

Maahanmuuttajat pelkäävät karkotusta porvarihallituksen Ruotsista – myös tukien mahdolliset leikkaukset huolestuttavat
Porvariblokki voitti Ruotsin vaalit ja hallitusneuvottelut ovat käynnissä. Osa maahanmuuttajista hermostui jo vaalipuheista ja huoli on nyt yltynyt, kun Ruotsin poliittinen suunta on kääntymässä myös tekojen tasolla.
Jönköpingin Öxnehagan lähiön asukkaista monet ovat jo syntyneet Ruotsissa, mutta useilla on vielä väliaikainen oleskelupa. Nämä ihmiset voivat vain odottaa Maahanmuuttoviraston päätöstä kohtalostaan.
Oikeiston voittoon päättyneiden valtiopäivävaalien jälkeen Somaliasta tai Syyriasta lähtöisin oleva väki puolestaan on kadottamassa toivonsa perheiden yhdistämisestä.
Ruotsidemokraattien vaalipuheissa perheiden yhdistäminen luvattiin lopettaa kokonaan ja moderaatitkin ovat valmiita kiristämään maahanmuuttoon ja pakolaisuuteen liittyviä säännöksiä tuntuvasti. Itse asiassa ruotsidemokraatit olisivat valmiita painamaan pakolaisuuteen liittyvän maahanmuuton niin lähelle nolla kuin mahdollista.
“Pitääkö tässä palata kotimaahan”
– Siitä ollaan eniten huolissaan, että pitääkö tässä palata kotimaahan, sanoo Khadra Abyan, maahanmuuttajanaisten Hand i hand- yhdistyksen perustaja ja kahdeksan lapsen äiti Aftonbladetin haastattelussa.
Aktivisti on saanut vaalien jälkeen päivittäin toistakymmentä puhelua huolestuneilta Öxnehagan naisyhdistyksen jäseniltä. Sisaret kysyvät kaikki sitä samaa, eli onko nyt tullut matkalaukkujen pakkaamisen aika.
Toinen maahanmuuttajien suuri huoli liittyy ruotsidemokraattien ehdotukseen oleskeluluvan peruuttamisesta koko perheeltä, jos joku perheen jäsenistä vaikkapa vain erehdyksessä syyllistyy rikokseen.
Rahoitus loppumassa naisten yhdistykseltä
Epävarmuus on hiipinyt myös Käsi kädessä -järjestön sisälle. Uhanalaisiksi ovat joutumassa naisten perustamat juttukahvila, yöpartiointi kaupungin kaduilla, läksyapu sekä vanhempain sivistystyö.
Yhdistystä on toistaiseksi rahoittanut segregaation vastainen valtuuskunta Delmos, joka puolestaan saa rahansa valtion budjetista. Mahdollisen porvarihallituksen tulo- ja menoarviossa ei tiettävästi ole enää määrärahoja Delmokselle.
”Hei kaikki meihin yhteyttä ottaneet ja kaikki muutkin. Ajattelin vain kertoa, että mitään syytä huoleen ei ole. Kukaan ei lähetä ketään kotiin. Olemme osa tätä maata ja moni ei muusta edes tiedä”, Khadra Abyan postaa Öxnehagan asukkaille Facebookissa.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- Delmos läksyapu yöpartiointi juttukahvila käsi kädessä Hand I hand oleskeluluvan peruuttaminen Khadra Abyan Öxnehaga Moderaatit porvarihallitus perheiden yhdistäminen Ruotsin vaalit 2022 Jönköping segregaatio tukirahat Kristillisdemokraatit maahanmuuttajat oleskelulupa Hallitusneuvottelut Ruotsidemokraatit Turvapaikanhakijat pakolaiset Somalia Syyria
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Arabiankielinen väestö vaikuttamisen kohteena Ruotsin vaaleissa – äänet haluttiin keskittää muslimipuolueelle

Ruotsidemokraattien puheenjohtaja Jimmie Åkesson Suomen Uutisille: ”Vastustajien rasismikortti ei toiminut”

Muslimipuolue valittaa kunnallisvaaleista Göteborgissa – syynä väitetyt puutteet äänestyslippujen saatavuudessa

Ruotsidemokraattien vaatimukset kasvavat vaalivoiton myötä – vaikutusvallan täytyy olla suhteessa puolueen kokoon

Vallan linnakkeet kaatuvat Ruotsissa: Ammattiyhdistysliike yhteistyöhön ruotsidemokraattien kanssa

Suomi Ruotsin tiellä: Sosiaalinen maahanmuutto kärjistää koulujen ja asuinalueiden eriytymistä hyviin ja huonoihin – kärsijöinä erityisesti lapset ja nuoret

Moderaattien totuuden hetki käsillä Ruotsissa – uuden hallituksen pitäisi olla koossa keskiviikkona

Ruotsin hallitusratkaisu siirtyi perjantaille – ”Periaatteessa valmista, yksityiskohtia sopimatta”

Ruotsin uusi hallitus kokoon vaalivoittajan ehdoilla – hallitusohjelma kuin suoraan Jimmie Åkessonin pelikirjasta
Viikon suosituimmat

Hallitus on alentanut jakeluvelvoitetta, polttoaineveroa ja ajoneuvoveroa – ministeri Ranne: ”Me rakennamme Suomea, jossa ei mennä autoilijan kukkarolle”
Suomi on autokansaa, ja tämä näkyy myös hallituksen teoissa, sanoo perussuomalainen liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne.

Helsingin teologisessa tiedekunnassa opiskeleva nainen kirjoitti loppuesseeseensä sanan “islamisaatio”, ja bumerangihan siitä tuli – “Ei voida arvostella”
Opiskelija käytti tenttivastauksensa yhdessä osassa sanaa ”islamisaatio.” Tentaattori ilmoitti, ettei tenttivastausta voi arvioida, koska siinä esiintyi termi, joka ei yliopiston mielestä ollut "akateemisesti vakiintunut". Tapaus osuu tieteenteon ytimeen. Opiskelija oli ehdottanut islamisaatiota jatkotutkimuksen aiheeksi. Jos jotakin väitettyä tai oletettua ilmiötä ei saa ehdottaa edes tutkimuskohteeksi siksi, että ilmiö ei ole ”akateemisesti vakiintunut”, putoaa tutkimukselta pohja. Yliopistojen tehtävä kun on juurikin tutkia sitä, mikä ei ole vielä tiedossa.

Entinen työväenpuolue vasemmistoliitto kannustaa nyt terveitä työikäisiä ideologiseen lorvailuun sosiaalitukien varassa
Vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskela katsoo, että Suomessa terveellä ihmisellä tulisi olla mahdollisuus siirtyä oleskelemaan sosiaalituilla, toisten veronmaksajien kustantaessa hänen elämisensä. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom sen sijaan linjaa, että perussuomalaisille on päivän selvää, että ideologisesti työttömällä ei pidä olla oikeutta muiden veronmaksajien kustantamaan tukeen.

Ministeri Lulu Ranne pistäisi koko Yleisradion johdon vaihtoon: ”Kun on tulosvastuu, niin tulos tai ulos”
Liikenne- ja viestintäministeri, diplomi-insinööri Lulu Ranne keskustelee tuoreessa Suomen Uutiset Show -keskusteluohjelmassa suomalaisesta mediasta ja erityisesti Yleisradion asemasta. Ohjelman vieraina ovat lakimies ja kilpailuoikeuden asiantuntija Mikko Alkio sekä johdon konsultti, Aamulehden ex-päätoimittaja Jussi Tuulensuu. Ohjelmassa selviää muun muassa, miten monitahoinen hallinnollinen rakenne Yleisradion ympärille onkaan rakentunut, mikä osaltaan on hidasteena Ylen toimintaan ja rahoitukseen kohdistuvien muutoksien tekemiselle.

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla
Ilmastokeskustelu muistuttaa tänään monin tavoin 1600-luvulla käytyjä väittelyitä ja käsityksemme ilmastonmuutoksesta peilaavat yllättävällä tavalla ikivanhoja ajatuksellisia rintamalinjoja. Yhdet vaativat kulutuksen vähentämistä, toiset uskovat vihreään teknologiaan ja kolmannet kieltävät kokonaan ihmisen vaikutuksen ilmastoon.

Saksan tuleva hallitus haluaa kieltää valehtelun ja viedä kansankiihottajilta oikeuden asettua ehdokkaaksi vaaleissa
Saksan kristillisdemokraattien ja demarien hallituskoalitio aikoo säätää desinformaation levittämisen rangaistavaksi teoksi. Valeuutisten levittämistä tehostavien verkkorobottien käyttö kielletään. Mediaa valvomaan se haluaa oman koneistonsa. Kritiikissä kysytään, aikooko mustapunahallitus perustaa myös totuusministeriön.

Yhdysvallat: Valkoinen talo ehdottaa julkisen yleisradiotoiminnan rahoituksen lopettamista

Hallitus harkitsee vakavasti palkkojen veroalea – SAK, jonka pitäisi olla duunareiden puolella, aloitti heti neliraajajarrutuksen: Vastustaa työntekijöiden ostovoiman vahvistamista
SAK ja ay-liike laajemminkin on jyrkästi asettunut vastustamaan hallituksen kaavailemaa ansiotuloverotuksen keventämistä - siitäkin huolimatta, että matalampi verotus tarkoittaa enemmän käteen jäävää vastiketta työn tekemisestä. Kokonaisuudessa kannattaa huomata, että vaikka veronalennukset hyödyttävätkin työntekijää ja lisäävät ostovoimaa, liitot eivät veronalennuksista hyödy mitään.

Valtiovarainministeri Riikka Purra: Joko saataisiin veroja oikeaan suuntaan ja kasvu liikkeelle Suomessakin?
Perussuomalaisten puheenjohtaja, valtiovarainministeri Riikka Purra postaa veroista Facebookissa ja viestipalvelu X:ssä. Purran mukaan Suomi häviää verojen ja talouskasvun Ruotsi-maaottelun.

Ministeri Ranne: Asfaltti tuoksuu taas tänä kesänä – ”Tiehankkeet työllistävät nimenomaan suomalaisia”
Liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne kertoo, että teitä korjataan taas ennätystahtiin perussuomalaisten vahtivuorolla.