Perussuomalaiset vaatii, että väkivallan uhrin erityinen nöyryyttäminen sekä teon kuvaaminen ja materiaalin levittäminen sosiaalisessa mediassa lisätään törkeän pahoinpitelyn perusteeksi. Perussuomalaiset jättivät rikoslain kiristystä vaativan lakialoitteen puheenjohtaja Riikka Purran johdolla.

– Vakavat väkivallanteot, joihin sisältyy uhria nöyryyttäviä elementtejä, ovat kasvussa. Uhrin päälle on esimerkiksi virtsattu tai uhria on vaadittu tekemään nöyryyttäviä tekoja, kuten nuolemaan kengänpohjia.

– Ilmiötä tavataan erityisesti maahanmuuttajataustaisista koostuvien katujengien toiminnassa. Naapurimaiden kokemuksella voidaan otaksua tekojen entisestään lisääntyvän. Teot voivat olla etnisesti suuntautuneita, jolloin niitä tehdään valkoihoisia kohtaan, Riikka Purra sanoo.

Vakaasti harkittuja tekoja

Uhrin kuvaaminen väkivaltarikoksen yhteydessä ja kuvamateriaalin levittäminen sosiaalisessa mediassa on poliisin mukaan yleistynyt. Somessa julkaistaan säännöllisesti videoita, jotka on tallennettu aidossa väkivaltatilanteessa.

Purra arvioi, että väkivallanteon kuvaaminen ja kuvamateriaalin jakaminen eteenpäin aiheuttavat uhrille usein itse väkivaltaan rinnastettavaa kärsimystä tai jopa pahempaa, pidempiaikaista vahinkoa henkisen nöyryytyksen vuoksi.

– Kun väkivallantekijät jakavat teosta kuvamateriaalia eteenpäin, se nöyryyttää uhria lisää. Kuvamateriaalia harvoin saa verkosta kokonaan ja lopullisesti pois, joten teolla voi olla kauaskantoiset seuraukset, Purra perustelee.

– Väkivallan teon kuvaaminen tai muu uhrin tahallinen nöyryyttäminen osoittaa, että teko on vakaasti harkittu ja tarkoituksena on fyysisen pahoinpitelyn lisäksi erityisesti henkisesti alistaa ja nöyryyttää uhria.

Rangaistukset eivät vastaa oikeustajua

Purra perusteleekin, että vaikka edellä mainitut teot voivat jo tällä hetkellä johtaa tavanomaista kovempaan rangaistukseen väkivaltarikoksesta, olisi seikat kirjattava lakiin.

– Tällaisesta toiminnasta on tuomittava aina törkeä pahoinpitely. Rangaistukset eivät tällä hetkellä vastaa kansalaisten oikeustajua, ja väkivalta kaduilla ja esimerkiksi kouluissa lisääntyy. Tällainen sairas käyttäytyminen uhreja kohtaan on rangaistava kovemmin, Purra sanoo.

– Myös äitinä vaadin, että lastemme ja nuortemme elinympäristön kasvavaan turvattomuuteen puututaan voimakkaammin.

SUOMEN UUTISET