Viime viikolla perussuomalaiset esitti toimenpidelistan suomalaisen peruskoulun ja ammatillisen koulutuksen korjaamiseksi – ja heti perään Yleisradio julkaisi paheksuntaa herättäneen koulukoneen jonka jälkeen käynnistyi avoin ja suora kansalaiskeskustelu suomalaisten koulujen ongelmista.

Perussuomalaiset julkaisi viime viikolla perussuomalaisten koulutuspoliittiseen ohjelmaan perustuvia näkökulmia suomalaisen peruskoulun ja ammatillisen koulutuksen korjaamiseksi.

Samaan aikaan keskustelu suomalaisesta koulusta ja sen ongelmista on kasvanut voimakkaasti. Perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purra pitää kansalaiskeskustelua pelkästään hyvänä asiana.

– Koulujen tilanne, eriytymisen ja polarisaation kasvu, oppimistulosten heikkeneminen, opettajien uupumus, turvallisuusongelmat, rajojen puute – kaikista näistä perussuomalaiset ovat puhuneet jo kauan, ja viimein ne pääsevät kunnolla esille.

Kokoomus ja hallitus piilottelevat ongelmia

Perussuomalaisten toimenpidelistauksen jälkeen – viime viikolla – Yleisradion koulukoneen julkaisu sai valtavat mittasuhteet, etenkin tietojen julkaisemisen vastustuksen suunnasta. Voidaan lähes todeta, että ensi kertaa näiden vuosikymmenten aikana koulujen ongelmista puhutaan näin avoimesti ja suoraan.

Koulukoneesta näkee kaikkien Suomen peruskoulujen päättötodistuksen keskiarvon, oppilaaksiottoalueen palkkatulojen mediaanin, korkeakoulutettujen osuuden, työllisyysasteen ja S2-oppilaiden määrän. S2-oppilas tarkoittaa maahanmuuttajataustaista koululaista, joka opiskelee suomea toisena kielenään.

– Vasemmiston hyssyttelyn ja ongelmien piilottamisen tietenkin ymmärtää, mutta se, että samaa on vaadittu keskustasta ja kokoomuksesta, kertoo, miten hukassa Suomi maahanmuuton todellisuuden kanssa on. Siis jo nyt. Samaan aikaan muut puolueet ja monet yhteiskunnan näkyvät tahot vaativat samaa lisää. Jopa 50 000 uutta tulijaa vuodessa, Purra sanoo.

Pelkkä raha ei korjaa tilannetta

Purra kysyy, miltä tilanne kouluissa näyttää tulevaisuudessa, jos vanhojen puolueiden maahanmuuttounelmat toteutuvat.

– Kuka uskaltaa pohtia, mikä on tilanne Suomen kouluissa kymmenen vuoden kuluttua, 500 000 uuden tulijan jälkeen? Raha ei näitä ongelmia enää korjaa. On uskallettava puhaltaa peli poikki.

– Perussuomalaiset ei puhu maahanmuutosta siksi, että haluamme puhua maahanmuutosta. Puhumme siitä siksi, että tietynlainen maahanmuutto – se, mitä me ylivoimaisesti eniten vastaanotamme – vaikuttaa Suomen julkiseen talouteen, kouluihin, terveydenhuoltoon, sosiaali- ja vammaispalveluihin, turvallisuuteen, luottamukseen ja niin edelleen, koko yhteiskuntaan.

SUOMEN UUTISET