Ruotsin uusi hallitus on valmis ja se saa sinettinsä ensi viikon alussa. Moderaatit ottivat lusikan kauniiseen käteen ja hallitusohjelma on kuin ruotsidemokraattien märkä uni. Rikollisuuden riivaama maa saa viimein uuden suunnan.

Ulf Kristerssonin oikeistohallituksessa istuvat moderaattien lisäksi kristillisdemokraatit sekä liberaalit. Valtiopäivät äänestää uudesta pääministeristä ensi maanantaina. Vaalitulos ja nyt aikaansaatu hallitusratkaisu takaavat Kristerssonille pääministerinpaikan.

Ruotsidemokraatit jäävät vaille ministerinposteja mutta ovat käytännössä merkittävä ja kiinteä osa hallituksen arkea.

– Ruotsidemokraateille annettu ääni lunastetaan nyt. Lukemalla hallitusohjelman kannesta kanteen voi huomata, että sanamme painaa, totesi ruotsidemokraattien puheenjohtaja Jimmie Åkesson oikeistopuolueiden yhteisessä tiedotustilaisuudessa.

– Olemme kuin yksi hallituspuolueista.

Ruotsidemokraattien luuta lakaisee

Muutoksen tuulet alkavat nyt puhaltaa Ruotsin politiikassa. Pakolaisten määrä rajoitetaan EU:n minimitasolle. Kiintiöpakolaisten määrää lasketaan 6 400 henkilöstä 900 henkilöön vaalikauden aikana. Oleskelulupiin tulee tiukennuksia ja kansalaisuuden saamisen ehtoja tiukennetaan.

Åkessonin mukaan maahanmuuttajille on tulossa myös käyttäytymis- ja omavaraisuusvaatimuksia. Vapaaehtoisen paluumuuton ehtoja sekä kannustimia kehitetään erityisesti heitä varten, jotka eivät sopeudu maan tavoille.

Hallitus selvittää senkin, miten rikollinen käytös ja rikollisuuteen liittyvä tukien väärinkäyttö voisivat johtaa karkotukseen.

Rangaistuksia kiristetään ja kerjäyskielto koko maahan

Myös työperäistä maahanmuuttoa rajoitetaan. Oikeistoblokki pääsi yksimielisyyteen maahantuloon oikeuttavan vähimmäisansion nostamisesta. Palkkakynnys tulee olemaan keskiansion suuruinen, Åkesson ilmoitti.

Ruotsissa toteutetaan vaalikauden aikana myös kansallinen väestönlaskenta. Laskennan eräänä tarkoituksena on selvittää maassa asuvien luvattomien henkilöiden määrä. Samalla selvinnee harmaan työvoiman todellinen koko.

Jengirikollisille on tulossa tuplarangaistus, nuorten rangaistusalennukset poistetaan ja ongelmalähiöiden valvontaa tehostetaan. Käyttöön otetaan anonyymi todistaminen ja kameravalvontaa lisätään ongelma-alueilla.

Vankeja sijoitetaan ulkomaille ja maahan on tulossa kansallinen kerjäyskielto.

SUOMEN UUTISET