja vierailuun mummolassa sekä laajemminkin pyrkinyt vähättelemään kaupunkilaisiin kohdistuvia uhkakuvia.
Kenties parhaiten Taponen tunnetaan denialismista koskien pääkaupunkiseudulla ja muuallakin Suomea riehuvia katujengejä. Taponen on pitkään ja sitkeästi kieltänyt katujengien olemassaolon.
Suomessa ei ole Ruotsin tapaan katujengejä eikä meillä niitä kovin helposti pääse syntymään. Yleensä nuorten ongelmiin kuten rikosoireiluun esitetään ratkaisuiksi kovempia otteita kuten poliisin valtuuksien laajentamista ja rangaistusten koventamista 1/2 https://t.co/Flipq2Mv5g
— Jari Taponen (@JariTaponen) August 30, 2020
Taposen kieltäytyminen tunnustamasta sitä, että Suomessa on väkivaltaisia katujengejä, näyttäytyy erityisen irvokkaana juuri nyt.
Helsingin käräjäoikeus antoi äskettäin tuomion jutussa, joka koski ”Kurdish Mafia” -nimellä tunnettua katujengiä, jonka johtohahmot tuomittiin pitkiin vankeusrangaistuksiin useista eri rikoksista.
Räikeän politisoitunutta toimintaa
Perussuomalaisten kansanedustaja, Helsingin kaupunginhallituksen jäsen Jussi Halla-aho ei olisi myöntänyt Helsinki-mitalia poliisi Taposelle.
Halla-aho pyrki estämään Taposen palkitsemisen tekemällä vastaesityksen Helsinki-mitaleja koskevaan pormestarin esitykseen kaupunginhallituksen kokouksessa toukokuussa. Vastaesityksen mukaan esityksestä poiketen Helsinki-mitalia ei myönnetä Taposelle.
Halla-ahon laatiman vastaesityksen sisältö on pyritty häivyttämään Helsingin kaupungin sivuilta, mutta Suomen Uutiset julkaisee vastaesityksen kokonaisuudessaan:
Ylikomisario Taponen on osallistunut virkapuvussa ja virantoimituksessa poliittisiin mielenilmauksiin. Hänen räikeästi politisoitunut toimintansa sosiaalisessa mediassa on omiaan lietsomaan riitaa ja eripuraa väestöryhmien välille ja nakertaa kansalaisten luottamusta viranomaistoiminnan puolueettomuuteen ja riippumattomuuteen. Taposen palkitseminen ”ansiokkaasta toiminnasta Helsingin kaupungin hyväksi” osoittaisi kaupunginhallitukselta huonoa harkintakykyä ja piittaamattomuutta kaupunkilaisten hyvinvoinnista.
Vastaesityksen sisältö on siis jostain syystä poistettu kaupungin sivuilla näkyvästä pöytäkirjasta. Peittelemiselle on vaikea nähdä perusteita sen jälkeen, kun myös palkittavien nimet perusteluineen on jo julkaistu.
Peittelee rikollisuutta sanakikkailulla
Julkisuuteen antamissa lausunnoissaan Taponen pyrkii häivyttämään maahanmuuttajien jengiytymiseen ja rikollisuuteen liittyviä ongelmia käsitekikkailulla ja sanataiteilulla.
Toisin kuin Taponen, monet Suomen eturivin poliisit osaavat suhtautua ongelmaan realistisesti.
Esimerkiksi kurdimafiaa koskeneen jutun tutkinnanjohtajana toiminut rikosylikomisario Juhani Vuorisalo on vastikään kirjoittanut jengeistä blogissaan. Vuorisalon mukaan jengien olemassaolo ei yllättänyt, mutta ilmiön laajuus kokonaisuutena tuli esille nyt ensimmäistä kertaa.
Vuorisalon voi tulkita ottavan epäsuorasti kantaa myös kollegansa Taposen lausuntoihin. Vuorisalo kirjoittaa pitävänsä hyvänä sitä, että katujengeistä on nyt käyty keskustelua ja uutisoitu laajasti. Vuorisalon mukaan on harhaanjohtavaa pyrkiä kiistämään katujengien olemassaolo sanoihin tarttumalla ja kieltä vääntelemällä.
– Keskustelussa on noussut monesti esille, onko meillä Suomessa jengejä vai ei ja ollaanko meillä Ruotsin tiellä. Tutkinnanjohtajan näkökulmasta tällä johdetaan keskustelua osittain harhaan ja merkitystä on vain sillä, mitä kaduilla tapahtuu.
– Ongelmia ei ratkaista määritelmillä vaan sillä, että tiedostetaan ongelmat ja pyritään löytämään niiden ratkaisemiseen toimivia keinoja, Vuorisalo kirjoittaa.
Kansa oudoksuu palkitsemista
Kansalaisyhteiskunnasta ja sosiaalisesta mediasta on noussut ihmettelyjä mitaliseremoniasta. Taposen palkitsemista oudoksutaan laajasti.
Tapsukka on pyrkinyt ansiokkaasti salaamaan katujengien ja demografisesti painottuneen väkivaltarikollisuuden olemassaolon, lisäten näin kuplakansalaisten turvallisuuden tunnetta.
— Dystocracy (@Dystocracycrew) June 13, 2022
Helsingissä on todellakin kupla jossa vallitsee jokin vaihtoehtoinen todellisuus.
— Tony Lehto (@TonyLehto) June 13, 2022
Kaikki vahingolliset vasemmiston lellikit palkitaan, Toiviainen sai jo asianajaliitolta oikeusteko-palkinnon🤭🤭.
— Janne Piri 🦫 (@pirijanne) June 12, 2022
Perussuomalaisten kansanedustaja Jani Mäkelä pitää palkitsemista hölmöilynä.
Parodiaviikot jatkuvat. Urpilainen säkitettynä puhumassa suvaitsevaisuudesta, sitten Toiviainen palkittiin ja nyt Taponen. Tämä on ihan naurettavaa hölmöilyä. https://t.co/uRjMXRF5Wl
— Jani Mäkelä (@JaniMakelaFi) June 12, 2022
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- vihapuhejahti suvaitsevuus lasten silpominen vastaesitys Juhani Vuorisalo katujengit terroristit palkinto Helsingin kaupunginvaltuusto Jari Taponen Juhana Vartiainen Pakkoavioliitot Jani Mäkelä Väkivalta Poliisi Jussi Halla-aho Rikollisuus
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Väkivaltaisten maahanmuuttajanuorten ongelma ei poistu tilastokikkailulla tai kieltämällä maahanmuutosta puhuminen

Sisäministeriö kaavailee nettipoliisin puuttumista ilmaisuihin, joita ei ole laissa kielletty – sumentaa laillisen ja laittoman toiminnan rajoja

Nettipoliisi Taposelta erikoinen selitys kiihkouskovaisten muslimien väkivaltaisuuksiin

Ylikomisario Taponen: ”Helsingissä ei vieläkään ole katujengejä” – kollegat täysin eri mieltä

Jari Taposelle kultainen mitali Helsingin hyväksi tehdystä työstä, Jani Mäkelä tylyttää: ”Parodiaviikot jatkuvat, naurettavaa hölmöilyä”

Perussuomalaiset: Kantaväestön vähenemisen syyt Helsingissä selvitettävä

Kesä on jengien sisäänheittäjien kulta-aikaa – lapsia värvätään rikoksiin leikkikentiltä ja nuorisotaloilta

Helsingin poliisin ylikomisario Jari Taponen jälleen otsikoissa – vähättelee katujengiongelmaa Twitterissä virkatilillään
Viikon suosituimmat

Teemu Keskisarjan kolumni: Luonnonsuojelijat vastaan ilmakehäkiihkoilijat

Antikainen: Purra pisti komission herroille luun kurkkuun Brysselissä
Euroopan komissio on jälleen nostanut esiin ajatuksen uudesta EU:n yhteisvelasta. Toisin kuin vuonna 2021, jolloin valtiovarainministerinä toiminut keskustan Annika Saarikko hyväksyi EU:n elpymispaketin mukisematta, nyt valtionvarainministerinä on Riikka Purra, joka pisti Brysselissä EU-herroille luun kurkkuun ja sanoi: ei käy.

Päivän pointti: Vanha valtamedia torjuu avoimen keskustelun – vetäytyi turvalliseen tilaan suojelemaan omia kehyskertomuksiaan

Päivän pointti: Missä Suomi-median logiikka Teksasin tulvauutisoinnissa? Väittää ehdotettujen menoleikkauksien vaikuttaneen ennen kuin niitä on tehty

Antifaa epäillään aseellisesta hyökkäyksestä viranomaisia vastaan Teksasissa
Vasemmistolainen vihapuhe on johtanut aseelliseen väkivaltaan Yhdysvalloissa. Rajaturvallisuutta valvovia viranomaisia vastaan on viime päivinä tehty kaksi aseellista hyökkäystä. Ensimmäisen suoritti Antifan iskuryhmä, jossa oli mukana useita transnaisia. Toisessa yhteenotossa yksittäinen hyökkääjä menetti henkensä.

Valtiovarainministeri Riikka Purra: Suomi ei hyväksy uutta EU-yhteisvelkaa – ”Me emme kannata tällaisia järjestelyjä, me vastustamme niitä”
Valtiovarainministeri Riikka Purra sanoo, että epävirallista yhteisvelkakeskustelua on jo käyty tällä viikolla euroryhmässä. Purran mukaan Suomen hallituksen kanta asiaan on selvä: uutta yhteisvelkaa ei hyväksytä. - Jo hallitusohjelmaan on selvästi kirjattu, että Suomi edellyttää jokaisen jäsenmaan kantavan vastuuta omista veloistaan ja taloudestaan.

Poliittinen myrsky Teksasin tulvien ympärillä yltyy: Lastenlääkäri sai potkut mauttoman somepäivityksen vuoksi
Teksasin tuhoisat tulvat ovat synnyttäneet Yhdysvalloissa paitsi valtavan inhimillisen tragedian, myös kiivaan poliittisen keskustelun. Useat liberaalit vaikuttajat ja demokraattisen puolueen keskeiset henkilöt ovat joutuneet rajun arvostelun kohteeksi syytettyään presidentti Donald Trumpia ja republikaanipuoluetta tulvien aiheuttamista vahingoista ja kuolemista.

Riippumattomalta medialta yläpeukkua Teemu Keskisarjan ehdotukselle Yle-veron uudelleenohjauksesta – pitkällä tähtäimellä kaiken median tulisi kuitenkin toimia markkinaehtoisesti
Aidosti riippumattomat ja itsenäiset media-alan tekijät pitävät ongelmallisena nykyistä Yle-veromallia, jonka turvin Yleisradio syö tilaa mediakentältä. Kansanedustaja Teemu Keskisarjan esitys Yle-veron uudelleenkohdistamisesta toisi mukaan kilpailua mediakentälle, sekä palauttaisi osittaisen protestoinnin mahdollisuuden kansalle.

Jengipomon pidätys Turkissa enteilee huumemarkkinoiden uusjakoa Pohjolassa – valtatyhjiö täytetään tavalla tai toisella
Rikollispomon pidätys Turkissa johtaa valtatyhjiöön Pohjoismaiden ja ennen kaikkea Ruotsin huumekaupassa. Myös kilpailevan jengin johtaja on maanpaossa, joten järjestäytyneen rikollisuuden mannerlaatat ovat liikkeessä. Tyhjiöillä on tapana täyttyä, tavalla tai toisella.

Euroopan parlamentti äänesti Bulgarian liittymisestä euroon – Tynkkynen ainoa suomalaismeppi, joka äänesti vastaan
Euroopan parlamentissa äänestettiin tiistaina Bulgarian hyväksymisestä euroalueen jäseneksi. Mepit antoivat maan eurojäsenyydelle tukensa äänin 531‒69. Tyhjää äänestäneitä oli 79. Paikalla olleista suomalaisista mepeistä ainoa, joka vastusti Bulgarian eurojäsenyyttä, oli perussuomalaisten Sebastian Tynkkynen.
Uusimmat
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 2/2025

Lue lisää
PS Naiset 1/2025

Lue lisää