Porvariblokki voitti Ruotsin vaalit ja hallitusneuvottelut ovat käynnissä. Osa maahanmuuttajista hermostui jo vaalipuheista ja huoli on nyt yltynyt, kun Ruotsin poliittinen suunta on kääntymässä myös tekojen tasolla.

Jönköpingin Öxnehagan lähiön asukkaista monet ovat jo syntyneet Ruotsissa, mutta useilla on vielä väliaikainen oleskelupa. Nämä ihmiset voivat vain odottaa Maahanmuuttoviraston päätöstä kohtalostaan.

Oikeiston voittoon päättyneiden valtiopäivävaalien jälkeen Somaliasta tai Syyriasta lähtöisin oleva väki puolestaan on kadottamassa toivonsa perheiden yhdistämisestä.

Ruotsidemokraattien vaalipuheissa perheiden yhdistäminen luvattiin lopettaa kokonaan ja moderaatitkin ovat valmiita kiristämään maahanmuuttoon ja pakolaisuuteen liittyviä säännöksiä tuntuvasti. Itse asiassa ruotsidemokraatit olisivat valmiita painamaan pakolaisuuteen liittyvän maahanmuuton niin lähelle nolla kuin mahdollista.

”Pitääkö tässä palata kotimaahan”

– Siitä ollaan eniten huolissaan, että pitääkö tässä palata kotimaahan, sanoo Khadra Abyan, maahanmuuttajanaisten Hand i hand- yhdistyksen perustaja ja kahdeksan lapsen äiti Aftonbladetin haastattelussa.

Aktivisti on saanut vaalien jälkeen päivittäin toistakymmentä puhelua huolestuneilta Öxnehagan naisyhdistyksen jäseniltä. Sisaret kysyvät kaikki sitä samaa, eli onko nyt tullut matkalaukkujen pakkaamisen aika.

Toinen maahanmuuttajien suuri huoli liittyy ruotsidemokraattien ehdotukseen oleskeluluvan peruuttamisesta koko perheeltä, jos joku perheen jäsenistä vaikkapa vain erehdyksessä syyllistyy rikokseen.

Rahoitus loppumassa naisten yhdistykseltä

Epävarmuus on hiipinyt myös Käsi kädessä -järjestön sisälle. Uhanalaisiksi ovat joutumassa naisten perustamat juttukahvila, yöpartiointi kaupungin kaduilla, läksyapu sekä vanhempain sivistystyö.

Yhdistystä on toistaiseksi rahoittanut segregaation vastainen valtuuskunta Delmos, joka puolestaan saa rahansa valtion budjetista. Mahdollisen porvarihallituksen tulo- ja menoarviossa ei tiettävästi ole enää määrärahoja Delmokselle.

”Hei kaikki meihin yhteyttä ottaneet ja kaikki muutkin. Ajattelin vain kertoa, että mitään syytä huoleen ei ole. Kukaan ei lähetä ketään kotiin. Olemme osa tätä maata ja moni ei muusta edes tiedä”, Khadra Abyan postaa Öxnehagan asukkaille Facebookissa.

SUOMEN UUTISET