Vihervasemmistopuolueet, kokoomus ja keskusta ovat seuraavallakin eduskuntakaudella valmiita jatkamaan hyysäämistä, paapomista ja kotouttamista vastauksena Suomen kaupunkeja piinaavaan maahanmuuttajajengien väkivaltarikollisuuteen. Ylen puoluejohtajien vaalitentissä perussuomalaisten Riikka Purra huomautti kollegoilleen, että kotouttamiseen on jo nyt käytetty valtavasti aikaa ja rahaa, mutta tuloksia ei ole tullut.

Seuraavan eduskunnan tehtäväksi jää pohtia uusia keinoja, miten Suomen suuria kaupunkeja piinaava katuväkivalta ja jengirikollisuus saadaan loppumaan.

Kyseessä on nimenomaan haitallisesta maahanmuutosta johtuva ongelma, sillä keskusrikospoliisin mukaan lähes kaikki tähän asti tunnistetut katujengiläiset ovat maahanmuuttajataustaisia.

Ruotsin tiellä ollaan jo

Perussuomalaiset on jo aiemmin esittänyt keinoja tilanteeseen puuttumiseksi tuoreissa maahanmuuttopoliittisessa ja kriminaalipoliittisessa ohjelmissaan.

Perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purra vertasi Ylen puoluejohtajien vaalitentissä Suomen nykytilannetta Ruotsiin, jossa maahanmuuttajagetoissa jo pommit räjähtelevät ja autot palavat.

– Ruotsin ilmiöt ovat jo Suomessa, hieman pienemmässä mittakaavassa. Tilanteeseen ei auta holhoava politiikka tai rahan kaataminen kotouttamistoimiin, vaan ensinnäkin maahanmuuttopolitiikkaa on kiristettävä huomattavasti, jotta lisää ongelmia ei enää tule.

Vihreät tarjoaisi mielenterveyspalveluja

Perussuomalaiset haluaa lopettaa haitallisen maahanmuuton kokonaan. Perussuomalaiset myös muun muassa vaatii vakavista rikoksista tuomittavien rangaistusten koventamista ja vaarallisten vankien vapautumisen estämistä.

Vanhat puolueet, etenkin vihervasemmistopuolueet, sen sijaan jatkaisivat mieluummin vanhalla linjalla, jossa maahanmuuttajarikollisiin kohdistetaan pääasiassa pehmeitä keinoja kuten erilaisia kotouttamistoimia ja terapiapalveluja.

Vihreiden Maria Ohisalon mielestä jengirikollisuuteen voidaan puuttua ennaltaehkäisevästi, ottamalla koppia nuorista ennen kuin he päätyvät rikollisiksi. Täsmentämättä kuitenkin jäi, miten kopin ottaminen tapahtuu. Ohisalo myös arveli, että osa jengirikollisista olisi mielenterveyspalvelujen tarpeessa.

Vasemmisto lisäisi ”uskoa mahdollisuuksiin”

Vasemmistoliiton Li Andersson arveli, että maahanmuuttajarikollisuuteen auttaisi nuorisotyö ja uskon lisääminen omiin mahdollisuuksiin. Andersson totesi, että osallisuuden kokemuksen puuttuminen johtaa jengirikollisuuteen.

Myös pääministeri Sanna Marinin mielestä maahanmuuttajataustaisten jengien rikollisuus voitaisiin estää ”ennaltaehkäisevillä toimilla”.

Kokoomuksen Petteri Orpo mainitsi, että poliiseja tarvitaan lisää, mutta hänenkin mielestään ilmiöön auttaisi lähinnä parempi kotouttaminen.

Jengirikolliset pitkälti toisen polven maahanmuuttajia

Purra huomautti puoluejohtajakollegoilleen, että kotouttamiseen on jo nyt käytetty valtavasti aikaa ja rahaa, mutta tulokset ovat olleet huonoja.

Vielä viime tekonaan hallitus toi muutama viikko sitten eduskuntaan uuden maahanmuuttajien kotoutumislain. Kotoutumislakia voisi kutsua myös hyysäämis- ja paapomislaiksi, sillä laissa on 101 pykälää, joista yksikään ei velvoita maahanmuuttajaa itseään tekemään yhtään mitään oman kotoutumisensa eteen.

Purra huomauttikin, että jengirikolliset ovat pääasiassa toisen polven maahanmuuttajia.

– Eli kotouttaminen on jo lähtökohtaisesti mennyt pahasti pieleen, vaikka tässä maassa kotouttamiseen on käytetty suuria summia rahaa, ja positiivisen syrjinnän perusteella on jaettu lisäresursseja.

SUOMEN UUTISET