Toistuvasti somekohujen keskiöön päätynyt Helsingin poliisin ylikomisario Jari Taponen on jälleen otsikoissa. Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen ihmettelee, toimiiko Taponen vastoin työnantajansa linjaa kiistäessään katujengien olemassaolon.

Aiemmin ylikomisario Jari Taponen on muun muassa vaatinut, että Suomeen saapuneita turvapaikanhakijoita, jotka ovat paljastuneet radikalisoituneiksi, pitäisi laittaa suomalaisiin kouluihin. Nyt Taponen kiistää edelleen katujengien olemassaolon vastoin muiden poliisien näkemyksiä.

Jopa vihreät heränneet, Taponen ei

Taposen perusteluiden mukaan maamme kaduilla riehuvat rikolliset ryhmittymät eivät täytä katujengien eurooppalaista määritelmää. Taponen kommentoi asiaa Iltalehden torstaina julkaisemassa haastattelussa.

– Ongelman myöntämisen ja korjausehdotusten sijaan Taponen keskittyy hiustenhalkomiseen samalla, kun katuväkivalta ja ryöstely ovat jokapäiväisiä ongelmia kaupunkiemme kaduilla. Suomi on ajautunut tielle kohti ruotsalaista arkea, jossa maan sisällä on ammuskeluista ja väkivallasta tunnettuja, pääosin maahanmuuttajataustaisista asukkaista koostuvia rinnakkaisyhteiskuntia, joihin viranomaisilla ei ole otetta, perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen moittii.

– Vaikka Suomi ei ole vielä ajanut vasemmalta kaistalta suoraan päin puuta, monet suomalaiset pelkäävät jo nyt kulkea ulkona väkivaltaisten jengien pelossa, eikä ylikomisario Taposen vähättelevä asenne ja katujengien olemassaolosta väittely ainakaan paranna kenenkään turvallisuudentunnetta saatikka tuo ongelmaan ratkaisuehdotuksia. Jopa vihreät ovat heränneet katujengien olemassaoloon, joten luulisi Taposenkin vihdoin uskaltavan myöntää ongelman olemassaolon.

Eri linjoilla poliisihallinnon kanssa

Taposen erikoinen twiittailu virallisella virkatilillään ja katujengin määritelmästä kiistely on herättänyt ihmetystä useaan otteeseen. Erityisesti ihmettely koskee Taposen tapaa twiittailla virkatilillään omia mielipiteitään, vaikka tili rinnastetaan poliisin viralliseksi tiedotus- ja tiedonantokanavaksi. Monella poliisilla on virallisen työtilin lisäksi oma henkilökohtainen tili, joissa he jakavat omia henkilökohtaisia mielipiteitään, mutta Taponen esittää omia mielipiteitään ja tulkintojaan virkatilinsä kautta.

Tämä aiheuttaa tulkintaongelmia, koska lukija ei voi tietää, onko Taposen twiitti vain hänen henkilökohtainen mielipiteensä vai poliisin virallinen tieto, tulkinta tai kannanotto. Tällä hetkellä Taponen vaikuttaa myös olevan eri linjoilla oman esimiehensä ylikomisario Heikki Porolan kanssa katujengien olemassaolosta. Porola vahvisti Seiskalle, että Suomessa on katujengejä, ja kyseistä terminologiaa käytetään läpi koko poliisihallinnon – Taposta lukuun ottamatta.

Pitääkö Ruotsin tilannetta tavoiteltavana?

– Toimiiko ylikomisario Taponen vastoin työnantajansa linjaa kiistäessään katujengien olemassaolon? Jopa lähde, johon Taponen Twitterissä perustaa omituiset väitteensä, osoittaa itse asiassa ne vääriksi. Perehdyin asiakirjaan, ja siinä todetaan, että katujengeillä on usein nimi ja ne hengailevat kaduilla, mutta siinä ei väitetä, että ollakseen katujengi ryhmän täytyy pitää tiettyä aluetta hallussaan.

– Herääkin kysymys, onko Taposen mielestä Ruotsin tilanne, jossa rikollisjärjestöt kasvavat niin vahvoiksi, että pystyvät kontrolloimaan tiettyjä alueita ja estämään viranomaisten toiminnan siellä, jotenkin tavoiteltava, jos hänen mielestään muuten kyseessä ei ole oikea katujengi, Antikainen ihmettelee.

Suomen Uutiset