Lapsen ensimmäinen hairahdus on usein myymälävarkaus ja se voi olla portti vakavaan rikollisuuteen. Katkaisemalla kierre alkuunsa nuori ei koskaan päädy rikollisjengiin. Poliisin on muutettava toimintatapojaan ja selvitettävä myös pikkurikoksia, vaativat ruotsidemokraatit.

Vuodesta 2022 on jälleen tulossa jengiampumisten uusi synkeä ennätysvuosi. Marraskuun puoliväliin mennessä Ruotsissa oli ammuttu hengiltä 57 ihmistä. Loukkaantuneita on 98 ja ampumistapausten kokonaismäärä 360.

Poliisi ei ole onnistunut kääntämään kehityksen suuntaa – taloudellisista ja oikeudellisista lisäresursseista huolimatta. Poliisi on nyt suurten haasteiden edessä pystyäkseen täyttämään sille asetetut tehtävät.

Tähän tarvitaan toki yhä lisää taloudellisia ja lainsäädäntöön liittyviä panostuksia. Mutta ruotsidemokraattien mielestä vikaa on myös poliisihallinnon asenteissa sekä johtamiskulttuurissa. Strategista ja operatiivista poliisityötä ei analysoida ja arvioida niin kuin pitäisi.

Pikkurikosten tutkinnassa puutteita

Sosialidemokraattien johtama hallitus epäonnistui poliisihallinnon ohjeistamisessa. Painopiste on ollut poliisien määrän lisäämisessä, ja johtamisen laatu sekä kontrolli ovat päässeet unohtumaan. Näin kirjoittavat Ruotsin valtiopäivien lakivaliokunnan puheenjohtaja Richard Jomshof sekä ruotsidemokraattien poliisiasiantuntija Katja Nyberg Expressenin mielipidesivulla.

Eräs poliisin epäonnistumisista on ollut estää nuoria joutumasta rikoskierteeseen ja sitä kautta jengien helpoksi saaliiksi. Myymälävarkaus on monen ammattilaisen ensimmäinen rikos ja niitä poliisi ei tutki riittävällä tarmolla. Puuttumiskynnystä on laskettava.

– Jos vanhemmat eivät ole hereillä, yhteiskunta reagoi vasta perillisen ollessa 15-vuotias ja silloin on jo usein erittäin vaikeata puuttua nuoren rikolliseen käyttäytymiseen.

Nuoret oppivat nopeasti

Ruotsidemokraattien mielestä jokainen näpistelyllä aloittaneen tekemä rikos on vakava epäonnistuminen. Nuoret oppivat nopeasti, ettei myymälävarkauksilla ole seurauksia, koska niiden tutkiminen ei ole poliisin tärkeysjärjestyksessä kovinkaan korkealla.

Ruotsidemokraatit vaativat, että poliisi muuttaa nyt toimintatapojaan siten, että lapset ja nuoret pienestä pitäen ymmärtävät tekojensa seuraukset.

– Jos yhteiskunta aikoo tosissaan lopettaa nuorten rekrytoimisen rikollisjengeihin, on myymälävarkauksiin puuttumisella perustavanlaatuinen merkitys.

SUOMEN UUTISET