Poliisin ohje, etteivät nuoret liikkuisi yksin edes päiväsaikaan juna-asemilla tai liikenneasemilla herätti ihmisten huomiota. Monet kysyivät, onko tilanne Suomessa tosiaan jo näin paha. Nyt Itä-Uudenmaan poliisi peruuttelee kohulausuntoaan ja kieltäytyy kommentoimasta tilannetta tarkemmin. Se on kuitenkin selvää, että nuoriin kohdistuvia ryöstöjä tapahtuu paljon, ja vain harvat niistä pääsevät lehtien otsikoihin.

Eilen useissa Keskisuomalainen-konsernin lehdissä julkaistussa artikkelissa käsiteltiin ryöstörikosten suurta kasvua Itä-Uudenmaan poliisilaitoksen alueella. Rikoskomisario Marko Särkkä kertoi, että nuoriin kohdistuvissa ryöstöissä tyypillinen tekotapa on sellainen, että isompi joukko saartaa uhrin. Ryöstö voi olla käynnissä keskellä kirkasta päivää, eivätkä ohikulkijat välttämättä huomaa mitään.

Rikoskomisario Särkkä ohjeisti, että ryöstön uhriksi joutuneen nuoren on viisainta luovuttaa omaisuus ja sen jälkeen hakeutua turvallisen aikuisen luo. Tahatonkin provosointi voi johtaa siihen, että ryöstäjät ehtivät ”tuikata” uhria ennen kuin tämä pääsee karkuun.

Ei yksin asemilla edes päiväsaikaan

Keski-Uusimaa-lehden jutussa rikoskomisario Särkkä ohjeisti, ”etteivät nuoret liikkuisi yksin edes päiväsaikaan juna-asemilla tai liikenneasemilla vaan mukana olisi kaveri tai kavereita”. Tämä herätti monien lukijoiden huomion. Sosiaalisessa mediassa ihmeteltiin, että näinkö pahaksi tilanne on Suomessa jo tosiaankin mennyt.

Artikkelin mukaan ryöstörikosten määrä on kovassa nousussa. Itä-Uudenmaan poliisilaitoksen alueella kirjattiin vuonna 2021 kaikkiaan 160 ryöstöä. Viime vuonna ryöstöjä oli 286. Kuluvan vuoden ensimmäisellä neljänneksellä ryöstöjä on kirjattu jo 77. Luvuissa ovat mukana niin aikuisten kuin alaikäisten tekemät rikokset. Itä-Uudellamaalla ryöstöjä tapahtuu erityisesti Keravalla ja Järvenpäässä.

Poliisi peruuttelee sanomisiaan

Suomen Uutisten toimittaja otti yhteyttä rikoskomisario Särkkään kysyäkseen lisätietoja siitä, onko tällaisia ryöstöjä tekeviä nuorisoporukoita paljonkin ja mikä on epäiltyjen etninen tausta. Rikoskomisario Marko Särkkä ei halunnut kommentoida yksityiskohtaisia kysymyksiä vaan viittasi Itä-Uudenmaan poliisin virallisen Twitter-tilin tänään julkaisemaan viestiketjuun, jossa Särkän eilisessä haastattelussa antamia ohjeita ”peruuteltiin”.

Enää tilanne ei olekaan niin vakava, etteivät nuoret voisi liikkua yksin edes päiväsaikaan juna-asemilla tai liikenneasemilla. Poliisi on vain yleisellä tasolla huolissaan, kertoo Itä-Uudenmaan poliisin virallinen Twitter-tili.

– Poliisi on yleisellä tasolla huolissaan nuorten välillä tapahtuvista väkivaltarikoksista. Suurin osa nuorista ei kuitenkaan koskaan tee rikoksia tai joudu rikosten uhreiksi.

– Nuorten on turvallista liikkua alueellamme yksin tai yhdessä – poliisin tehtävä on turvata kaikkien arkea ja otamme tehtävän tosissamme.

– Nuorten välisiin rikoksiin liittyvät usein päihteet, velka-asiat ja huumausaineet. Pääsääntöisesti poliisilaitoksemme alue on turvallinen paikka elää ja olla, mutta nuorten kanssa on hyvä käydä keskustelua tilanteesta.

Kengät viedään jaloista bussissa

Viimeisin nuoriin liittyvä ryöstörikos, josta poliisi on tiedottanut oli Vantaan Rajakylässä sunnuntaina 21.5 iltapäivällä tapahtunut vakava väkivallanteko, jossa uhria oli puukotettu rintakehän alueelle sekä potkittu ja lyöty päähän. Tekoa tutkitaan rikosnimikkeillä tapon yritys sekä törkeän ryöstön yritys. Teosta epäillään kahta henkilöä, joista toinen on alaikäinen.

Nuoriin kohdistuvia rikoksia tapahtuu kaikkialla pääkaupunkiseudulla. Toukokuun viimeisenä viikonloppuna Espoossa tapahtui ryöstö, jossa kuudesluokkalaisilta pojilta ryöstettiin muotivaatteita keskellä päivää bussissa. MTV Uutisten mukaan poliisi tutkii useampaa nuorten tekemää ryöstöä Espoossa samalta viikonlopulta. Kyse voi olla samoista tekijöistä.

Helsinkiläisäiti kertoo, että hänen 12-vuotiaalta pojaltaan varastettiin kengät jaloista kesken bussi­matkan, uutisoi Helsingin Sanomat. Äiti kysyy, olemmeko pian tilanteessa, jossa lapset eivät enää uskalla lainkaan käyttää merkkivaatteita julkisilla paikoilla.

SUOMEN UUTISET