Ruotsin uusi hallitus on vahvasti lähtenyt kohentamaan maan sisäistä turvallisuutta. Pohjoismaiden neuvoston kokouksessa perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purra kysyikin eilen Ruotsin uudelta pääministeriltä Ulf Kristerssonilta näkemystä siitä, miten koko Pohjola voisi ottaa oppia Ruotsin toimista. Kokouksessa nähtiin ja kuultiin myös hämmentävää politikointia, kun vasemmistoliiton kansanedustaja Veronika Honkasalo kaappasi ilmatilan ja alkoi sättiä Ruotsin uutta hallitusta.

Pohjoismaiden neuvosto kokoontuu tällä viikolla Helsingissä. Neuvoston istunto alkoi eilen tiistaina ja päättyy torstaina. Teemana on tänä vuonna pohjoismaisen yhteistyön tulevaisuus.

Pohjoismaiden neuvosto on Pohjoismaiden parlamenttien ja hallitusten välinen yhteistyöelin. Tänä vuonna Suomi toimii neuvoston puheenjohtajamaana.

Turvallisuus ykkösprioriteetiksi koko Pohjolassa

Ruotsin uusi hallitus on vahvasti lähtenyt korjaamaan maan sisäisen turvallisuuden ongelmia. Pohjoismaiden neuvoston kokouksessa eilen perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purra kysyikin Ruotsin uudelta pääministeriltä Ulf Kristerssonilta näkemystä siitä, miten koko Pohjola voisi ottaa oppia Ruotsin toimista.

Purra totesi aluksi, että turvallisuuspoliittinen tilanne on pahasti järkkynyt Venäjän vuoksi, millä on ollut perustavanlaatuiset vaikutukset myös Pohjoismaiden viimeaikaisiin valintoihin.

Purra huomautti, että turvallisuus on kaiken hyvinvoinnin perusta ja lähtökohta, ykkösprioriteetti.

– Mutta ei ainoastaan ulkoinen, kansallinen turvallisuus vaan myös sisäinen. Se, mitä tapahtuu kaduillamme, kouluissamme ja ihmisten kesken. Pohjoismaiden neuvosto peräänkuuluttaa vahvaa Pohjolaa, ja tämä vaatii yhtä lailla vaalimaan myös pohjoismaisten yhteiskuntien sisäistä koheesiota ja rauhaa.

– Arvoisa uusi pääministeri Ulf Kristersson, Ruotsi on nyt voimakkaasti lähtenyt korjaamaan maan sisäisen turvallisuuden ongelmia. Kysyn, miten näette, että koko Pohjola voisi ottaa oppia paitsi siitä, mitä Ruotsissa on aiemmin tehty, myös siitä, mitä tullaan nyt tekemään? Purra kysyi.

Ruotsissa jengirikollisuutta torjutaan lakimuutoksilla

Ruotsin pääministeri Kristersson totesi vastauksessaan, että Ruotsi vastustaa määrätietoisesti ääriliikkeitä, ja siinä yhteistyötä muiden kanssa tulee jatkaa.

Kristersson myönsi, että jengirikollisuus ja ampumiset ovat olleet ongelma Ruotsissa. Ruotsin uusi pääministeri esittikin, että Pohjoismaista erityisesti Tanska on onnistunut sisäisen turvallisuuden ongelmien korjaamisessa Ruotsia paremmin, ja Kristersson esitti, että Ruotsin tulisi nyt ottaa oppia tanskalaisilta.

– Tanskassa on tehty monia toimia, joista olemmekin saaneet inspiraatiota. Meidän tulee nyt tehdä Ruotsissa huomattavia muutoksia lainsäädäntöömme, sillä jengirikollisuuteen puuttumiseen tarvitaan uutta voimaa, Ruotsin pääministeri sanoi.

Tanskassa tunnetusti maahanmuuttajavaltaiseen jengirikollisuuteen puututaan kovalla kädellä, ja tilanne on saatu paremmin hallintaan toisin kuin esimerkiksi Suomessa, jossa pääministeri Sanna Marinin (sd.) hallitus pääosin jopa kieltäytyy tunnustamasta haittaamaahanmuuton ja jengirikollisuuden välistä yhteyttä.

Honkasalo käytti kysymysvuoron politikointiin

Pohjoismaiden neuvoston kokouksessa nähtiin ja kuultiin myös hämmentävää politikointia, kun vasemmistoliiton kansanedustaja Veronika Honkasalo kysymysvuorollaan kaappasi ilmatilan ja alkoi sättiä Ruotsin uutta hallitusta siitä, että Ruotsi ei muka huolehtisi ihmisoikeuksista.

Honkasalon hämmentävän puheen mukaan Pohjoismaissa muka todistettaisiin kehitystä, jossa ihmisoikeuskehitys olisi ottamassa takapakkia erityisesti muka naisten ja maahanmuuttajien oikeuksien osalta.

Honkasalo jopa väitti Ruotsin pääministerille, että Honkasalon mielestä Ruotsin tuore vaalitulos ei antaisi toivoa ihmisoikeuksien osalta jatkossakaan.

– (Ruotsin) hallituksen sopimus on huolestuttava. Miten aiotte huolehtia kunnianhimoisen ihmisoikeuspolitiikan tekemisestä Pohjoismaissa? Honkasalo päästeli.

Perussuomalaisten Purra ihmetteli eilen somekanavillaan Honkasalon performanssia.

Ruotsin pääministeri ei hyväksynyt väitteitä

Vastauksessaan Honkasalolle Ruotsin pääministeri Kristersson totesi, ettei hän ole lainkaan samaa mieltä Honkasalon puheista ja tämän näkemyksistä koskien Ruotsin hallitusohjelmaa.

– Päinvastoin: Ruotsissa turvallisuus on iso kysymys. Me emme halua joutua rikollisjengien ampumalinjalle. Meillä on jo nyt vanhuksia, joiden koteihin murtaudutaan. Kaikki tämä uhkaa ihmisten turvallisuutta, ja näihin asioihin me aiomme nyt puuttua ja paneutua, Kristersson sanoi ja keräsi puheenvuoronsa jälkeen pitkät taputukset.

Suomen Uutiset