Eilisessä A-studiossa perussuomalaisilta ja vihreiltä kuultiin hyvin erilaiset näkemykset ratkaisuiksi Suomessa rehottavaan katujengirikollisuuteen. Vihreiden kansanedustaja Iiris Suomela antoi ymmärtää, että jengirikollisuutta voitaisiin ennalta estää sosiaalipolitiikan ja kotoutumisen kaltaisilla pehmeillä keinoilla. Perussuomalaisten Leena Meri huomautti, että vihreiden ratkaisut eivät ole toimineet tähänkään mennessä.

Etenkin pääkaupunkiseutua piinaavien katujengien jäsenet ovat 90-prosenttisesti maahanmuuttajataustaisia. Vihreiden varapuheenjohtajalta, kansanedustaja Iiris Suomelalta kysyttiinkin, miksi vihreät ei koskaan puhu maahanmuuttoon liittyvistä riskeistä ja vaaroista.

Vastausta kysymykseen ei tietenkään saatu. Sen sijaan Suomela luetteli pitkän litanian erilaisia toimenpiteitä, joilla katujengirikollisuuteen voitaisiin Suomelan mielestä puuttua.

– Hallitus on lisännyt poliisien määrää, panostanut nuorisotyöhön, pidentänyt oppivelvollisuutta ja lisännyt resursseja. Nämä tutkitusti auttavat ennalta ehkäisemään nuorisorikollisuutta, Suomela päästeli varoen samalla ottamasta mitään kantaa siihen, että katujengit ovat seuraus pääasiassa epäonnistuneesta maahanmuuttopolitiikasta.

Jengiläisistä suurin osa maahanmuuttajataustaisia

Pääministeri Sanna Marinin (sd) johtaman hallituksen tunnetusti on hyvin vaikeaa tunnustaa katujengiongelman olemassaoloa. Vaikka ilmiöstä on keskusteltu laajasti ja myös poliisi on huolestunut asiasta, Marinin hallitus ei edes maininnut katujengi-ilmiötä viime vuonna valmistuneessa sisäisen turvallisuuden selonteossa. Eduskunnan hallintovaliokunta piti tätä puutteena. Perussuomalaiset nostikin puutteen keskusteluun eduskunnassa, ja ongelma sittemmin korjattiin.

Perussuomalaisten varapuheenjohtaja, kansanedustaja Leena Meri huomautti kollegalleen Suomelalle, että katujengirikollisuuden juurisyy on siinä, että suurin osa jengien jäsenistä on maahanmuuttajataustaisia.

– Jengirikollisuuden taustalla on maahanmuutosta johtuva segregaatio. Myös poliisi on todennut tämän, Meri sanoi.

Kova rikollisuus ei poistu mukavia juttelemalla

Suomela antoi ymmärtää, että jengirikollisuutta voitaisiin ennalta estää sosiaalipolitiikan ja kotoutumisen keinoilla.

– Ennaltaehkäisy on ensisijainen keino, Suomela sanoi.

A-studion juontaja huomautti, että ennaltaehkäisy ei ole tehonnut rikollisuuden estämisessä tähänkään mennessä, johon Suomela vastasi, ettei sitä ei ole tehty kunnolla.

Meri huomautti, että osa katujengiläisistä on mukana kovassa rikollisuudessa.

– Valitettavasti siihen ei enää auta se, että sosiaalityöntekijä menee juttelemaan mukavia. Siellä on järjestäytynyttä rikollisuutta, huumausainerikollisuutta ja vakavaa väkivaltaa.

– Vihreiden suosima ratkaisumalli eli ennaltaehkäisy ei ole ainakaan Euroopassa toiminut kovin hyvin. Tämä on huomattu esimerkiksi Tanskassa ja Ruotsissa. Ne ovat ottamassa työkalupakkiin kovempia keinoja, kuten kovempia rangaistuksia jengirikollisuudesta. Myös tuomioiden paljousalennuksia on vähennetty, Meri sanoi.

PS poistaisi maasta ulkomaalaiset rikolliset

Myös vihreä sisäministeri Krista Mikkonen viime kesänä kiisti kirjalliseen kysymykseen antamassaan vastauksessa, että maahanmuutolla olisi mitään tekemistä maahanmuuttajataustaisen katujengirikollisuuden kanssa.

Meri huomautti, että vihreiden poliittinen ajattelutapa ja pelkän ennaltaehkäisyn vaaliminen estää puoluetta havaitsemasta maahanmuuton yhteyttä katurikollisuuteen.

– Vihreillä on täysin erilainen ideologia.

Perussuomalaiset lähtee siitä, että Suomeen tulleen maahanmuuttajan tehtävänä on itse sopeutua ja integroitua maahan.

– Jos Suomeen on tultu hakemaan suojaa ja jääty tänne, mutta henkilö syyllistyykin rikoksiin, siitä pitää seurata lähtö maasta, Meri sanoi.

Perussuomalaiset julkaisi äskettäin uuden kriminaalipoliittisen ohjelman. Perussuomalaisten mielestä vakavista rikoksista tulee tuomita tuntuvia rangaistuksia, minkä vuoksi henki-, väkivalta- ja seksuaalirikoksista tuomittavia rangaistuksia on kiristettävä.

Suomela yritti spinnata somessa

Kuten usein aiemminkin, kansanedustajien keskustelusta käytiin jälkipyykkiä somessa. Tällä kertaa aktiivisena oli Suomela itse, joka julkaisi Twitter-tilillään hätäisesti kyhätyn spinnauksen, tarkoituksenaan ohjata keskustelua pois maahanmuuttajien jengirikollisuudesta:

”Sosiaalityö rikoskierteessä olevien nuorten kanssa ei ole ”mukavien juttelua”, kuten eräs kollega meni juuri A-Studiossa sanomaan. Kyse on vaativasta työstä, jota tehdään tiiviissä yhteistyössä poliisin kanssa. Vaikea nähdä, mitä iloa tällaisesta vähättelystä on. #yleastudio.”

Suomelan fanijoukot ottivat koppia, ja näin spinnaus lähti leviämään:

”Huhhuh. Leena Meri (PS) sitten lausui juuri että sosiaalityöntekijöiden työ rikoskierteessä olevien nuorten parissa on sitä, että ”vähän juttelee nuorten kanssa mukavia”. Siinäpä vasta vähättelyä tärkeää työtä tekeviä ammattilaisia kohtaan.”

Moni Twitterin käyttäjä kuitenkin ehti korjata virheelliset väitteet:

”Todellisuudessa sanottiin seuraavaa: ”Tässä unohtuu se, että osa tästä porukasta on kovassa rikollisuudessa mukana ja siihen ei ikävä kyllä auta se, että sosiaalityöntekijä menee juttelemaan mukavia. On huumausainerikollisuutta, on vakaa väkivaltaa. #näinnämäkoetaan”

SUOMEN UUTISET