Perussuomalaisten kansanedustaja ja varapuheenjohtaja Leena Meri vaati tänään eduskunnan kyselytunnilla huomattavia kiristyksiä Suomen kriminaalipolitiikkaan. Perussuomalaisten tuore kriminaalipoliittinen ohjelma vaatii kiristyksiä muun muassa niin sanottuihin paljousalennuksiin, väkivalta- ja seksuaalirikosten rangaistuksiin sekä ehdonalaisen rangaistuksen edellytyksiin.

Leena Meri nosti esimerkiksi pahenevan jengiväkivallan ja siitä annettavat tuomiot, joita Ruotsi on kiristämässä tuntuvasti.

– Väkivaltaiset katujengit ovat täällä, eikä hallitus ole tuonut tänne yhtäkään esitystä asian korjaamiseksi. Suomi on jo poliisinkin mukaan Ruotsin tiellä, minkä vuoksi tilanteeseen on puututtava heti, ennen kuin palavat autot ja katuammuskelut ovat meilläkin arkipäivää, Meri vaati.

Ruotsissa tuntuvia kiristyksiä

Meri huomautti, että Ruotsin uusi hallitus aikoo puuttua jengiväkivaltaan rankalla kädellä muun muassa tuplaamalla rikollisille määrättävät rangaistukset ja poistamalla tuomioiden niin sanotut paljousalennukset. Perussuomalaiset ovat kriminaalipoliittisessa ohjelmassaan esittäneet samankaltaisia vaatimuksia.

– Aikooko oikeusministeri tuoda vastaavia esityksiä jengirikollisuuden pysäyttämiseksi, ja milloin voimme odottaa tästä esitystä? Meri kysyi.

Henriksson vähätteli ongelmaa

Vaikka poliisi on varoitellut Ruotsin tiestä, niin oikeusministeri Anna-Maja Henriksson (r.) vähätteli Suomen tilannetta todeten, että Suomessa tilanne on hyvin erilainen. Haitallisen maahanmuuton ongelmat hän laittoi ”nuorten oireilun” piikkiin.

– Nuoret kun oireilevat rikollisuuden kanssa, niin silloin on usein kyse siitä, että tämä nuori ei ole päässyt mukaan yhteiskuntaan, ei ehkä viihdy koulussa, on ehkä joutunut väärään seuraan, ja tämä on asia, jota meidän moniammatillisesti pitää katsoa, Henriksson totesi.

Meren mukaan Henrikssonin vastauksesta voidaan olettaa, että Suomi on varmuudella Ruotsin tiellä.

Vaaralliset rikolliset pysykööt telkien takana

– Mutta entäpä sitten vaaralliset rikolliset? Perussuomalaiset esittää, että toisen hengelle ja terveydelle vaaralliset vangit pidetään lukkojen takana vaikka loppuikänsä. Tämä on mahdollista jo Norjassa ja Tanskassa, Meri huomautti.

Kyse on varmuusvankeudesta, josta ei vapauteta, vaikka rangaistus olisi päättynyt, jos vanki on edelleen vaarallinen muille.

– Suomessakin tämä oli aikanaan mahdollista, mutta nyt sarjakuristajia ja lastenraiskaajia vapautetaan vankilasta, vaikka he kuinka vaarallisia olisivatkin, Meri hämmästeli.

– Aikooko oikeusministeri tehdä edes tälle asialle mitään? Ja koska voimme odottaa tästä esitystä? Epäilen, että ei ole tulossa.

Työryhmä käynnissä

Henriksson totesi, että seksuaalirikoslainsäädäntöä on muutettu tällä kaudella niin, että erityisesti lapsiin kohdistuvista seksuaalirikoksista tuomitaan kovempia rangaistuksia.

Varsinaiseen kysymykseen hän vastasi, että käynnissä on työryhmä, joka arvioi vaarallisimpien vankien vapauttamisen edellytyksiä. Työ ei ole vielä valmis, ja hallitus odottaa työryhmän esityksiä.

Perussuomalaisilta toimenpidealoite

Perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja Ville Tavion mielestä hallitus on hiljaisesti hyväksynyt nykyisen löysän rangaistuskäytännön. Aikaa on kuitenkin ollut vuosia, kun vaalikausi on lopuillaan.

– Perussuomalainen eduskuntaryhmä on tänään jättämässä kattavan toimenpidealoitteen, jossa esitämme väkivaltarikosten rangaistusten koventamista ja ulkomaalaisten rikollisten maastapoistamisen tehostamista, Tavio totesi.

Suomen Uutiset