

Helsingin poliisin ylikomisario Jari Taponen jälleen otsikoissa – vähättelee katujengiongelmaa Twitterissä virkatilillään
Toistuvasti somekohujen keskiöön päätynyt Helsingin poliisin ylikomisario Jari Taponen on jälleen otsikoissa. Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen ihmettelee, toimiiko Taponen vastoin työnantajansa linjaa kiistäessään katujengien olemassaolon.
Aiemmin ylikomisario Jari Taponen on muun muassa vaatinut, että Suomeen saapuneita turvapaikanhakijoita, jotka ovat paljastuneet radikalisoituneiksi, pitäisi laittaa suomalaisiin kouluihin. Nyt Taponen kiistää edelleen katujengien olemassaolon vastoin muiden poliisien näkemyksiä.
Jopa vihreät heränneet, Taponen ei
Taposen perusteluiden mukaan maamme kaduilla riehuvat rikolliset ryhmittymät eivät täytä katujengien eurooppalaista määritelmää. Taponen kommentoi asiaa Iltalehden torstaina julkaisemassa haastattelussa.
– Ongelman myöntämisen ja korjausehdotusten sijaan Taponen keskittyy hiustenhalkomiseen samalla, kun katuväkivalta ja ryöstely ovat jokapäiväisiä ongelmia kaupunkiemme kaduilla. Suomi on ajautunut tielle kohti ruotsalaista arkea, jossa maan sisällä on ammuskeluista ja väkivallasta tunnettuja, pääosin maahanmuuttajataustaisista asukkaista koostuvia rinnakkaisyhteiskuntia, joihin viranomaisilla ei ole otetta, perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen moittii.
– Vaikka Suomi ei ole vielä ajanut vasemmalta kaistalta suoraan päin puuta, monet suomalaiset pelkäävät jo nyt kulkea ulkona väkivaltaisten jengien pelossa, eikä ylikomisario Taposen vähättelevä asenne ja katujengien olemassaolosta väittely ainakaan paranna kenenkään turvallisuudentunnetta saatikka tuo ongelmaan ratkaisuehdotuksia. Jopa vihreät ovat heränneet katujengien olemassaoloon, joten luulisi Taposenkin vihdoin uskaltavan myöntää ongelman olemassaolon.
Eilen julkaistun @Sisaministerio julkaisun mukaan suomalaisten turvallisuuden tunne on lisääntynyt!
Lokakuussa tehdyssä kyselyssä 83% vastaajista koki elämänsä turvalliseksi. Viime vuonna luku oli 69% ja tänä keväänä 73%.
Vaikka huoliakin on, kokonaisuudessaan suunta on hyvä✌️ https://t.co/uTkVnbSYYN
— Jari Taponen (@JariTaponen) November 25, 2022
Eri linjoilla poliisihallinnon kanssa
Taposen erikoinen twiittailu virallisella virkatilillään ja katujengin määritelmästä kiistely on herättänyt ihmetystä useaan otteeseen. Erityisesti ihmettely koskee Taposen tapaa twiittailla virkatilillään omia mielipiteitään, vaikka tili rinnastetaan poliisin viralliseksi tiedotus- ja tiedonantokanavaksi. Monella poliisilla on virallisen työtilin lisäksi oma henkilökohtainen tili, joissa he jakavat omia henkilökohtaisia mielipiteitään, mutta Taponen esittää omia mielipiteitään ja tulkintojaan virkatilinsä kautta.
Tämä aiheuttaa tulkintaongelmia, koska lukija ei voi tietää, onko Taposen twiitti vain hänen henkilökohtainen mielipiteensä vai poliisin virallinen tieto, tulkinta tai kannanotto. Tällä hetkellä Taponen vaikuttaa myös olevan eri linjoilla oman esimiehensä ylikomisario Heikki Porolan kanssa katujengien olemassaolosta. Porola vahvisti Seiskalle, että Suomessa on katujengejä, ja kyseistä terminologiaa käytetään läpi koko poliisihallinnon – Taposta lukuun ottamatta.
Pitääkö Ruotsin tilannetta tavoiteltavana?
– Toimiiko ylikomisario Taponen vastoin työnantajansa linjaa kiistäessään katujengien olemassaolon? Jopa lähde, johon Taponen Twitterissä perustaa omituiset väitteensä, osoittaa itse asiassa ne vääriksi. Perehdyin asiakirjaan, ja siinä todetaan, että katujengeillä on usein nimi ja ne hengailevat kaduilla, mutta siinä ei väitetä, että ollakseen katujengi ryhmän täytyy pitää tiettyä aluetta hallussaan.
– Herääkin kysymys, onko Taposen mielestä Ruotsin tilanne, jossa rikollisjärjestöt kasvavat niin vahvoiksi, että pystyvät kontrolloimaan tiettyjä alueita ja estämään viranomaisten toiminnan siellä, jotenkin tavoiteltava, jos hänen mielestään muuten kyseessä ei ole oikea katujengi, Antikainen ihmettelee.
Suomen Uutiset
Artikkeliin liittyvät aiheet
- Heikki Porola poliisihallinto katujengit Ruotsin tie rinnakkaisyhteiskunta katuväkivalta ryöstely Helsingin poliisi Iltalehti Jari Taponen Sanna Antikainen Twitter Turvapaikanhakijat Poliisi
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Tilannekuva haltuun: Humanitaarinen maahanmuutto täytyy viimeistään nyt tunnistaa keskeisimmäksi jengirikollisuuden ja jengiytymisen syyksi

Nettipoliisi Taposelta erikoinen selitys kiihkouskovaisten muslimien väkivaltaisuuksiin

Ylikomisario Taponen: ”Helsingissä ei vieläkään ole katujengejä” – kollegat täysin eri mieltä

Jari Taposelle kultainen mitali Helsingin hyväksi tehdystä työstä, Jani Mäkelä tylyttää: ”Parodiaviikot jatkuvat, naurettavaa hölmöilyä”

Ruotsidemokraatit: Selvittäkää näpistykset, niin jengimurhatkin lähtevät laskuun

Katuväkivalta ja jengirikollisuus pitkälti seurausta maahanmuutosta – perussuomalaiset esittää listan toimia ilmiön kitkemiseksi: ”Vakaviin rikoksiin syyllistyneet ulos maasta”

Poliisi peruuttelee kohuohjettaan: Nuorten on sittenkin turvallista liikkua yksin jopa juna-asemilla

Ylikomisario Taponen pakeni Twitteristä – huomautus harhaanjohtavien tietojen levittämisestä oli liikaa
Viikon suosituimmat

Teemu Keskisarjan kolumni: Niin mikä salaliittoteoria, ministeri Adlercreutz?

Antikainen: Demarikansanedustajan satuilema arkipyhäväite täysin tuulesta temmattu
Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen ihmettelee SDP:n kansanedustaja Timo Suhosen väitettä, jonka mukaan perussuomalaiset haluaisivat poistaa arkipyhät yrittäjäjärjestön ehdotuksen mukaisesti.

Vigelius SDP:n Nurmisen yt-aikeista: Tätäkö tarkoitti, että kaiken voi tehdä reilummin?
Tampereen kaupunginhallitukselle esitetään yt-neuvottelujen aloittamista vähintään 10 miljoonan euron säästöjen saavuttamiseksi. Säästöjä tehdään kaikilla palvelualueilla. Perussuomalaisten kansanedustajan, Tampereen kaupunginvaltuutettu Joakim Vigeliuksen mielestä päätökset osoittavat, mitä SDP:n vaalilupaus "kaiken voi tehdä reilummin" todella tarkoittaa.

Perussuomalaisten varapuheenjohtaja Teemu Keskisarja SuomiAreenassa: SDP jakaisi äänestäjille ja someseuraajille ei-kenenkään velkamiljardeja, joita ei ole olemassakaan
MTV:n ja Porin kaupungin SuomiAreenan Raatihuoneenpuiston lavalla kohtasivat keskiviikkoiltana puolueiden puheenjohtajiston vaikuttajat, ja melko ennalta-arvattavasti puoluepomoilta kysyttiin kantoja talouden sopeutuksiin ja lisäsäästöihin lähitulevaisuudessa.

PS-ministeriryhmän tiedotustilaisuus klo 15.30 alkaen (suora lähetys)

Jussi Halla-aho: Kehitysavun tehtävä on ollut ostaa itsellemme hyvää omaatuntoa
Länsimainen ja suomalainen ihminen kantaa ilmeisen ikuista syyllisyyden taakkaa. Ainakin wokeväen mielestä. Olemme syyllisiä siihen, mitä samanväriset ihmiset ovat tehneet missä päin maailmaa hyvänsä aikakauteen katsomatta. Jussi Halla-ahon mielestä tämä on ”vähän kummallista ajattelua”.

Arabitaustaiset perheklaanit hallitsevat suurta osaa saksalaisesta rikollisuudesta
Aikoinaan Libanonista Saksaan turvapaikanhakijoina saapuneet arabitaustaiset klaanit tekevät huomattavan osan Saksan rikoksista. Saalista kerätään etenkin huumekaupalla, ryöstöillä, suojelurahalla ja kiristyksellä. Klaanin jäseniä yhdistävät ehdoton lojaalisuus omia perheenjäseniä ja sukulaisia kohtaan, perinteiset arvokoodit ja oma oikeuskäsitys. Tutkijat muistuttavat, että kaikki perheklaanien jäsenet eivät ole rikollisia.

Nato tunnusti laittoman maahantulon merkittäväksi uhaksi kansalliselle turvallisuudelle
Nato teki Haagin huippukokouksessaan päätöksen, että rajaturvallisuuteen liittyvät kulut voidaan jatkossa laskea mukaan jäsenmaiden viiden prosentin puolustusmenotavoitteeseen. Tämä on suuri helpotus niille Nato-maille, joilla on yhteistä rajaa Venäjän kanssa tai joihin muuten kohdistuu paljon laitonta maahantuloa. Myös kumivenepakolaisten kanssa ongelmissa oleva Britannia iloitsee uudesta linjauksesta.

Suomen Akatemia teki sen taas! 750 000 euron jättipotin kuittasi tällä kertaa kynsisalonkitutkimus: feminismin ja rodullistamisen manikyyritutkimusta
Suomen Akatemian myöntämä yli 750 000 euron rahoitus Helsingin yliopiston tutkimukselle "Intiimi manikyyri: femininisoitu työ, (itse-)hoiva ja rodullistetut kohtaamiset kynsistudioissa" on hämmentänyt sosiaalisessa mediassa. Keskustelijat ovat ilmaisseet epäuskoaan julkista rahankäyttöä ja tiedepolitiikkaa kohtaan. Päivystävät kriitikoiden kriitikot kuten ekonomisti Heikki Pursiainen puolestaan piikittelivät muita keskustelijoita kuten Wille Rydmania jopa henkilökohtaisuuksiin asti. Pursiainen puhui kohututkimuksesta ylistävämpään sävyyn. Suomen Akatemian erikoiset rahoituspäätökset hämmentävät ihmisiä vuodesta toiseen. Ilmiö liittyy laajempaan keskusteluun tieteen politisoitumisesta ja tiederahoituksen kanavoitumisesta ideologisesti värittyneisiin hankkeisiin.

SU-Show #16: Suomessa on sananvapaus, mutta islamin arvostelija joutuu usein yhä vaientamisyritysten kohteeksi – onko suomalaisista tullut kulttuurisesti alistettu kansa?
Suomen Uutiset Show'n studiossa on tarjolla tällä kertaa suoraa puhetta sananvapauden todellisesta tilasta, kulttuurisesta alistamisesta sekä syistä ilmiön taustalla. Ajankohtaista aihetta pöyhivät Yhdysvaltojen historian ja kirkkohistorian dosentti, professori ja tutkija Markku Ruotsila sekä kansanedustaja Kaisa Garedew.