Ylikomissario Jari Taponen ottaa toistuvasti kantaa politiikkaan "ottamatta kantaa politiikkaan".
Halla-aho ei olisi myöntänyt kultaista Helsinki-mitalia Jari Taposelle – teki vastaesityksen kaupunginhallituksessa: ”Palkitseminen osoittaisi huonoa harkintakykyä”
Perussuomalaisten Jussi Halla-aho yritti estää ylikomisario Jari Taposen palkitsemisen Helsinki-mitalilla. Kaupunginhallituksessa tekemässään vastaesityksessä Halla-aho huomauttaa, että Taposen politisoitunut toiminta sosiaalisessa mediassa on omiaan lietsomaan riitaa väestöryhmien välille ja nakertamaan kansalaisten luottamusta viranomaistoiminnan puolueettomuuteen ja riippumattomuuteen.
Suvaitsevaisuudestaan tunnettu ylikomisario Jari Taponen on yksi Helsinki-päivänä 12. kesäkuuta palkituista kaupunkilaisista. Helsingin kaupunki, pormestari Juhana Vartiaisen johdolla jakoi tuolloin kymmenen kultaista Helsinki-mitalia kaupungin hyväksi tehdyistä ansioista.
Palkinnon perusteluissa Taposen kohdalla suitsutetaan näin:
Taposen johdolla Helsingin poliisin ymmärrys eriarvoistumisesta ja radikalismista on laajentunut merkittävästi. Helsingin poliisin ennaltaehkäisevä toiminta tekee tiivistä yhteistyötä kaupungin nuorisopalvelujen ja sosiaali- ja terveystoimialan kanssa.
Taponen kiistää katujengien olemassaolon
Taposen palkitseminen näyttää erikoiselta, sillä Taponen tunnetaan todellisuutta pakenevista lausunnoistaan.
Taponen on muun muassa vaatinut yli-ikäisiä terroristeja koulun penkille, nostanut kierroksia vihapuhejahdissa, verrannut lasten silpomisia ja pakkoavioliittoja vierailuun mummolassa sekä laajemminkin pyrkinyt vähättelemään kaupunkilaisiin kohdistuvia uhkakuvia.
Kenties parhaiten Taponen tunnetaan denialismista koskien pääkaupunkiseudulla ja muuallakin Suomea riehuvia katujengejä. Taponen on pitkään ja sitkeästi kieltänyt katujengien olemassaolon.
Suomessa ei ole Ruotsin tapaan katujengejä eikä meillä niitä kovin helposti pääse syntymään. Yleensä nuorten ongelmiin kuten rikosoireiluun esitetään ratkaisuiksi kovempia otteita kuten poliisin valtuuksien laajentamista ja rangaistusten koventamista 1/2 https://t.co/Flipq2Mv5g
— Jari Taponen (@JariTaponen) August 30, 2020
Taposen kieltäytyminen tunnustamasta sitä, että Suomessa on väkivaltaisia katujengejä, näyttäytyy erityisen irvokkaana juuri nyt.
Helsingin käräjäoikeus antoi äskettäin tuomion jutussa, joka koski ”Kurdish Mafia” -nimellä tunnettua katujengiä, jonka johtohahmot tuomittiin pitkiin vankeusrangaistuksiin useista eri rikoksista.
Räikeän politisoitunutta toimintaa
Perussuomalaisten kansanedustaja, Helsingin kaupunginhallituksen jäsen Jussi Halla-aho ei olisi myöntänyt Helsinki-mitalia poliisi Taposelle.
Halla-aho pyrki estämään Taposen palkitsemisen tekemällä vastaesityksen Helsinki-mitaleja koskevaan pormestarin esitykseen kaupunginhallituksen kokouksessa toukokuussa. Vastaesityksen mukaan esityksestä poiketen Helsinki-mitalia ei myönnetä Taposelle.
Halla-ahon laatiman vastaesityksen sisältö on pyritty häivyttämään Helsingin kaupungin sivuilta, mutta Suomen Uutiset julkaisee vastaesityksen kokonaisuudessaan:
Ylikomisario Taponen on osallistunut virkapuvussa ja virantoimituksessa poliittisiin mielenilmauksiin. Hänen räikeästi politisoitunut toimintansa sosiaalisessa mediassa on omiaan lietsomaan riitaa ja eripuraa väestöryhmien välille ja nakertaa kansalaisten luottamusta viranomaistoiminnan puolueettomuuteen ja riippumattomuuteen. Taposen palkitseminen “ansiokkaasta toiminnasta Helsingin kaupungin hyväksi” osoittaisi kaupunginhallitukselta huonoa harkintakykyä ja piittaamattomuutta kaupunkilaisten hyvinvoinnista.
Vastaesityksen sisältö on siis jostain syystä poistettu kaupungin sivuilla näkyvästä pöytäkirjasta. Peittelemiselle on vaikea nähdä perusteita sen jälkeen, kun myös palkittavien nimet perusteluineen on jo julkaistu.
Peittelee rikollisuutta sanakikkailulla
Julkisuuteen antamissa lausunnoissaan Taponen pyrkii häivyttämään maahanmuuttajien jengiytymiseen ja rikollisuuteen liittyviä ongelmia käsitekikkailulla ja sanataiteilulla.
Toisin kuin Taponen, monet Suomen eturivin poliisit osaavat suhtautua ongelmaan realistisesti.
Esimerkiksi kurdimafiaa koskeneen jutun tutkinnanjohtajana toiminut rikosylikomisario Juhani Vuorisalo on vastikään kirjoittanut jengeistä blogissaan. Vuorisalon mukaan jengien olemassaolo ei yllättänyt, mutta ilmiön laajuus kokonaisuutena tuli esille nyt ensimmäistä kertaa.
Vuorisalon voi tulkita ottavan epäsuorasti kantaa myös kollegansa Taposen lausuntoihin. Vuorisalo kirjoittaa pitävänsä hyvänä sitä, että katujengeistä on nyt käyty keskustelua ja uutisoitu laajasti. Vuorisalon mukaan on harhaanjohtavaa pyrkiä kiistämään katujengien olemassaolo sanoihin tarttumalla ja kieltä vääntelemällä.
– Keskustelussa on noussut monesti esille, onko meillä Suomessa jengejä vai ei ja ollaanko meillä Ruotsin tiellä. Tutkinnanjohtajan näkökulmasta tällä johdetaan keskustelua osittain harhaan ja merkitystä on vain sillä, mitä kaduilla tapahtuu.
– Ongelmia ei ratkaista määritelmillä vaan sillä, että tiedostetaan ongelmat ja pyritään löytämään niiden ratkaisemiseen toimivia keinoja, Vuorisalo kirjoittaa.
Kansa oudoksuu palkitsemista
Kansalaisyhteiskunnasta ja sosiaalisesta mediasta on noussut ihmettelyjä mitaliseremoniasta. Taposen palkitsemista oudoksutaan laajasti.
Tapsukka on pyrkinyt ansiokkaasti salaamaan katujengien ja demografisesti painottuneen väkivaltarikollisuuden olemassaolon, lisäten näin kuplakansalaisten turvallisuuden tunnetta.
— Dystocracy (@Dystocracycrew) June 13, 2022
Helsingissä on todellakin kupla jossa vallitsee jokin vaihtoehtoinen todellisuus.
— Tony Lehto (@TonyLehto) June 13, 2022
Kaikki vahingolliset vasemmiston lellikit palkitaan, Toiviainen sai jo asianajaliitolta oikeusteko-palkinnon🤭🤭.
— Janne Piri 🦫 (@pirijanne) June 12, 2022
Perussuomalaisten kansanedustaja Jani Mäkelä pitää palkitsemista hölmöilynä.
Parodiaviikot jatkuvat. Urpilainen säkitettynä puhumassa suvaitsevaisuudesta, sitten Toiviainen palkittiin ja nyt Taponen. Tämä on ihan naurettavaa hölmöilyä. https://t.co/uRjMXRF5Wl
— Jani Mäkelä (@JaniMakelaFi) June 12, 2022
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- vihapuhejahti suvaitsevuus lasten silpominen vastaesitys Juhani Vuorisalo katujengit terroristit palkinto Helsingin kaupunginvaltuusto Jari Taponen Juhana Vartiainen Pakkoavioliitot Jani Mäkelä Väkivalta Poliisi Jussi Halla-aho Rikollisuus
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita
Väkivaltaisten maahanmuuttajanuorten ongelma ei poistu tilastokikkailulla tai kieltämällä maahanmuutosta puhuminen
Sisäministeriö kaavailee nettipoliisin puuttumista ilmaisuihin, joita ei ole laissa kielletty – sumentaa laillisen ja laittoman toiminnan rajoja
Nettipoliisi Taposelta erikoinen selitys kiihkouskovaisten muslimien väkivaltaisuuksiin
Ylikomisario Taponen: “Helsingissä ei vieläkään ole katujengejä” – kollegat täysin eri mieltä
Jari Taposelle kultainen mitali Helsingin hyväksi tehdystä työstä, Jani Mäkelä tylyttää: “Parodiaviikot jatkuvat, naurettavaa hölmöilyä”
Perussuomalaiset: Kantaväestön vähenemisen syyt Helsingissä selvitettävä
Kesä on jengien sisäänheittäjien kulta-aikaa – lapsia värvätään rikoksiin leikkikentiltä ja nuorisotaloilta
Helsingin poliisin ylikomisario Jari Taponen jälleen otsikoissa – vähättelee katujengiongelmaa Twitterissä virkatilillään
Viikon suosituimmat
Kirjailija Jarkko Tontti: Punavihreä kupla on puhkeamassa – ”Eliitille koittanut viimeinen hetki havahtua, että he ovat irtautuneet suomalaisesta elämästä”
Punavihreä kupla on suomalaisessa poliittisessa keskustelussa tunnettu käsite, jolla kuvataan sananmukaisesti kuplautunutta, vasemmistoa myötäilevää yhteisöä. Punavihreään hegemoniaan on tähän saakka keskeisesti kuulunut yhteiskunnallisen eliitin ja sitä myötäilevän median voimakas vieraantuminen tavallisesta kansasta, sen huolenaiheista ja toiveista. Juristitaustainen kirjailija Jarkko Tontti esittää nyt konkreettisin perusteluin, miten ajat ovat muuttuneet ja punavihreä arvomaailma törmännyt seinään.
Mikä meni pieleen journalismissa? – Näkökulmia median alennustilan aiheuttajista
2020-luvulla journalismi on kriisissä. Toimittajien ja mediayleisön suhde on jännittynyt, ja samalla uudet ailahtelevat ansaintamallit kasaavat painetta toimituksille. Mediamaailmaa läheltä seuraavat vaikuttajat tarkastelevat syitä siihen, miksi journalismi on ajautunut alennustilaan.
Ilmastonmuutos ei sytyttänyt Los Angelesin maastopaloja – epäiltyjä tuhopolttajia otettu kiinni
Ilmastonmuutos on saattanut pahentaa Kalifornian kuivuutta ja voimistaa tuulia, mutta maastopalot johtuvat ihmisten toiminnasta. Useita epäiltyjä tuhopolttajia on jo otettu kiinni. Kuvernööri Newson on kutsunut kansalliskaartin apuun estämään palaneiden kotien ryöstelyä.
Jättimäinen grooming-skandaali lopulta julki: rasismisyytösten pelko ja väestösuhteiden vaaliminen tukkivat viranomaisten suut -“Suurin rauhan ajan rikos ja sen peittely Britannian historiassa”
Useamman vuosikymmenen ajan jatkunut tuhansien englantilaistyttöjen järjestelmällinen groomaus, ahdistelu ja sarjaraiskaukset ovat suurin rauhanajan rikos modernin Euroopan historiassa, kirjoittaa historioitsija ja kolumnisti Dominic Green amerikkalaisessa The Free Press -lehdessä. Nämä rikokset ovat enimmäkseen pakistanilaistaustaisten muslimimiesten tekemiä, ja valtaosa heistä ei ole joutunut vastuuseen. 2010-luvulla sekä oikeiston että vasemmiston johtamat hallitukset yrittivät hyssytellä vyyhtiä muutamien symbolisten oikeudenkäyntien jälkeen. Se näytti onnistuvan, kunnes Elon Musk perehtyi osaan oikeudenkäyntiasiakirjoista ja nosti asian esille omistamallaan X-alustalla. Nyt skandaali ravistelee Ison-Britannian yhteiskuntajärjestystä, eikä vyyhtiä voi enää hyssytellä.
DEI-ideologia ei varjellut Kaliforniaa maastopaloilta – viranomaisille kovaa kritiikkiä
Yksi kritiikin kohde Los Angelesin alueen maastopaloihin liittyen on se, että monien mielestä poliitikkojen ja pelastuslaitoksen johdon olisi pitänyt ideologisen yhdenvertaisuuspuuhastelun sijasta keskittyä perusasioihin, kuten varmistamaan palopostien toimivuus ja sammutusveden saatavuus. Los Angelesin pelastuslaitoksella on viime vuosina panostettu vahvasti DEI-ideologian edistämiseen.
Antikainen: Scholzin päätös jättää Ukraina ilman apua on häpeällinen – Tuppurainen siunasi Suomen demarien tuen Berliinissä
Saksan liittokansleri Olaf Scholz (SPD) päätti estää noin kolmen miljardin euron arvoisen tukipaketin Ukrainalle. Tukipaketti olisi sisältänyt kriittisiä puolustusjärjestelmiä, kuten IRIS-T-ilmatorjuntajärjestelmiä ja Patriot-ilmatorjuntaohjuksia, joita Ukraina on pyytänyt suojellakseen kansalaisiaan Venäjän aggressioilta. Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen pitää päätöstä käsittämättömänä ja vastuuttomana.
Somaleista puolet työttöminä ja lopuilla usein toimeentulovaikeuksia Ruotsissa – maan työikäisistä enemmistö ulkomaalaistaustaisia jo vuonna 2033
Yli puolet Ruotsin työikäisestä väestöstä on ulkomaalaistaustaisia vuonna 2033. Heistä useimpien tausta on Euroopan ulkopuolella. Kohti mielenkiintoisia aikoja ollaan menossa ja äänestämisessä saattaa piillä demokratian muutoksen avain. Göteborgs-Posten on haastatellut somalivaikuttajaa.
Mielipiteenvapaus somessa kuohuttaa saksalaisia – viestipalvelu X:stä alkoi joukkopako, kun Musk kehotti saksalaisia äänestämään AfD:tä
Amerikkalaisen teknomiljardöörin Elon Muskin ja Vaihtoehto Saksalle -puolueen (AfD) puheenjohtajan Alice Weidelin torstai-iltana X-viestipalvelukanavalla käymä keskustelu Saksan politiikasta ja Mars-lennoista räjäytti käyntiin myrskyisän keskustelun vaalivaikuttamisesta ja mielipiteenvapaudesta sosiaalisessa mediassa. Monet ammattiliitot ja Saksan korkein oikeus ovat ilmoittaneet jättävänsä X:n.
Kiinalaiset troolarit imuroivat kalat maailman meristä – pian tyhjän saa pyytämättäkin
Kun Kiinan omat merialueet oli kalastettu tyhjäksi, kommunistivaltio pystytti maailman suurimman kalastuslaivaston ja lähetti sen imuroimaan maailman merille. Valtavat uivat tehtaat tuhoavat kalakantoja kiihtyvällä vauhdilla. 3,3 miljardia ihmistä saa maailmassa huomattavan osan ravintoaan kalasta, mutta ennen pitkää yhä useammalle jää nälkä.
Hybridiosaamiskeskuksen johtaja Jukka Savolainen: Suomalaiset oikeusoppineet politikoivat asiantuntijaroolissa – ”Vastauksiin yhdistyy omia toiveita siitä, kuinka asioiden pitäisi olla”
Hybridiosaamiskeskuksen verkostojohtaja Jukka Savolainen arvostelee suomalaisia oikeustieteilijöitä sortumisesta politikointiin. Asetelma oli nähtävissä etenkin viime kesänä eduskunnan säätämästä rajaturvallisuuslaista käydyn julkisen keskustelun yhteydessä. Eduskunta sääti lain, vaikka eräät kansainvälisen oikeuden professorit katsoivat että lain soveltaminen rikkoisi kansainvälisiä ihmisoikeussopimuksia.