Perussuomalaisten Jussi Halla-aho yritti estää ylikomisario Jari Taposen palkitsemisen Helsinki-mitalilla. Kaupunginhallituksessa tekemässään vastaesityksessä Halla-aho huomauttaa, että Taposen politisoitunut toiminta sosiaalisessa mediassa on omiaan lietsomaan riitaa väestöryhmien välille ja nakertamaan kansalaisten luottamusta viranomaistoiminnan puolueettomuuteen ja riippumattomuuteen.

Suvaitsevaisuudestaan tunnettu ylikomisario Jari Taponen on yksi Helsinki-päivänä 12. kesäkuuta palkituista kaupunkilaisista. Helsingin kaupunki, pormestari Juhana Vartiaisen johdolla jakoi tuolloin kymmenen kultaista Helsinki-mitalia kaupungin hyväksi tehdyistä ansioista.

Palkinnon perusteluissa Taposen kohdalla suitsutetaan näin:

Taposen johdolla Helsingin poliisin ymmärrys eriarvoistumisesta ja radikalismista on laajentunut merkittävästi. Helsingin poliisin ennaltaehkäisevä toiminta tekee tiivistä yhteistyötä kaupungin nuorisopalvelujen ja sosiaali- ja terveystoimialan kanssa.

Taponen kiistää katujengien olemassaolon

Taposen palkitseminen näyttää erikoiselta, sillä Taponen tunnetaan todellisuutta pakenevista lausunnoistaan.

Taponen on muun muassa vaatinut yli-ikäisiä terroristeja koulun penkille, nostanut kierroksia vihapuhejahdissa, verrannut lasten silpomisia ja pakkoavioliittoja vierailuun mummolassa sekä laajemminkin pyrkinyt vähättelemään kaupunkilaisiin kohdistuvia uhkakuvia.

Kenties parhaiten Taponen tunnetaan denialismista koskien pääkaupunkiseudulla ja muuallakin Suomea riehuvia katujengejä. Taponen on pitkään ja sitkeästi kieltänyt katujengien olemassaolon.

Taposen kieltäytyminen tunnustamasta sitä, että Suomessa on väkivaltaisia katujengejä, näyttäytyy erityisen irvokkaana juuri nyt.

Helsingin käräjäoikeus antoi äskettäin tuomion jutussa, joka koski ”Kurdish Mafia” -nimellä tunnettua katujengiä, jonka johtohahmot tuomittiin pitkiin vankeusrangaistuksiin useista eri rikoksista.

Räikeän politisoitunutta toimintaa

Perussuomalaisten kansanedustaja, Helsingin kaupunginhallituksen jäsen Jussi Halla-aho ei olisi myöntänyt Helsinki-mitalia poliisi Taposelle.

Halla-aho pyrki estämään Taposen palkitsemisen tekemällä vastaesityksen Helsinki-mitaleja koskevaan pormestarin esitykseen kaupunginhallituksen kokouksessa toukokuussa. Vastaesityksen mukaan esityksestä poiketen Helsinki-mitalia ei myönnetä Taposelle.

Halla-ahon laatiman vastaesityksen sisältö on pyritty häivyttämään Helsingin kaupungin sivuilta, mutta Suomen Uutiset julkaisee vastaesityksen kokonaisuudessaan:

Ylikomisario Taponen on osallistunut virkapuvussa ja virantoimituksessa poliittisiin mielenilmauksiin. Hänen räikeästi politisoitunut toimintansa sosiaalisessa mediassa on omiaan lietsomaan riitaa ja eripuraa väestöryhmien välille ja nakertaa kansalaisten luottamusta viranomaistoiminnan puolueettomuuteen ja riippumattomuuteen. Taposen palkitseminen ”ansiokkaasta toiminnasta Helsingin kaupungin hyväksi” osoittaisi kaupunginhallitukselta huonoa harkintakykyä ja piittaamattomuutta kaupunkilaisten hyvinvoinnista.

Vastaesityksen sisältö on siis jostain syystä poistettu kaupungin sivuilla näkyvästä pöytäkirjasta. Peittelemiselle on vaikea nähdä perusteita sen jälkeen, kun myös palkittavien nimet perusteluineen on jo julkaistu.

Peittelee rikollisuutta sanakikkailulla

Julkisuuteen antamissa lausunnoissaan Taponen pyrkii häivyttämään maahanmuuttajien jengiytymiseen ja rikollisuuteen liittyviä ongelmia käsitekikkailulla ja sanataiteilulla.

Toisin kuin Taponen, monet Suomen eturivin poliisit osaavat suhtautua ongelmaan realistisesti.

Esimerkiksi kurdimafiaa koskeneen jutun tutkinnanjohtajana toiminut rikosylikomisario Juhani Vuorisalo on vastikään kirjoittanut jengeistä blogissaan. Vuorisalon mukaan jengien olemassaolo ei yllättänyt, mutta ilmiön laajuus kokonaisuutena tuli esille nyt ensimmäistä kertaa.

Vuorisalon voi tulkita ottavan epäsuorasti kantaa myös kollegansa Taposen lausuntoihin. Vuorisalo kirjoittaa pitävänsä hyvänä sitä, että katujengeistä on nyt käyty keskustelua ja uutisoitu laajasti. Vuorisalon mukaan on harhaanjohtavaa pyrkiä kiistämään katujengien olemassaolo sanoihin tarttumalla ja kieltä vääntelemällä.

– Keskustelussa on noussut monesti esille, onko meillä Suomessa jengejä vai ei ja ollaanko meillä Ruotsin tiellä. Tutkinnanjohtajan näkökulmasta tällä johdetaan keskustelua osittain harhaan ja merkitystä on vain sillä, mitä kaduilla tapahtuu.

– Ongelmia ei ratkaista määritelmillä vaan sillä, että tiedostetaan ongelmat ja pyritään löytämään niiden ratkaisemiseen toimivia keinoja, Vuorisalo kirjoittaa.

Kansa oudoksuu palkitsemista

Kansalaisyhteiskunnasta ja sosiaalisesta mediasta on noussut ihmettelyjä mitaliseremoniasta. Taposen palkitsemista oudoksutaan laajasti.

Perussuomalaisten kansanedustaja Jani Mäkelä pitää palkitsemista hölmöilynä.

SUOMEN UUTISET