Äskettäin käydyissä Ruotsin valtiopäivävaaleissa vaalivoittaja ruotsidemokraatit saivat taakseen huomattavan paljon nuoria äänestäjiä. Kansallismielinen politiikka vetää nuoria puoleensa Pohjanlahden molemmilla puolilla, sillä Suomessa perussuomalaiset on nuorten suosikkipuolue.

Ruotsin valtiopäivävaalien tulosten pohdinnassa moni on Suomessakin havahtunut siihen, että nuoret ihmiset, jopa äänestysikään vielä ehtimätön nuoriso, kääntyivät Ruotsissa oikeiston puoleen.

Helsingin Sanomien toimittaja analysoi, että Greta-sukupolvesta tulikin Jimmie-sukupolvi, siis koulusta pinnaavasta ilmastolapsi Greta Thunbergistä siirryttiin ruotsidemokraattien puheenjohtajaan Jimmie Åkessoniin.

Perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purra sanoo, että vaikka siirto ei välttämättä ole näin yksinkertainen, havainto nuorisokannatuksen suunnasta on silti oikea.

Kansallismielinen politiikka vetää nuoria puoleensa Pohjanlahden molemmilla puolilla, sillä perussuomalaisten kannatus nuorten keskuudessa on myös ollut kehittymässä jo pidempään, ja näkyy koko ajan vahvemmin.

Ristiriita todellisuuden ja kauniiden puheiden välillä

Purra arvioi syitä perussuomalaisten kasvavaan nuorisokannatukseen tänään Tuumaustunnilla.

– Vaikka Suomen tilanne maahanmuuton suhteen ei vielä ole sama kuin Ruotsissa, löytyy erityisesti pääkaupunkiseudulta erittäin paljon huolestuttavia ilmiöitä ja merkkejä, joista vain pieni osa päätyy koskaan julkisuuteen ja vielä pienempi yhteiskunnalliseen keskusteluun.

– Nuoret todistavat ympäristön turvattomuutta, yhtenäisyyden rapautumista ja koulumaailman holtittomuutta ensimmäisinä. He näkevät omin silmin, mitä tapahtuu. Heillä on hiljaista tietoa siitä, miten parhaiten välttää konfliktit, mille alueille ei kannata mennä, kenen kanssa kannattaa liikkua, mihin kouluihin kannattaa hakeutua ja niin edelleen. Ristiriita suhteessa siihen, miten yksinomaisen kauniisti monimuotoisuudesta, erilaisista kulttuureista ja maahanmuutosta kuitenkin puhutaan, on valtava.

Kaupunkilaisnuoretkin ajattelevat jo omilla aivoillaan

Purra huomauttaa, että samaan aikaan kun yhteiskunta harppoo pää edellä seinään keksimällä, että kuka tahansa voi olla mitä tahansa sukupuolta eikä millään ole yhtään mitään väliä ja että kaikki on cancel ja woke, normaali pannassa ja epänormaali juhlistettavana, kaikelle tälle syntyy väistämättä myös vastakkainen teesi.

– Monet kaupunkilaisnuoret ovat ottaneet aivot omaan käyttöönsä ja kieltäytyvät uskomasta liberalismin lupauksiin sokeutuneita vanhempiaan. He haluavat erottaa hyvän edistyksen huonosta edistyksestä. Tämä on ehkä eniten toivoa tulevaisuuteemme antava seikka Suomessa vuonna 2022.

SUOMEN UUTISET