Iltalehdessä on tällä viikolla uutisoitu lukuisista väkivallanteoista ja ryöstöistä, joiden tekijöinä ja uhreina ovat lapset. Perussuomalaisten 1. ja 2. varapuheenjohtajien Leena Meren ja Mauri Peltokankaan mukaan kysymys on keskeisesti epäonnistuneesta maahanmuuttopolitiikasta, jonka hintaa lapsemme nyt joutuvat maksamaan.

Keskiviikkona Iltalehti uutisoi Oulussa tapahtuneesta puukotuksesta, jossa alle 10-vuotias puukotti toista alle 10-vuotiasta kasvoihin. Samoin Oulussa kymmenen hengen nuorisojoukko ryösti väkivaltaisesti kaksi alaikäistä vieden näiltä muun muassa vaatteita päältä.

Helsingin Vesalan koulussa tapahtui kotitalouden tunnilla puukotus, jonka osapuolet olivat 13-vuotiaita. Lehdessä kerrottiin myös Itä-Uudenmaan poliisin saaneen valmiiksi esitutkinnan viime vuonna tapahtuneesta rikoksesta, jossa 13-vuotias isoveli puukotti viisivuotiasta pikkusiskoaan.

– Ilmiö kertoo ennen kaikkea siitä, että Suomi on aikaisempaa turvattomampi ja vaarallisempi maa erityisesti lapsille ja nuorille. Täysin järjettömiä pahoinpitelyjä tapahtuu jatkuvasti. Ongelmiin tulisi reagoida tiukasti maahanmuutto- ja kriminaalipolitiikkaa kiristämällä, toteaa perussuomalaisten 1. varapuheenjohtaja Leena Meri.

Suomi on Ruotsin tiellä

Yleisemmällä tasolla poliisikin on kertonut katu- ja jengirikollisuuden olevan pääasiassa maahanmuuttajataustaisten täysi-ikäisten käsissä, mutta jengit vetävät puoleensa myös rikollista elämäntapaa ihannoivia alaikäisiä nuoria. Meren mukaan kysymys on keskeisesti epäonnistuneesta maahanmuuttopolitiikasta.

– Suomessa on vuosia lapattu koko ajan enemmän rahaa kotoutumiseen ja maahanmuuttajien palveluihin, ja siltikin nykytilanne on se, että poliisinkin mukaan ollaan Ruotsin tiellä. Kyse on epäonnistuneesta humanitäärisestä maahanmuutosta Pohjois-Afrikan ja Lähi-idän maista. Perussuomalaiset katsoo, että tällainen maahanmuutto tulee lopettaa, Meri sanoo.

Opettajien auktoriteetti palautettava

Ensisijainen vastuu lastensa kasvattamisesta ja valvonnasta kuuluu vanhemmille. Myös kouluilla on oltava riittävät työkalut ongelmiin puuttumiseksi, ja tähän ei nykyään pystytä. Siksi perussuomalaiset katsoo, että opettajien auktoriteetti ja järjestys on palautettava koululuokkiin.

– Häiritsevästi käyttäytyvät lapset pitää voida siirtää omiin erityisryhmiinsä, jotta muut lapset saavat opiskelurauhan, Meri toteaa.

Pakkokeinojen käytön mahdollisuutta laajennettava

Perussuomalaiset on vaatinut myös rangaistusten kiristämistä henkeen ja terveyteen kohdistuvien rikosten osalta. Alaikäisten tekemiin rikoksiin on pystyttävä reagoimaan tehokkaasti. Perussuomalaiset on ehdottanut rikosoikeudellisen vastuuikärajan alentamista esimerkiksi 14 vuoteen.

– Joka tapauksessa pakkokeinojen käytön mahdollisuuksia alaikäisiin pitää laajentaa, sillä poliisi on tuonut julkisuudessa esiin ongelman, että nuorten tekemien rikosten selvittämistä hankaloittaa se, että kaikkia pakkokeinoja (mm. pidättäminen, matkustuskielto) ei voida käyttää samaan tapaan kuin yli 15-vuotiaiden kohdalla. Samassa rikosvyyhdissä voi olla eri-ikäisiä, ja pakkokeinoja tulisi voida käyttää heihin kaikkiin rikoksen selvittämiseksi, Meri kertoo.

Laajamittaisesta maahanmuutosta seuraa ongelmia

Muut Pohjoismaat, ennen kaikkea Ruotsi ja Tanska, ovat jo kiristäneet tai kiristämässä maahanmuuttopolitiikkaansa. Laajamittaisesta maahanmuutosta on seurannut vakavia ongelmia kaikkialla Euroopassa, ja Suomen tilanne etenee kohti samoja ongelmia.

– Kun saamme maahanmuutto- ja kriminaalipolitiikan järkeistettyä, jää meille resursseja tukea apua tarvitsevia lapsia ja nuoria nykyistä paremmin esimerkiksi matalan kynnyksen mielenterveys- ja päihdepalveluiden avulla, Meri uskoo.

Jyrkkä käännös maahanmuuttopolitiikkaan

Myös perussuomalaisten 2. varapuheenjohtaja Mauri Peltokangas näkee, että ilmiössä on kyse vain ja ainoastaan täysin epäonnistuneesta maahanmuuttopolitiikasta. Kun tällaisia järkyttäviä uutisia saa lukea toinen toisensa perästä saman päivän ja viikon aikana, on se Peltokankaan mielestä selvä viesti siitä, että jossain on menty metsään ja pahasti.

– Tässä kohtaa on nostettava kissa pöydälle ja alettava puhua asioista niiden oikeilla nimillä. Perussuomalaiset on puhunut kautta aikojen siitä, että jossain kohtaa tilanne eskaloituu, kuten nyt näyttää käyneen. Kyllä nyt täytyy tehdä jyrkkä käännös maahanmuuttopolitiikkaan, Peltokangas vaatii.

Hyysääminen pitää lopettaa

Myös koulutuspolitiikkaan on kiinnitettävä huomiota ja pidettävä huolta siitä, että lapset ja nuoret eivät putoa kyydistä. Peltokangas kuitenkin korostaa, että tässä tilanteessa kysymys on aivan jostain muusta kuin suomalaisten koulunkäynnistä. Peltokangas vaatii viranomaisia ja hallitusta tarttumaan asiaan kovalla kädellä.

– Kaikenlainen hyysääminen pitää lopettaa, ja tulevaisuudessa asiaan tarttuminen kovalla kädellä on mahdollistettava lainsäädännöllisestikin koventamalla rangaistusasteikkoa väkivaltatilanteissa. Eihän sellainen sovi, että juniorit alkavat toisiaan puukottamaan ja sitten 90 sosiaalihenkilöä paapoo ja voivottelee siinä vieressä. Tällaisissa tapauksissa täytyy olla kovat sanktiot, Peltokangas jyrähtää.

Maahanmuuttopolitiikka on epäonnistunut

Lasten ja nuorten käyttäytymisessä kaikki lähtee kasvatuksesta. Peltokangas vaatii, että kasvatusta on pystyttävä vaatimaan myös Suomeen saapuvilta, jotta heidänkin nuorensa oppivat käyttäytymään kunnolla. Tänä päivänä näkee sosiaalisessa mediassa lähes päivittäin videoita, joissa ulkomaalaistaustaiset nuoret varastavat vaatteita ja hakkaavat välitunneilla muita koulun oppilaita.

– Tällainen peli ei vetele. Sellaiset nuoret on saatava ulos koululaitoksesta välittömästi, se on minun jyrkkä mielipiteeni. Ensin tullaan tänne elämään yhteiskunnan varoilla ja sitten käyttäydytään tuolla tavalla. Ei muuta kuin koko sakki junaan ja pihalle täältä. Tämä on huolestuttava kulttuurin muutos, joka johtuu vain ja ainoastaan siitä, että Suomen maahanmuuttopolitiikka on epäonnistunut täydellisesti, Peltokangas sanoo.

Suomen Uutiset